Single Use Plastics

De verschillende aspecten van de circulaire economie worden verder toegelicht: van regelgeving rond verpakkingsmaterialen over het evalueren van de recycleerbaarheid van kunststoffen en de recyclagetechnieken van de toekomst tot het certificeren van recycled content om aan bepaalde nationale wetgingen te voldoen.

Dit event is afgelopen

Programma

Terugblik op de SUP-richtlijn en vooruitzichten met de nieuwe verpakkingsverordening

In deze presentatie zullen we de ontwikkelingen bespreken rondom de Single Use Plastics (SUP)-richtlijn, die nu al enkele jaren van kracht is, en de recente invoering van de nieuwe verpakkingsverordening in Europa. De SUP-richtlijn, nu ongeveer vijf jaar oud, biedt een ideaal moment om terug te kijken op hoe deze Europese wetgeving is omgezet in nationaal beleid binnen verschillende lidstaten. 

Daarnaast zullen we ons richten op de nieuwe verpakkingsverordening, die recentelijk is aangenomen en van cruciaal belang zal zijn voor toekomstige verpakkingsstrategieën binnen de EU. We zullen de belangrijkste bepalingen van deze verordening belichten en bespreken hoe deze van invloed zullen zijn op producenten, consumenten en het milieu.

Pieter Vervinckt, OVAM

Pieter Vervinckt werkt sinds een zestal jaren voor de internationale beleidscel van de OVAM. Hij is betrokken geweest in het besluitvormingsproces van de Europese SUP richtlijn en de nieuwe verpakkingsverordening. Daarnaast maakt hij deel uit van het Belgische onderhandelingsteam dat werkt aan de totstandkoming van een bindend internationaal verdrag tegen kunststofvervuiling.

Evaluatie van de mechanische recycleerbaarheid van meerlaagse polypropyleen voedselverpakkingen

De verpakking van een breed scala aan voedingsproducten bestaat doorgaans uit meerdere lagen van verschillende polymeren, die elk hun eigen functionaliteit bijdragen aan de algehele verpakking. Deze meerlaagse structuren vormen echter uitdagingen voor recycling vanwege hun complexiteit. Er worden inspanningen geleverd om deze structuren te vereenvoudigen door coatings toe te passen en de afhankelijkheid van barrièrepolymeren te verminderen, maar zelfs kleine verontreinigingen belemmeren de recycleerbaarheid. In deze presentatie zullen we ons richten op het onderzoeken van de recycleerbaarheid van verschillende polypropyleen (PP) filmstructuren, waarbij we de nadruk leggen op het belang van het begrijpen van de recyclingbeperkingen om de functionaliteit van de verpakking te behouden. Bovendien zullen we deze discussie uitbreiden met inzichtelijke casestudy's om een uitgebreid overzicht van het onderwerp te bieden.

Amir Bashirgonbadi & Rim Bitar, Centexbel-VKC

Anticipeer op de nieuwe Eu verpakkingswetgeving met recycled content in bedrijfsmatige verpakkingen

De ‘Packaging and Packaging Waste Regulation’ werd op 24 april door het Europees parlement goedgekeurd. Deze wetgeving zal een grote invloed hebben op de manier waarop we naar verpakkingen kijken en ze gaan gebruiken. Naast een vernieuwde focus op herbruikbare verpakkingen, zullen verpakkingen ook verplicht recyclaat moeten bevatten. Tijdens deze presentatie proberen we handvaten aan te bieden hoe je deze uitdagingen kan aanpakken en je je kan voorbereiden op de 2030 doelstellingen.

Filip Vangeel, Valipac

Filip Vangeel heeft al meer dan 30 jaren ervaring met verpakkingen. Hij studeerde in 1993 af als industrieel ingenieur in de chemie waarna hij zijn militaire dienst vervulde als onderofficier. In 1994 trad Filip in dienst bij Procter & Gamble, waar hij een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van verpakkingen en verschillende patenten kon veiligstellen. In 2018 werd Filip Valipac manager sustainability bij Valipac. In deze hoedanigheid ondersteunt hij actief de Belgische industrie bij het verduurzamen van hun verpakkingen

Voedselveilige kunststofverpakkingen: huidige wetgeving en toekomstige uitdagingen

Voedselveiligheid van verpakkingsmaterialen is essentieel. Zeker voor kunststofverpakkingen is dit binnen de EU strikt gereguleerd. Tijdens de presentatie wordt een kort overzicht gegeven van de verschillende vereisten waar een voedselverpakking aan moet voldoen. Daarnaast leidt de huidige wetgeving ook nog tot vele uitdagingen. Op EU-niveau wordt daarom gewerkt aan een revisie van de voedselcontactwetgeving. De richting die men hierbij wil uitgaan, wordt ook toegelicht.

An Vermeulen, Pack4Food

Broodjeslunch

Ontwerp voor Recycling – Digitaal model om recycleerbaarheid op schaal te testen 

Het probleem dat we aanpakken is het gebrek aan informatie-uitwisseling tussen end-of-life processen en productontwerpen aan het begin van de levenscyclus, wat leidt tot een mismatch en jaarlijks enorme hoeveelheden verspilde middelen veroorzaakt. In de presentatie zullen we laten zien hoe een digitaal model, gebaseerd op ons onderzoek, kan helpen bij het simuleren van de afstemming van productontwerpen met bestaande lokale inzamel-, sorteer- en recycleprocessen, wat de beoordeling van recycling op schaal zou kunnen mogelijk maken.

Jeff Mangers, Universiteit van Luxemburg

Jeff Mangers heeft een bachelor- en masterdiploma in Werktuigbouwkunde van de TU Wenen en promoveerde in 2022 aan de Universiteit van Luxemburg. Zijn onderzoek richt zich op de analyse van End-of-Life processen (inzameling, sorteren en recyclen) en de daarmee samenhangende verbeterde informatie-uitwisseling met het Begin-van-Leven (productontwerp), dat geïndustrialiseerd moet worden in het CircuRement-project.

Regelgeving en testen voor voedselcontact

Geschiktheidstesten voor voedselcontact zijn een reeks analyses die worden uitgevoerd op materialen en voorwerpen die bedoeld zijn om in contact te komen met levensmiddelen. Ze controleren of deze materialen geen schadelijke stoffen migreren naar levensmiddelen, wat de gezondheid van consumenten in gevaar zou kunnen brengen. CELABOR heeft een laboratorium dat is toegewijd aan het testen van papier en plastic verpakkingen die bestemd zijn om in contact te komen met voedsel. In deze presentatie zullen we de wetgevende en technische aspecten van het uitvoeren van deze tests bespreken.

Xavier Joppin, Celabor

Xavier Joppin is hoofd van de materiaaldienst van CELABOR. Hij is textiel- en materiaalingenieur van ENSAIT (Fr) met een Master of Science in Automatisering en Industriële Informatica van de Universiteit van Lille en de Ecole Centrale de Lille. Xavier is sinds 2005 bij CELABOR, begon in de ontwikkeling van de textielsector en werd in 2015 gepromoveerd tot hoofd van de textielafdeling. In 2020 nam hij de verantwoordelijkheid over voor de materialenbusiness, inclusief textiel, papier, verpakking en bio-gebaseerde activiteiten.

Chemische recyclage van verpakkingen

Chemische recyclagetechnologieën spelen een belangrijke rol zullen bij het behalen van de Green Deal doelstellingen. In het bijzonder zijn chemische recyclagetechnologieën belangrijk voor de chemische industrie om alternatieve koolstofgrondstoffen te ontwikkelen, wat bijdraagt aan de doelstelling van klimaatneutraliteit in het bijzonder. Vervolgens gaan we in op enkele belangrijke concepten en definities met betrekking tot chemische recyclage, zoals gerecycleerde inhoud, massabalans toewijzingsmethoden, ... die noodzakelijk zijn om te implementeren in regelgeving om de technologieën op te schalen.  We zullen het potentieel van chemische recyclagetechnologieën illustreren met enkele voorbeelden.

Ann Dierckx, essenscia

Ann Dierckx studeerde in 1990 af als bio-ingenieur aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na haar doctoraat zette ze haar carrière voort bij het Studiecentrum voor Kernenergie Mol en de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkt Splijtbaar Materiaal (NIRAS-ONDRAF) in Brussel, waar ze onderzoek deed naar het beheer van radioactief afval. In 2008 trad ze in dienst bij Cefic, de Europese vereniging van de chemische industrie, als milieumanager en werd ze directeur Duurzaamheid. In die hoedanigheid initieerde ze het werk aan Safe and Sustainable-by-Design. In 2024 stapte ze over naar de Federatie van de Belgische chemische industrie en life sciences sector, waar ze de functie bekleedt van Directeur Innovatie en Circulaire Economie.

Het QA-CER systeem

Wetgevingen rond het inzetten van gerecycleerde materialen maakt een certificatie van “recycled content” een noodzaak. Geaccrediteerde instellingen hebben de handen in elkaar geslagen om een Europees erkend certificatiegebeuren op te bouwen onder Polycert Europe. QA-CER is een systeem dat reeds meerdere jaren bestaat en deel uit maakt van dit Europees initiatief.

Wim Grymonprez, Centexbel-VKC

Deelname

De VLAIO steun van 70% is inbegrepen in de prijs! Daarom komt deze opleiding NIET in aanmerking voor de VLAIO kmo-portefeuille

Deze Masterclass maakt deel uit van het #industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners, waaronder Centexbel, een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Industrie 4.0, Digitalisering & Duurzaamheid. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van VLAIO.

Deelnameprijs
405 euro excl btw
Organisator
Centexbel

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Centexbel Technologiepark 70 9052 Zwijnaarde