Ambassadeurslunch Vietnam

De Vietnamese economie doet het goed. In de jaren 2000 kende Vietnam een gemiddelde groei van 6,4% van het bruto binnenlands product (BBP). Maar er zat een duidelijke vertraging in die groei in de nasleep na de globale economische crisis. In 2017 kende Vietnam een BBP-groei van 6,81%, hoger dan de 6,2% groei in 2016. Een eerste belangrijke motor achter die hernieuwde groei is de immer groeiende binnenlandse vraag.

Dit event is afgelopen

De Vietnamese economie doet het goed. In de jaren 2000 kende Vietnam een gemiddelde groei van 6,4% van het bruto binnenlands product (BBP). Maar er zat een duidelijke vertraging in die groei in de nasleep na de globale economische crisis. In 2017 kende Vietnam een BBP-groei van 6,81%, hoger dan de 6,2% groei in 2016. Een eerste belangrijke motor achter die hernieuwde groei is de immer groeiende binnenlandse vraag.

Waar Vietnam in 1986, bij de start van de economische hervormingen (Doi Moi) nog een inkomen per capita had van rond de 100 USD, bedroeg dat tegen het einde van 2014 al meer dan 2000 USD. Dat maakt van Vietnam een 'lower middle-income country', en een waar succesverhaal op vlak van ontwikkeling. Tevens werd in dezelfde periode extreme armoede teruggedrongen van ongeveer 50% naar slechts 3% van de bevolking. De toekomst op vlak van economische groei kleurt overigens nog steeds rooskleurig: waar de middenklasse in 2012 ongeveer 12 miljoen inwoners bedroeg, spreken studies van een explosieve groei tot 33 miljoen 'middenklassers' tegen 2020. Dat alles zorgt voor een explosieve groei in de binnenlandse vraag.

Een tweede belangrijke factor achter de economische groei, is het feit dat Vietnam met veel succes buitenlandse investeerders aantrekt die het land als een ideale productiebasis zien. Dat was al langer het geval in een traditionele sector als textiel, maar de laatste jaren is er bv. ook een duidelijke inflow van investeerders actief in electronica- en machineproductie. Een goed voorbeeld is Samsung. 

Naast de groei in binnenlandse consumptie is de exportgroei ook een belangrijke factor in de economische groei van Vietnam. Met een aandeel van meer dan 70% zijn het vnl. de buitenlandse investeerders die instaan voor de exportgroei.

De relatief lage inflatie, groeiende werkgelegenheid buiten de traditionele landbouwsector en toegenomen consumentenvertrouwen spelen ook een rol in de economische groei.

Hoewel de toekomst er rooskleurig uitziet voor de Vietnamese economie, staat het nieuwe leiderschap (2016) voor enkele grote uitdagingen. Vietnam kampt bijvoorbeeld nog steeds met grote efficiëntieproblemen wat zijn staatsbedrijven betreft. De overheid neemt daarom verdere maatregelen om enerzijds de efficiëntie, de productiviteit en het financieel management van die doorgaans logge structuren te verbeteren, en anderzijds een aanzienlijk aantal onder hen gedeeltelijk te privatiseren, hoewel de meeste 'privatiseringen' nog steeds zullen resulteren in een meerderheidsaandeel van de overheid. Het staatsbudget is tevens een zaak die nauw in de gaten gehouden moet worden. Waar de inflatie in 2015 op een bepaald moment slechts 0,8% bedroeg, is die in 2016 gestegen tot 5%, vnl. door prijsstijgingen voor gezondheidszorg, onderwijs en benzine.

Vietnam heeft de afgelopen jaren werk gemaakt van haar verdere integratie in het globaal economisch weefsel. In 2015 kende dat enkele hoogtepunten in de vorm van het afsluiten van vrijhandelsakkoorden met de EU (EU-Vietnam Free Trade Agreement - EVFTA) alsook enkele van 's lands belangrijkse handelspartners, nl. Japan en de VS in de vorm van het TPP (Trans-Pacific Partnership). Het TPP kende in november 2017 een officiële doorstart met het concluderen van het CPTPP, zonder de VS, maar met Vietnam. Het blijft momenteel koffiedik kijken wanneer die akkoorden geïmplementeerd zullen worden. Het EVFTA zal belangrijke gevolgen hebben voor de handel tussen de EU, en dus ook Vlaanderen, en Vietnam. Importtarieven worden sterk afgebouwd, voor een belangrijk deel reeds op het moment van de invoegetreding.

Om te weten wat er mogelijk is en waar de grootste opportuniteiten liggen, organiseert Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant in samenwerking met Brussels Diplomatic Academy (VUB) en Voka Metropolitan een ambassadeurslunch.

Ambassadeur VietnamDe Vietnamese Ambassadeur voor België, Z.E. Vu Anh Quang vertelt u alles over de Vietnamese markt en welke commerciële en investeringsopportuniteiten uw bedrijf op deze markt kan vinden.
 
Deze lunch is een absolute must voor elke ondernemer die nieuwsgierig is naar deze economische wereldmacht, die er al zaken doet en met collega-ondernemers een inhoudelijk gesprek wil voeren of die op zoek is naar de vele zakelijke opportuniteiten en ze uit eerste hand wil krijgen van deze topambassadeur.

Programma

  • 11.30 uur: Ontvangst en welkomstdrink
  • 11.45 uur: Inleiding door Peter Van Biesbroeck, Algemeen Directeur Voka Vlaams-Brabant
  • 11.50 uur: Voorgerecht
  • 12.15 uur: Presentatie door Ambassadeur Z.E. Vu Anh Quang
  • 12.45 uur: Hoofdgerecht
  • 13.15 uur: Q&A
  • 13.30 uur: Walking dessert & koffie
     

Meer info

Karl Boumans - karl.boumans@voka.be

Partners

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Voka-leden: € 110 Niet-leden: € 165 (excl. btw)
Organisator
Voka

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen Koningsstraat 154-158 1000 Brussel