Infosessie: Wat betekent het capaciteitsremuneratiemechanisme voor jouw onderneming?

In een tijdperk waarin de vraag naar elektriciteit voortdurend groeit en de energietransitie in volle gang is, is het essentieel om een veerkrachtig energiesysteem te hebben dat in staat is om de uitdagingen van de moderne wereld aan te gaan. Hier komt het capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) in beeld. CRM biedt een oplossing voor het waarborgen van een voldoende capaciteit om de levering van elektriciteit veilig te stellen. Zo kan de bevoorradingszekerheid van het land gewaarborgd worden.

Dit event is afgelopen

Als onderdeel van de energiestrategie van de federale overheid, werd Elia gevraagd een geavanceerd systeem, dat de beschikbaarheid van capaciteit van producenten en grote industriële verbruikers waarborgt, te faciliteren en opereren. Door middel van een veilingmechanisme worden contracten afgesloten met deze partijen, waarbij zij zich verbinden om op aanvraag elektriciteit te leveren of af te nemen tijdens momenten dat het net het nodig heeft. 

Het capaciteitsremuneratiemechanisme biedt een win-winsituatie voor zowel de producenten als de verbruikers. Producenten krijgen een vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun capaciteit, waardoor ze gestimuleerd worden om te investeren in nieuwe energiebronnen en hun productiecapaciteit te vergroten.

Iedereen met een productie-eenheid groter dan 1 MW (na toepassing van een reductiefactor per technologie), kan deelnemen. Bovendien hoef je niet aangesloten te zijn op hoogspanning én komen alle mogelijke technologieën voor productie of opslag van elektriciteit of het beheer van de vraag in aanmerking.

Verbruikers profiteren van een stabiele elektriciteitsvoorziening, zelfs tijdens momenten van hoge vraag, waardoor bedrijfsactiviteiten zonder onderbreking kunnen doorgaan. Momenteel is men volop bezig met het veilingtraject van 2024, met oog op leveringsjaar 2025. 

Tijdens dit webinar leer je meer over het CRM en wat dit voor jou kan betekenen.

Programma

  • 10.00 uur: intro door Yannick Van den Broeck, Adviseur Energie & Klimaat Voka vzw
  • 10.10 uur: Het capaciteitsremuneratiemechanisme door Nicolas Koelman, Expert CRM Elia
  • 10.40 uur: Q&A
Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis
Organisator
Voka

Dit event is afgelopen