Masterclass Verpakkingen

Deze masterclass gaat in op de gevolgen van de Single-Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn). Experts verduidelijken hoe we duurzaam kunnen omgaan met verpakkingen en een halt toeroepen aan de vervuiling door microplastics.

Dit event is afgelopen

Programma

Verwelkoming en inleiding door de voorzitter
Wim Grymonprez, Centexbel-VKC

Recycleerbaarheid van verpakkingen en shift naar biobased
Verpakkingsmaterialen die vaak single used plastics zijn, staan onder zware druk. Nochtans zijn deze materialen opgebouwd uit kunststoffen die recycleerbaar zijn. In deze presentatie evalueren we de recycleerbaarheid van een aantal verpakkingsmaterialen en tonen we aan wat de impact is van materiaalkeuze op de recycleerbaarheid van het eindproduct. Daarnaast zien we dat er een shift is naar meer biogebaseerde verpakkingen. Welke materialen komen hiervoor in aanmerking en wat zijn hun eigenschappen?
Isabel De Schrijver, Centexbel

Microplastics, what’s up?
Small pieces of plastic, whether intentionally included, or as a result of the degradation of plastic products, are ending up in the environment. This microplastic pollution has reached every corner of the planet, from our living rooms to the Arctic ice sheet. The consumer, the industry, and the legislators are well aware of the issue of microplastics but without necessarily knowing the ins and outs of the problem. This presentation will provide an overview of their impact, of how they get there, and of what we can do to avoid them.
Rémi Tilkin, Centexbel

Het Europese verpakkingsbeleid 'unwrapped'
De presentatie geeft een actueel overzicht van de belangrijkste wettelijke initiatieven die op de Europese beleidsagenda staan en een impact hebben op verpakkingen. Pieter zal bijzondere aandacht besteden aan de verschillende interventiegebieden uit het nieuwe voorstel van de Europese verpakkingsverordening, waarover momenteel wordt onderhandeld in zowel de Raad van Europa als in het Europees Parlement. 
Pieter Vervinckt, OVAM

Broodjeslunch

Kunststofverpakkingen en Microplastic. Vermindering haalbaar!
TNO heeft een model ontwikkeld waarin de grootste bronnen van Microplastics voor de 8 meest voorkomende kunststoffen zijn bepaald. Vervolgens laat het model zien waar deze microplastics vervolgens terecht komen. Met het model hebben we daarnaast de meest efficiënte mitigatiestrategieën doorgerekend, zodat we op weg kunnen naar een flinke vermindering van het aantal Microplastics in het milieu.
Tim Bulters, TNO

Europese wetgeving: focus op recyclaat en labelling
Tijdens deze presentatie analyseren we naast de huidige regelgeving ook de mogelijke impact van het voorstel van de Europese wetgeving over verpakkingen en verpakkingsafval (PPWR).
We gaan dieper in op de voorstellen om meer recyclaat in plastic verpakkingen te incorporeren en hoe Valipac je bedrijf daarbij kan helpen via designrichtlijnen en premies.
Verder bekijken we ook hoe het Europese voorstel de wildgroei aan (nationale) labels wil beperken.  
Filip Vangeel, Valipac

Certificatie van recycled content
Europa kijkt steeds meer naar het inzetten van gerecycleerde materialen. Dit zowel in kunststof- als in textieltoepassingen. 
Een gecertificeerd systeem om de declaratie van “recycled content” te controleren, verhindert “greenwashing” en geeft vertrouwen aan de consument dat de communicatie die bedrijven geven over hergebruik van materialen naar de eindklant de nodige garantie bieden dat deze ook effectief correct zijn. Deze gecertificeerde controlesystemen zorgen er tevens voor dat bepaalde nationale taksen op gebruik van nieuwe materialen in verpakkingen, kunnen vermeden worden.
Wim Grymonprez, Centexbel

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 375 (excl.btw)
Organisator
Centexbel

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Centexbel E. Sabbelaan 49 8500 Kortrijk