Wijzigingen aan Steun land-en tuinbouwsector (coronavirus)
Het Vlaamse Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ bevat ook steunmaatregelen om groene investeringen op land- en tuinbouwbedrijven te stimuleren. In dit kader lopen momenteel volgende oproepen gericht naar samenwerkingverbanden binnen de sector, aangevuld met andere actoren en ondernemingen. Deadline voor indiening is 15 december 2021: 1. De projecten binnen de oproep ‘realisatie eiwitstrategie’ moeten nieuwe samenwerkingsverbanden creëren rond duurzame en gezonde eiwitten voor mens en/of dier. Dit moet de productie en consumptie van lokale, gezonde en duurzame eiwitten bevorderen. 2. De projecten binnen de oproep ‘hergebruik restwater’ moeten leiden tot een hoger gebruik van alternatieve waterbronnen in de land- en tuinbouwsector én verschillende sectoren verbinden om zo bij te dragen tot duurzaam, circulair watergebruik. Zo zullen de gekozen projecten niet alleen de landbouw wapenen tegen droogte, maar indirect ook de bevoorradingszekerheid van de voedingsnijverheid garanderen. 3. De projecten binnen de oproep 'samenwerking en digitalisering in de land- en tuinbouwsector’ richten zich tot oplossingen voor water- en droogteproblematiek, klimaatverandering, duurzame energie en efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen. Ook projecten rond een digitale transformatie met het oog op het verhogen van veerkracht en ondernemerschap van bedrijven met aandacht voor droogte en waterproblematiek, zijn mogelijk.
Land- en tuinbouwbedrijven die kampen met liquiditeitsproblemen ten gevolge van de huidige slechte conjunctuur kunnen voor een krediet voor werkingsmiddelen en herfinanciering in het kader van deze uitzonderlijke gebeurtenissen rekenen op een tijdelijke waarborg via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Deze maatregel werd via het Ministerieel Besluit van 15 december tijdelijk geactiveerd. Tot en met 30 september 2021 kunnen land- of tuinbouwers een steunaanvraag indienen. Zie VLIF-waarborgregeling slechte conjunctuur.
1. Aardappeltelers kunnen uit het COVID-steunfonds een vergoeding krijgen voor de vrije bewaaraardappelen die nog in stock lagen op 15 mei 2020. Aanvragen kan tot uiterlijk 28 augustus 2020. 2. Professionele siertelers die minstens 50% van hun omzet uit sierteeltproductie halen, komen in aanmerking voor een vergoeding als ze door de COVID-19 maatregelen in de periode 16 maart tot 30 mei 2020 per sierteeltgroep of teelt een omzetdaling hadden van minimaal 30 of 50% (afhankelijk van de categorie) ten opzichte van dezelfde periode in 2017, 2018 en 2019. Aanvragen kan tot uiterlijk 11 september 2020.
De Vlaamse regering lanceert een Vlaams noodfonds waarbij € 35 miljoen steun wordt toegekend aan de sierteelt- en de aardappelsector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. Meer informatie hierover in deze rubriek.
De Vlaamse overheid heeft een maatregelenpakket uitgewerkt om tegemoet te komen aan de opgelopen schade van land- en tuinbouwbedrijven en siertelers. Een overzicht kan je vinden op deze pagina. Het gaat o.m. over de Corona compensatie- en hinderpremie, de VLIF-waarborgregeling Covid 19 en andere steunmogelijkheden.