Dag 2 Wind Energy Technology Summit – State of the art rond het beheer van de structurele integriteit van offshore windenergie

In de komende jaren zal windenergie, zowel onshore als offshore, een essentieel onderdeel uitmaken van de Belgische energiemix. De kennis en expertise die ons land heeft opgebouwd in de waardeketen voor windenergie, zijn uitgegroeid tot een belangrijke exporttroef, die de wereldwijde groei in de sector versterkt. De Belgische kennis in offshore funderingen en constructies, beheer van de structurele integriteit en waterstoftechnologie opent deuren voor tal van belanghebbenden op internationale schaal. Ondanks deze vooruitgang staat de industrie echter nog steeds voor een aantal uitdagingen en aandachtspunten. Het seminar op onze topbijeenkomst is bedoeld om belangrijke technologische en markttrends in de kijker te zetten, en biedt een strategisch netwerkplatform voor professionals om toe te groeien naar en zich in te zetten voor de centrale thema's van de top van dit jaar.

Dit event is afgelopen

Schrijf je in voor voor het gewenste thema - of voor beide! 

Twee thematische seminars en bijbehorende masterclasses verspreid over een tweedaags event in Gent, gericht op de voorlichting van bedrijven over windenergietechnologie. Op dag 1 (4 juni) richten we ons voor de vierde keer op waterstofproductie op zee als opkomende technologie. Op dag 2 (5 juni) focussen we op de structurele integriteit met betrekking tot offshore funderingen en constructies. U moet zich voor elke dag afzonderlijk inschrijven!

Voor wie?

Zoals in de voorbije jaren wordt deze top bijgewoond door een boeiende mix van baanbrekende bedrijven, lokale innovatieve spelers, wereldwijde technologiebedrijven, onderzoeksinstellingen en vertegenwoordigers van regionale, nationale en naburige overheidsinstanties. De top gaat traditiegetrouw in een voluntaristische sfeer door, met veel kennisuitwisseling en de kans om zijn professionele connecties te versterken.

Dag 2 van de Summit

  • We gaan dieper in op het beheer van de structurele integriteit van offshore windturbines - een essentiële pijler voor duurzame energieopwekking.
  • Focus op de structurele integriteit van funderingen en constructies, waaronder inzichten, beheer en restlevensduurberekeningen.
  • Verspreiding van belangrijke RD&I-bevindingen door experten. 
  • Exclusieve bezoeken aan het materiaaltestlab van UGent en de testfaciliteit van OCAS.

Ochtendprogramma

Industriële Adviesraad van het cSBO-project FIRMEST

9:30-12:00    Locatie: UGent, Campus Ardoyen, Technologiepark 46, 9052 Zwijnaarde
Het cSBO-project FIRMEST heeft als doel snelle en betrouwbare prognosetools te ontwikkelen om de vermoeiing in lasverbindingen van offshore windturbines en andere (offshore) constructies te evalueren. Deze tools zijn bedoeld voor zowel bestaande infrastructuren als toekomstige ontwerpen. Verwachte innovatieresultaten zijn onder meer methoden om gedetailleerde eindige-elementen-modellen van lasverbindingen te genereren op basis van scangegevens, een nieuwe benadering voor lokale spanningsberekening en vermoeiingslevsensduurbeooordeling, een nauwkeurigere methode voor niet-lineaire accumulatie van vermoeiingsschade, een virtuele detectiestrategie met één sensor voor nauwkeurige reconstructie van spanningsgeschiedenissen en een specifieke data-architectuur voor vermoeiingsdetails.

Partners: Universiteit Gent (Prof. Wim De Waele) en Vrije Universiteit Brussel (Prof. Wout Weijtjens en Prof. Christof Devriendt). Zij richten zich op het combineren van betrouwbare modellen voor lokale degradatie van vermoeiingssterkte van lasverbindingen met nauwkeurige historische belastingsgegevens voor substructuren van de offshore constructies.

Ondersteund door: De Blauwe Cluster ontvangt subsidies van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Deelname: Deze bijeenkomst is alleen op uitnodiging. Het is echter nog steeds mogelijk om lid te worden van de Industriële Adviesraad. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Karen Hemelsoet (karen.hemelsoet@ugent.be).

Middagprogramma 

Dag 2 van Wind Energy Technology Summit
Locatie: Sirris Zwijnaarde, Technologiepark 48, 9052 Zwijnaarde

  • 12:00 – 13:00 Registratie & netwerklunch
  • 13:00 – 13:10 Welkomstwoord en contextschetsing (Pieter Jan Jordaens, Sirris | OWI-Lab)
  • 13:10 – 13u35 (RWE) – nog te bevestigen
  • 13:35 – 14:00 Toelichting bij de impactfactoren op de structurele integriteit: de effecten van de interactie tussen bodem en constructie en de turbinebesturing op de structurele levensduur van de funderingen en torens. (Christof Devriendt , VUB |OWI-Lab)
  • 14:00 – 14:20 Koffiepauze
  • 14:20 – 14:45 FATCOR: Naar een langere levensduur van offshore windturbine monopile-constructies door een beter begrip van de mechanismen van corrosie-vermoeiing (Philippe Thibaux, OCAS & Wim De Waele, Universiteit Gent | OWI-Lab)
  • 14:40 – 15:05 The Slip Joint connection – Operational experience from the first four years of Borssele V (Sander Suur | Van Oord)
  • 15:05 – 15:15 Naar goedkopere funderingen door het aantonen van de vermoeiingscapaciteit van robotlasverbindingen (JaCo-project) (Marc Vanderschueren, OCAS)
  • 15:15 – 16:30 Bezoeken aan testfaciliteiten voor structurele integriteit aan het laboratorium Soete (Universiteit Gent) en OCAS
  • 16:30 – 18:00 Netwerkborrel

Meer weten? 

4 juni Dag 1 Wind Energy Technology Summit - Productie van groene elektronen & moleculen op zee. 6 september - Masterclass rond de basisprincipes van (offshore) windenergie en state of the art voor startende professionals. We organiseren deze masterclass voor nieuwe medewerkers in uw bedrijf en geïnteresseerden die kennis willen maken met (offshore) windenergie in het algemeen. Deze masterclass geeft een kick-start inzicht in de basisprincipes en de state of the art van (offshore) windturbines. 

Prijs

Dit thema-event wordt georganiseerd in het kader van Industriepartnerschap. Dankzij de steun van het VLAIO in het kader van het Industriepartnerschap, bedraagt de deelnameprijs voor dit thema-event slechts € 115 (excl. btw). voor bedrijven die in Vlaanderen gevestigd zijn. Deelnemers van buiten Vlaanderen betalen ook € 115 dankzij onze gulle sponsors.

Deelnameprijs
115 euro excl. btw
Organisator
Sirris i.s.m. OWI-Lab, OCAS en de Agoria Energy Technology Club

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Sirris Gent Technologiepark 48 9052 Zwijnaarde