Van bananenschil tot energie - samen richting meer GFT-vergisting

Voor wie?

  • Steden, gemeenten en intercommunales met interesse in GFT-vergisting
  • Bestaande GFT-vergisters
  • Afvalintercommunales
  • Toeleveranciers en constructeurs

Wat kan je verwachten?

Het Lerend Netwerk biedt jou een unieke kans om samen te werken met andere ondernemers en gemeenten. De vaste groep deelnemers zorgt ervoor dat je een sterk netwerk opbouwt waarin je open en eerlijk kennis en ervaringen kunt uitwisselen.

Het Vlaamse beleid zet in op voorvergisting van GFT-afval zodat naast waardevolle compost ook biogas geproduceerd wordt. Dit biogas kan op zijn beurt gevaloriseerd worden in groene elektriciteit, groene warmte of opgezuiverd worden tot biomethaan, een 1-op-1 vervanger voor aardgas. Het voorvergisten van GFT-afval brengt ook voordelen met zich mee voor het composteringsproces dat erop volgt. Vergisting vergroent m.a.w. de hoge energievraag bij afvalverwerking. Een bijkomend economisch voordeel kan bekomen worden door in te zetten op flexibiliteit en ook de nevenproducten zoals bijvoorbeeld biogene CO₂ te valoriseren.  

Tijdens het Lerend Netwerk beslissen de deelnemers welke aspecten diepgaand aan bod komen. Dit kan bijvoorbeeld gaan van biomethaanproductie tot flexibiliteit. Elke sessie wordt geleid door (een) expert(en). Aanvullend op de theorie krijg je ook praktijkvoorbeelden en echte installaties te zien. 

Hoe pakken we dit aan?

Een Lerend Netwerk vindt vier maal per jaar plaats met een vaste groep van gelijkgestemde ondernemers.

Elke sessie neemt ongeveer een halve werkdag in beslag en gaat fysiek door op een interessante locatie. 

De eerste sessie van het Lerend Netwerk GFT-vergisting gaat door op 27 augustus 2024 bij IVVO te Ieper. De deelnemers zullen de verschillende subthema's bepalen.

Kostprijs
Deelname aan het volledige lerende netwerk (excl. BTW): €250 voor leden / €300 voor niet-leden
Partner
Biogas-E