Energietransitie en efficiëntieverbeteringen

<p>Deze opleiding rond energietransitie en efficiëntieverbeteringen levert jouw bedrijf 3 keer winst op! Realiseer kostenbesparing, creëer een duurzaam imago en kom tegemoet aan regulerings- en wettelijke vereisten.&nbsp;Hoe? Dat ontdek je tijdens deze opleiding!</p>

Dit event is afgelopen

Waarom jij met jouw bedrijf moet inzetten op energietransitie en efficiëntieverbeteringen?

  1. Kostenbesparing: door energie-efficiëntie te verbeteren, kan je de energiekosten van een bedrijf aanzienlijk verlagen. Efficiëntieverbeteringen kunnen leiden tot lagere energierekeningen en een beter beheer van het energieverbruik.
  2. Duurzaam imago: het implementeren van duurzame energieoplossingen en het verminderen van de ecologische voetafdruk dragen bij aan een positief imago van een bedrijf. Steeds meer consumenten en zakelijke partners geven de voorkeur aan bedrijven die actief bijdragen aan de energietransitie.
  3. Regulerings- en wettelijke vereisten: veel landen en regio's hebben wetten en voorschriften opgesteld om bedrijven aan te moedigen over te stappen op duurzame energie en hun energie-efficiëntie te verbeteren.

Door deze opleiding te volgen, kunt jij je bedrijf voorbereiden op mogelijke nalevingsverplichtingen.

Programma

Kick-off | 29 juni

Samen met de andere deelnemers doe je een nulmeting van je bedrijf om de kennisnoden in kaart te brengen om de volgende sessies zo zinvol en praktisch mogelijk in te richten.

Sessie 2: Energie-audits en efficiëntieverbeteringen | 26 september

Deze sessie richt zich op het uitvoeren van energie-audits om het energieverbruik van een bedrijf in kaart te brengen. Het legt de nadruk op het identificeren van inefficiënte processen en apparatuur, en het biedt strategieën en technieken om de energie-efficiëntie te verbeteren. Onderwerpen kunnen onder meer verlichting, isolatie, HVAC-systemen, energiebeheer en automatisering omvatten.

Sessie 3: duurzame energieopwekking en -integratie | 3 oktober

De derde sessie behandel je de implementatie van duurzame energieopwekkingssystemen binnen het bedrijf. Je bespreekt de verschillende opties, zoals zonnepanelen, windturbines en biogasinstallaties, rivierwarmte, warmte uit processen en hoe je deze systemen kunt integreren in de bestaande energie-infrastructuur. De nadruk ligt ook op de financiële aspecten, zoals subsidies en terugverdientijden.

Sessie 4: monitoring en optimalisatie van energieprestaties | 10 oktober

In de laatste sessie richt je je op het monitoren en optimaliseren van de energieprestaties van een bedrijf op lange termijn. Je leert geavanceerde monitoringtechnologieën en -systemen kennen om het energieverbruik continu te volgen en krijgt inzicht in de analyse van energiegegevens. Je ervaart het belang van regelmatige evaluatie en bijsturing om maximale efficiëntie te behouden.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 550 (excl. btw)
Organisator
Voka

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka KvK Vlaams-Brabant Tiensevest 170 3000 Leuven