Masterclass Duurzaamheidslabels

Duurzaamheidslabels kunnen je daar zeker bij helpen… maar het is niet evident om het geschikte label voor jouw producten te vinden.

Dit event is afgelopen

Tijdens de voormiddagsessie van de “Masterclass Duurzaamheidslabels" wordt informatie over enkele (nieuwe) duurzaamheidslabels en hun certificatie gegeven voor textiel-en kunststoftoepassingen en voor verpakkingen.

Enkele experts geven graag een antwoord tijdens de namiddagsessie op volgende vragen: kunnen duurzaamheidslabels helpen om het duurzaamheidsverhaal van jouw bedrijf kracht bij te zetten? En is er een link met (recente, toekomstige) wetgeving in kader van de biogebaseerde en circulaire economie? 

Om aan te tonen dat je product duurzaam is, kun je een duurzaamheidslabel gebruiken. Maar wat is een “duurzaamheidslabel”?

In deze inleidende presentatie kom je te weten aan welke eisen een goed label voldoet en hoe een duurzaamheidslabel kan helpen om een specifiek antwoord te geven op een vraag vanuit de markt - Anneke Saey, Centexbel

OEKO-TEX®- Update nieuwe wijzigingen – korte toelichting + Sustainable business model
Naast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen binnen de verschillende Oeko-Tex® labels, wordt het nieuwe Oeko-Tex® Responsible business certificate voorgesteld. Dit certificatiesysteem ondersteunt bedrijven die due diligence in hun eigen bedrijfsvoering en in hun supply chain willen implementeren. Due diligence vormt, naast duurzame producten en procesvoering, een belangrijk nieuw element in de Europese textiel strategie.
Stijn Devaere, Centexbel

OEKO-TEX® MADE IN GREEN – Recognition at the Green Button 2.0 (ENG-online)
The German governmental-run Green Button 2.0 and internationally recognized OEKO-TEX® MADE IN GREEN are well known labels in the textile industry. The presentation gives valuable insights into these sustainable labels and illustrates in how far OEKO-TEX® MADE IN GREEN is recognized by the Green Button 2.0.
Carolin Franitza, Oeko-Tex®

Duurzaamheidslabels GOTS – GRS – OCS – RCS Control Union
GOTS, GRS, OCS en RCS zijn internationale duurzaamheidslabels die iets zeggen over de duurzaamheid van specifieke producten en van het gecertificeerde bedrijf an sich. Tijdens deze presentatie wordt vooral de werking van de duurzaamheidslabels GRS (Global Recycled Standard) and RCS (Recycled Content Standard) toegelicht, twee duurzaamheidslabels voor recycled producten, vooral voor gebruik in de textielindustrie. GOTS (Global Organic Textile Standard) en OCS (Organic Content Standard) focussen op producten met ‘Organic’ content.
Stefanie De Schrijver, Control Union

Praktijkgetuigenis (tbc)

12u-13u: Lunch    

Green Claims
De Europese Commissie lanceerde op 22 maart 2023 een voorstel voor een nieuwe richtlijn met betrekking tot de onderbouwing en communicatie van expliciete milieuclaims, ook wel de Green Claims Directive genoemd. Deze presentatie zal toelichten waarom dit voorstel tot stand is gekomen en wat het inhoudt.
Caro Coosemans, FOD Volksgezondheid

Duurzaamheidscommunicatie en welke rol spelen labels hierin? 
Jouw communicatie over jouw duurzaamheid vertrekt best vanuit jouw eigen verhaal. In deze sessie leer je over het belang van een eigen integraal en authentiek duurzaamheidsverhaal. Labels kunnen de geloofwaardigheid en onderbouwing hiervan ondersteunen (maar niet omgekeerd.) 
Dimitri Barbe, make sense a Springbok Agency

Financier de energietransitie in jouw bedrijf 
Met de stijgende energieprijzen enerzijds en de klimaatdoelstellingen anderzijds, nemen heel wat bedrijven hun energieverbruik onder de loep. Heeft jouw onderneming plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Tijdens deze infosessie krijg je een overzicht van de mogelijke ondersteuning bij VLAIO.
Tine Demoor, VLAIO

Financier wetenschappelijk talent in jouw bedrijf
Train-on-the-job adhv een Baekeland mandaat een onderzoeker in je bedrijf. En krijg hiervoor tot 80% van de kosten gesteund door VLAIO. In deze presentatie kom je te weten hoe je dit als bedrijf kunt toepassen.
Kris Honraet, VLAIO

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Centexbel Technologiepark 70 9052 Gent