Fourward – Machine Retrofit Programma

In een reeks van twee halfdaagse workshops laat VLAIO Limburgse bedrijven gratis kennis maken met de mogelijkheden van retrofit. Daarvoor schakelen we de experten van het Fourward consortium in. Dat consortium wil elk maakbedrijf ondersteunen om de cruciale stappen voorwaarts te zetten, onafhankelijk van waar het staat in zijn evolutie binnen industrie 4.0. Pilz, IMA en Reditech bundelen hun expertise, om jouw bestaande machines te transformeren naar state of the art productie middelen. Als safety specialist, machinebouwer en digitalisatie expert, bieden ze een retrofit programma aan dat je helpt om fit te zijn voor de toekomst.
Retrofit

Praktisch

Datum
Tijdstip
13.00 - 17.00 uur
13.00 - 17.00 uur
Locatie

Aperam Stainless Steel genk Swinnenwijerweg 5 3600 Genk

Machine upgrade of nieuwe investering?

Is je machine onveilig? Heb je problemen met automatiseringscomponenten die niet meer beschikbaar zijn? Is het onmogelijk je machine te koppelen met andere productie systemen omwille van oude technologie ? Daalt je winst door een verzwakte productie output?

Oude(re) machines zijn typisch mechanisch nog intact, maar hebben tekortkomingen op gebied van safety, elektrische installatie, connectiviteit en performance. In veel gevallen is een retrofit project minder duur dan een nieuwe installatie, en laat het je toe je bestaande productiemiddelen een upgrade te geven om fit te zijn voor de toekomst.

Fourward – Machine Retrofit Programma

Om hun toekomstige aanwezigheid en overleven te garanderen, moeten Vlaamse maakbedrijven investeren in de nodige transformaties om fit te zijn voor de toekomst:

 • Elektrische transformatie: nieuwe elektrische kasten, nieuwe bekabeling, nieuw besturingssysteem, ...
 • Mechanische transformatie: machine verbeteringen, robotisering, afschermingen, ...
 • Digitale transformatie: paperless productie, data captatie en analyse, tracking en tracing, ...
 • Conformiteitstransformatie: CE Markering, Safety upgrade, ATEX, ...

De retrofit fase is het ideale moment om voorwaarts te bewegen met deze transformaties. Binnen het Fourward programma, werk je samen met de juiste partners, elk met een unieke expertise in verschillende specialisaties:

 • Single point of contact
 • Gebundelde expertise
 • Lokale aanwezigheid
 • Schaalbare gefaseerde aanpak

De kracht van sterke partners

 • Pilz - safety expertise: als de globale safety expert begeleidt Pilz je in het veilig en conform maken van jouw installaties, machines en processen.
 • IMA - machinebouw expertise: “ your product, our machine”. IMA is gespecialiseerd in het ontwikkelen van op maat gemaakte machines. IMA biedt een unieke expertise in mechanisch, elektrisch en automatiseringsontwerp en realisatie.
 • Reditech  - totale automatiseringsoplossingen: naast top expertise in E&I en automatisering, biedt Reditech specialisatie in digitalisering zoals MES implementatie, kwaliteitsregistratie, performance monitoring, productie intelligentie, IOT,…

Traject Machine Retrofitting ism VLAIO en EFRO

Kom alles te weten over machine retrofitting en krijg inzicht in de haalbaarheid van je eigen project! In een intensieve reeks van 2 halfdaagse workshops ga je samen met andere (niet concurrerende) maakbedrijven aan de slag om te kijken welke retrofit projecten mogelijk zijn binnen je eigen maakbedrijf. Deze workshops worden georganiseerd door VLAIO in het kader van het EFRO/SALK project Innovatie-Maat.

Programma

Sessie 1: kick off, voorbeeld cases, workshop machineveiligheid

Doel: deelnemende bedrijven die retrofit overwegen sensibiliseren en ervaring laten delen via praktische cases. Bijkomend wordt er dieper ingegaan op het aspect 
machineveiligheid. 

Deze sessie gaat door bij Aperam Stainless Steel in Genk. De sessies worden gegeven door Pilz en IMA, Aperam deelt de eigen interne ervaring inzake retrofit adhv een praktische case.

Deel 1 -  voorbeeld cases

Via voorbeeldcases willen we de deelnemers praktisch inzicht geven over machine retrofitting met als doel te sensibiliseren:

 • Hoe ziet het proces van retrofitting eruit?
 • Inzicht in de pro’s en contra’s die je bij een retrofit dient af te wegen ten einde een onderbouwde beslissing te kunnen nemen over de haalbaarheid (zowel technische als economische haalbaarheid)
 • Bespreking en bezichtigen van de Aperam case

Deel 2 – workshop machineveiligheid

Aan de hand van de Safety Life Cycle wordt aan de deelnemers toegelicht welke stappen praktisch genomen worden om de machine conform en veilig te maken volgens de actuele stand der techniek en wetgeving :

 • Toelichting bij het wetgevend kader inzake machineveiligheid
 • Toelichting bij de verantwoordelijkheden
 • Hoe omgaan met conformiteit (CE conformiteit bij oudere machines)
   

Sessie 2: workshop digitalisatie en mogelijkheden subsidiëring

Doel: de deelnemende bedrijven die de volgende stap willen zetten diepgaander begeleiden en sensibiliseren/trainen rond digitalisatie. Bijkomend zal VLAIO ingaan op de verschillende subsidie mogelijkheden die in retrofit dossiers van toepassing kunnen zijn en een toelichting geven over de proeftuin I4.0 Machine Upgrading. 
Deze sessie wordt gegeven door Reditech en VLAIO.

Omschrijving:

 • Wat verstaan we onder MOMS? (Manufacturing Operations Management system)
 • Toelichting bij de digitalisatie quick-scan > tool.
 • Bespreking van een praktijkvoorbeeld (Case)
 • Introductie mogelijkheden rond subsidiëring / rol van VLAIO

Bedrijven die een stap richting retrofit overwegen worden uitgenodigd tot het invullen van een online retrofit vragenlijst die de prioriteiten van jouw machine blootlegt. Adhv deze resultaten kan een stappenplan worden uitgewerkt in samenspraak met de deelnemende partners.

Praktisch

Voor wie?
Deze sessies richten zich op productie-, engineering-, maintenance- en/of plant managers, ... op zoek naar safety, productie en/of digitaliseringsverbeteringen van hun bestaand productie apparaat.

Data en locaties
Kick-Off: 23/10/2019 van 13-17u bij Aperam Stainless Steel, Genk met broodjeslunch vanaf 12u.
Sessie 2 zal plaatsvinden op 28/11/2019.

Heb je zelf een machine die mogelijk gebaat is bij retrofit? Schrijf je dan meteen in: stuur  een e-mail naar Hans Versmissen. Hij zal vervolgens contact met je opnemen.

Het traject wordt georganiseerd door VLAIO onder het EFRO-project Innovatie-Maat en het geheel wordt ingeleid.

Innovatie-Maat is een EFRO-SALK project dat gepromoot wordt door VLAIO met Sirris en OPL als co-promotoren en Flanders Make als actieve partner in de maakindustrie.

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
VLAIO (onder het EFRO-project Innovatie-Maat)

Praktisch

Datum
Tijdstip
13.00 - 17.00 uur
13.00 - 17.00 uur
Locatie

Aperam Stainless Steel genk Swinnenwijerweg 5 3600 Genk

Locatie

Adres

Aperam Stainless Steel genk Swinnenwijerweg 5 3600 Genk