Webinar 'Helpen slimme technologie en nudging bij het creëren van een veilige en aangename leefomgeving?'

Slimme technologieën worden steeds vaker gebruikt om veiligere, schonere en meer leefbare buurten te creëren. Sensoren kunnen bijvoorbeeld helpen om de luchtkwaliteit, geluidsniveaus en zelfs verkeersstromen in een buurt te meten en te monitoren, waardoor er op basis van deze gegevens passende maatregelen genomen kunnen worden.

Nudging is een techniek die wordt gebruikt om gewenst gedrag via subtiele aanmoedigingen te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast om mensen aan te zetten om hun afval op te ruimen of om te kiezen voor een gezondere levensstijl. Kom aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden te weten of slimme technologieën en nudging een positieve impact kunnen hebben op de leefbaarheid van buurten.

Dit event is afgelopen

Inleiding door Reinout Van Zandycke 

  • Wat houdt nudging concreet in?
  • Hoe kan je het zelf gebruiken of toepassen?
  • En wat is de relevantie voor lokale besturen?

Praktijkvoorbeelden 

Kom meer te weten over de projectaanpak, resultaten en leerpunten uit 2 City of Things projecten:

  • Stad Gent - Project SENSOC
    Project SENSOC (sensoren sociaal inzetten) testte met drie experimenten of slimme technologie het veiligheidsgevoel kon verbeteren in de Gentse wijk Rabot. Vertrekkend van een grondig onderzoek en eigen ervaringen bedachten bewoners en buurtpartners mee oplossingen die door experten vertaald werden naar werkende prototypes. Tot slot evalueerde het project welke impact deze prototypes hadden op het veiligheidsgevoel en de vastgestelde overlast.  
     
  • Stad Leuven - Nachtlawaai verminderen d.m.v. technologie en nudging 
    Met het project Nachtlawaai in de Naamsestraat heeft stad Leuven van eind augustus 2021 tem november 2022 met behulp van geluidssensoren het nachtlawaai in kaart gebracht en de oorsprong ervan geclassificeerd. Met nudging technieken zoals het aansturen van de openbare verlichting, lichtprojecties en stickers verminderden ze het aantal piekgeluiden veroorzaakt door mensen die roepen en/of zingen met ongeveer 30%.
Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
VVSG i.s.m. VLAIO, Stad Gent en Stad Leuven

Dit event is afgelopen