Wijzigingen aan Erfgoed steunmogelijkheden
Investeer je als eigenaar, erfpachthouder, vruchtgebruiker of opstalhouder in de restauratie en het onderhoud van je beschermd onroerend erfgoed, dan kunnen je uitgaven voor bepaalde uitgevoerde werken in aanmerking komen voor een belastingvermindering als je gedomicilieerd bent in Vlaanderen of Wallonië. De Vlaamse regering besliste recent om deze fiscale maatregel stop te zetten. De procedure hiervoor is lopende. Aanslagjaar 2025 zal vermoedelijk het laatste jaar zijn dat de kosten voor werken aan onroerend erfgoed (gemaakt in 2024) kunnen worden ingebracht bij de aangifte personenbelasting.
De Vlaamse overheid stelt in haar begroting voor 2024 een budget van maximaal € 7 miljoen ter beschikking voor het toekennen van erfgoedleningen. Dit maximumbudget werd intussen bereikt waardoor er geen nieuwe aanvragen voor een erfgoedlening kunnen behandeld worden.
Voor het jaar 2024 werd er een oproep voor het thema kleine totaalprojecten: woningen gelanceerd. Je kan een preselectiedossier indienen tot uiterlijk 1 februari 2024. Deze oproep richt zich op totaalprojecten of volwaardige deelfasen van grotere projecten met focus op het bestemmen van onroerend erfgoed naar woonfunctie. De focus ligt op projecten die zich richten tot duurzaam wonen en op slim omgaan met energie. Projecten waarbij geëxperimenteerd wordt met nieuwe en innovatieve woonvormen worden aangemoedigd om deel te nemen. Er kan een premie worden aangevraagd voor instandhoudings- en restauratiewerken die kaderen in het project. Na uitvoering van het project heeft het onroerend erfgoed uitsluitend een woonfunctie. Meer informatie op de pagina www.onroerenderfgoed.be/oproep-2024-kleine-totaalprojecten-wonen.
Er werden 5 oproepen gelanceerd voor de Erfgoedpremie via oproep: Kleine totaalprojecten: kastelen en woonhuizen; Kleine totaalprojecten: dakrestauraties en stabiliteitswerken; Hoogdringende dossiers; Impulsdossiers met focus op economische invulling van erfgoed; Herbestemming, structurele nevenbestemming en meervoudig gebruik van parochiekerken. Je kan een preselectiedossier voor één van de thema's indienen tot uiterlijk 1 februari 2023.
Momenteel loopt er een oproep voor de Erfgoedpremie: 1. Binnen de normale oproepen (deadline preselectiedossiers 1 februari 2022) kan je steunaanvragen voor Kleine totaalprojecten; Hoogdringende dossiers en Restauratie van onderwijsgebouwen. 2. Daarnaast worden er ook een aantal Relance oproepen (deadline preselectiedossier 1 november 2021) gelanceerd: Impulsdossiers met focus op economische invulling van erfgoed (projecten waarbij je investeert in een beschermde erfgoedsite en er tegelijk een nieuwe economische invulling aan geeft of de bestaande economische invulling opwaardeert); Herbestemming en structurele nevenbestemming van kerken (projecten die inzetten op instandhoudings- en restauratiewerken nodig om de herbestemming en structurele nevenbestemming van beschermde kerken te verzekeren); Erfgoed en wonen (hier wordt de focus gelegd op onroerend erfgoed met een exclusieve woonfunctie, erfgoed waarin de woonfunctie primeert, of erfgoed dat als dusdanig wordt herbestemd); Erfgoed en toerisme (projecten op beschermde erfgoedlocaties die een toeristische finaliteit hebben of zullen krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld projecten die werken rond toeristische erfgoedontsluiting, herbestemmingen tot toeristische functies (horeca, logies, infobalies…), ontwikkelingen tot ‘open erfgoed’, projecten die uitvoering geven aan de verhaallijnen van Toerisme Vlaanderen of de principes toepassen van 'Reizen naar Morgen').