Cybersecurity voor kritieke infrastructuren in de energiesector

In deze Masterclass energiesector behandelen we de meest kritieke onderwerpen voor kritieke infrastructuren, die meestal niet worden gedekt door de standaard cyberbeveiligingsmaatregelen en speciale aandacht vereisen vanwege de snelle digitalisering en actieve bedreigingen.

Dit event is afgelopen

Waarom is cyberbeveiliging belangrijk voor uw sector?

Sinds de invasie in Oekraïne zijn de veiligheidsrisico's toegenomen, met een aanzienlijke toename in cyberaanvallen.
84% verwacht fysieke schade, 57% verwacht verlies van mensenlevens. Meer dan de helft van de energieprofessionals gelooft dat cyberaanvallen op de sector binnenkort zullen leiden tot verlies van mensenlevens en veel bedrijven doen niet genoeg om zich te beschermen. Bron: DNV

Digitalisering in de energiesector biedt voordelen voor de consument, maar vergroot de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen, wat risico's met zich meebrengt voor de energievoorziening en de privacy van consumentengegevens.

Specifieke uitdagingen in de energiesector, zoals real-time operationele eisen, onderling verbonden infrastructuur en de integratie van verouderde systemen met nieuwe technologieën, vereisen aandacht op maat voor cyberbeveiliging. De Europese Commissie heeft een uitgebreid wetgevingskader voor cyberbeveiliging opgesteld, waaronder de EU Cybersecurity Strategy, de NIS Directive, en de Cybersecurity Package om deze veranderende uitdagingen aan te pakken.
De Europese Commissie bevordert samenwerking en vertrouwen tussen EU-landen en belanghebbenden door middel van initiatieven zoals de netwerkcode voor cyberbeveiliging en de NIS-samenwerkingsgroep om grensoverschrijdende cyberrisico's te beheren en gestandaardiseerde beveiligingscontroles en -vereisten te ontwikkelen.

Naarmate nutsbedrijven hun operationele technologienetwerken (OT-netwerken) verder moderniseren en upgraden, groeit ook de tendens om deze netwerken te laten convergeren met IT-netwerken. Terwijl de voordelen van het integreren van de IT- en OT-netwerken van een nutsbedrijf onder één operationele paraplu worden aangetoond, spelen toenemende beveiligingsrisico's en veranderende beveiligings- en privacyvereisten een rol.

Voor wie?

CEO's, CTO's, OT-engineers en IT-beheerders in de energiesector, hun leveranciers en zakenpartners. Maak je je zorgen over recente cyberaanvallen, digitalisering en de beveiliging van virtuele energiecentrales? Dan is deze cybersecurity-training iets voor jou. Aangezien u een besluitvormer bent als het gaat om zakelijke en technologische beslissingen, stelt deze cursus u in staat om direct actie te ondernemen binnen uw bedrijf en als zodanig een directe impact te hebben op het beveiligingsniveau.

Programma 

29 februari 2024 - 10:00- 14:30 - ONLINE

Masterclass (deel 1)

  • Risico's en compliance: hoe NIS2 aan te pakken
  • Bevoorradingsketen en gegevensbeveiliging in kritieke infrastructuren

7 maart 2024 - 9:30-15:30 - Op locatie bij e-BO Oostende

Masterclass (deel 2 en oefensessie)

  • Zero Trust-architectuur en OT-beveiliging
  • De kennis toepassen: uw persoonlijke routekaart naar

Weet je niet zeker of het iets voor jou is?

Neem contact op met Tatiana Galibus voor een gedetailleerd programma en andere vragen.

Deelnameprijs

Deelnameprijs per persoon, koffiepauzes en broodjeslunch inbegrepen bedraagt voor bedrijven met een vestiging in Vlaanderen slechts 483 euro (excl. btw) dankzij de steun van VLAIO in de context van het #industriepartnerschap. Voor anderen is de prijs 1.609 euro (excl. btw).

Dit evenement maakt deel uit van het Industriepartnerschap waarin 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema's: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0. Zij doen dit onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van VLAIO.

Deelnameprijs
€ 483 bedrijven gevestigd in Vlaanderen | € 1.609 andere
Organisator
Agoria

Dit event is afgelopen

Situering

Adres

e-BO Wetenschapspark 2 8400 Oostende