Naar een circulaire houtsector

<p>Is hout één van jouw belangrijkste grondstoffen? Dan merkte je waarschijnlijk ook dat ondernemingen in de houtsector de laatste jaren te maken kregen met stijgende grondstofkosten, onzekere bevoorrading en dalende houtkwaliteit.</p>

<p>De circulaire economie biedt een krachtig antwoord op die uitdagingen. Door hergebruik, recyclage en efficiënter gebruik van hout en houtproducten te stimuleren, neemt de vraag naar nieuw gekapt hout af en is de sector minder afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen. Het is duurzamer, creëert kansen voor kostenbesparing en innovatie en draagt bij aan een positiever bedrijfsimago. Zo gedijen ondernemingen in de houtsector beter in een veranderende zakelijke en ecologische context.&nbsp;</p>

houtstapel

Dit event is afgelopen

Om complexe uitdagingen in de circulaire economie aan te pakken, heb je vaak verschillende partners nodig. Maar hoe begin je daaraan? Hoe kan je op een circulaire, ecologische en duurzame manier samenwerken? Een uitermate geschikt instrument daarvoor is het Ecosystem Pie Model (EPM). Tijdens deze interactieve workshop leer je wat het is, hoe het werkt. Samen bekijken we aan de hand van dit model hoe het ecosysteem voor het oogsten, verkopen en hergebruiken van hout in onze regio er kan uitzien.

Wat mag je verwachten?

Korte introductie door VLAIO

Een interactieve workshop waar we via het Ecosystem Pie Model dieper ingaan op:

  • De échte waarde van een ecosysteem: welke unieke bijdrage levert iedere partij binnen de houtsector?
  • De motivatie, uitdagingen opportuniteiten en pijnpunten voor alle partijen en voor het ecosysteem.

Een netwerkmoment om kennis en ervaring uit te wisselen en toekomstige samenwerkingen te bespreken.

Na deze workshop heb je niet enkel een beter begrip van de hele houtketen, maar vooral concrete aanleidingen om de kracht van het ecosysteem te benutten en voordelige samenwerkingen aan te gaan. 

Een win-win voor de sector en jouw bedrijf

Tijdens de workshop denken we niet na over circulaire strategieën op individueel bedrijfsniveau. Als je deelneemt aan deze workshop bestaat er wel de mogelijkheid om achteraf van VLAIO bedrijfsspecifieke ondersteuning te krijgen.

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
www.mechelen.be/circulairondernemen i.s.m. VLAIO

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Mechelen - Circulair Ondernemen De Recuperij Battelsesteenweg 48 2800 Mechelen