Masterclass duurzame groeistrategie - voorjaar 2025

In het volle besef van de klimaatverandering zet de Europese Commissie zich in voor de ontwikkeling van een groener Europa, rekening houdend met de huidige ecologische, economische en sociale realiteit. Via de Europese Green Deal wil Europa de EU-economie duurzamer maken en de milieu- en klimaatuitdagingen omzetten in kansen. De vraag is dus niet langer ‘of’, maar wel ‘wanneer’ en ‘hoe’ je als bedrijf duurzaamheid strategisch kan inzetten.

Net zoals De Green Deal voor een holistische aanpak staat, overeenstemmend met de uitdagingen, zet ook onze opleiding ‘Masterclass Duurzaam Groeistrategie’ jou op weg naar een integraal duurzaamheidsbeleid.

Praktisch

Date
Tijdstip
09.00 - 17.00 uur
Situering

Kantoor Van Havermaet Houtstraat 3 2260 Oevel

Tijdens deze diepgaande masterclass doorloop je de volledige journey richting een intrinsiek duurzaamheidsbeleid, waarbij je voldoet aan geldende regelgeving, en daarnaast ook leert hoe intern & extern het nodige draagvlak te creëren. Schrijf je in voor deze masterclass en verzeker jouw bedrijf van een toekomstbestendig duurzaamheidsbeleid.

Waarom deelnemen?

Na deze masterclass heb je als bedrijf alle kennis en handvaten om een concreet duurzaamheidsbeleid uit te werken dat op korte en lange termijn haalbaar en relevant is.  Dit van de eerste stappen zoals het identificeren van jouw stakeholders, het definiëren van de risico’s en opportuniteiten tot en met het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie, de implementatie ervan en deverslaggeving. We bespreken de materialiteitsanalyse, een effectieve interne & externe duurzaamheidscommunicatie, de essentiële rol van data voor jouw duurzaamheidsbeleid en welke impact duurzaamheid heeft op je financiële plannen.

De expertise van de sprekers wordt aangevuld met praktijkcases van ondernemingen uit de regio. Zo zal je ook inspiratie kunnen opdoen hoe de theorie om te zetten in de praktijk, wat mogelijke uitdagingen zijn en hoe je als bedrijf dit alles omzet in een voordeel voor jezelf, je klanten, leveranciers en stakeholders.

Dit alles wordt tevens gelinkt aan de Sustainable Development Goals, waardoor snel de nodige linken gelegd kunnen worden wat betreft communicatie, duurzaamheidsplan en tevens handig voor de bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Programma

Sessie 1 & 2
  • Duurzaamheidsbeleid in de globale klimaat- en Europese context
  • Stakeholdermapping en waardeketenanalyse voor een integrale aanpak
Sessie 3
  • Materialiteitsanalyse 
Sessie 4 & 5
  • Impact maken met een duurzaamheidsstrategie en -proces
  • Duurzaamheidsrapportering (CSRD) als strategische communicatietool  + Praktijkcase duurzaamheidsstrategie Willemen Groep
Sessie 6 & 7
  • Meten is weten, databeheer ifv je duurzaamheidsbeleid
  • Klimaatbeleid als onderdeel van je duurzaamheidsstrategie
  • De green deal in praktijk: wat is haar impact op financiering van bedrijven
Individueel feedbackmoment
  • Individueel feedbackmoment in verband met materialiteitsanalyse

Sprekers

Voor deze masterclass hechten we veel belang aan een kwalitatief, gevarieerd en boeiend programma samen te stellen. Tijdens deze masterclass zal je beroep kunnen doen op de expertise en ervaring van o.a. Katelijne Norga (CEO van Pantarein Publishing), Jeroen De Muynck (sustainability director bij Van Havermaet), Head of Sustainability Business Banking (ING Belgium), ESG lead Belgium (ING Belgium), Mathias Fahy (Strategy & sustainability expert bij Möbius) en Tom Vermeiren (gastlector VUB House of Sustainable Transitions & consultant). Daarnaast zal o.a. ook Franky Van den Berghe van Willemen Group zijn inzichten en best practices delen over hoe zij hun duurzaamheidsstrategie & -beleid hebben aangepakt, de uitdagingen etc.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Leden: 1.950 euro (excl. btw) - Niet-leden: 2.340 euro (excl. btw)
Organisator
Voka

Praktisch

Date
Tijdstip
09.00 - 17.00 uur
Situering

Kantoor Van Havermaet Houtstraat 3 2260 Oevel

Situering

Adres

Kantoor Van Havermaet Houtstraat 3 2260 Oevel