Opleiding ‘Integraal handelsvestigingsbeleid & de kleinhandelsvergunning’

Wil je gemeente werk maken van een levensvatbare en bedrijvige kern of de blijvende uitwaaiering van winkels een halt toeroepen? Neem dan zeker deel!

Dit event is afgelopen

Met het Decreet van 15 juli 2016 betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid (IHB) legde de Vlaamse Regering de krijtlijnen vast voor een meer duurzame organisatie van de detailhandel. Het is (onder meer) aan de gemeentebesturen om de doelstellingen van het decreet waar te maken: de handelskernen leef- en weerbaar maken, duurzame vestigingsmogelijkheden creëren voor complementaire handel buiten de kernen, een halt toeroepen aan de baanwinkellinten, ...

In de zomer van 2023 besliste de Vlaamse regering een aantal impactvolle wijzigingen aan te brengen, na een lange consultatieronde met o.m. de VVSG en de handelsorganisaties. Zo zal er binnenkort sprake zijn van 6 kleinhandelscategorieën en wordt het opsplitsen van vergunde handelsvestigingen ook vergunningsplichtig.

Daarom – en ook omdat de vorige opleidingen al dateren van de inwerkingtreding in 2016 – achten we de tijd rijp om alles (niet enkel de recente wijzigingen) nog eens op een rijtje te zetten. Iedereen die aan de slag wil met dit decreet zal dankzij deze opleiding weer helemaal mee zijn op het vlak van visievorming, het opmaken van planinstrumenten, het beoordelen van vergunningen en de handhaving ervan.  

De VVSG en VLAIO nodigen je daarom van harte uit op de opleiding ‘Integraal handelsvestigingsbeleid & de kleinhandelsvergunning’, op maandag 22 januari 2024 in Gent en op dinsdag 30 januari 2024 in Brussel. 

Het programma lees je hieronder. De voormiddag verloopt plenair, tijdens de namiddag gaan we in kleinere groepen concreet aan de slag met enkele cases. Bovendien krijg je in primeur ook een aantal aangepaste en bijkomende tools ter beschikking, zoals een handreiking voor de opmaak van een vergunningsbeoordeling.

Ben je gemeentelijk bestuurder of deskundige economie of ruimtelijke ordening? Wil je gemeente werk maken van een levensvatbare en bedrijvige kern of de blijvende uitwaaiering van winkels een halt toeroepen? Aarzel dan niet om deel te nemen.

Programma 

9u30 Onthaal

10u Verwelkoming en introductie

10u10 Integraal handelsvestigingsbeleid in een notendop

  • Filosofie en doestellingen
  • Opbouw en voornaamste aandachtspunten, incl. de recente wijzigingen

10u50 IHB in detail

  • Het belang van een visie
  • Van beleidsmatig gewenste ontwikkelingen tot ruimtelijke instrumenten

11u30 Pauze

11u50 IHB in detail (vervolg)

  • De kleinhandelsvergunning: procedure en inhoudelijke beoordeling 
  • Het handelsvestigingsconvenant: do’s and don’ts
  • Het sluitstuk: hoe effectief handhaven?

12u30 Lunch

13u30 Werksessies in kleinere groepen – deel 1 - Inzoomen op enkele concrete vergunningscases en weer uitzoomen naar het ruimere kader.

14u30 Pauze

14u45 Werksessies – deel 2 - Inzoomen op enkele concrete vergunningscases en weer uitzoomen naar het ruimere kader.

15u45 Slotbeschouwingen

  • Overzicht ondersteuning en tools
  • Een blik op de toekomst: uitdagingen en aanpak

16u15    Einde

Praktisch

Locatie en bereikbaarheid

Opleiding Gent 
Vlaams Administratief Centrum (Virginie Lovelinggebouw), Koningin Maria Hendrikaplein, Gent
Naast het station, kom dus best met de trein. Kom je toch met de wagen, parkeer dan best in de betalende parking onder het gebouw (-1 of -2).

Opleiding Brussel 
VVSG (Huis Madou), Bischoffsheimlaan 1-8, Brussel
Hartje Brussel, dus kom met de trein. Kom je toch met de wagen, parkeer dan best in de betalende parking Spectrum, naast Huis Madou.

Doelgroep

Gemeentelijke ambtenaren en schepenen die betrokken zijn bij een of meer aspecten van de toepassing van het decreet: visievorming, planning, vergunning, handhaving.

Nog vragen?    

Stel ze aan economie@vvsg.be

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 100
Organisator
VVSG i.s.m. VLAIO

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

VLAIO en VVSG Gent en Brussel 1030 Brussel