Webinar 'Intergemeentelijk samenwerken op het vlak van economie' - Leidraad en cases

De verwachtingen van ondernemers ten aanzien van gemeentebesturen zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid.  Gemeenten willen zelf ook meer en meer werk maken van een volwaardig economisch beleid en al zeker van een performante dienstverlening aan de lokale ondernemers. De verschillende decentralisatieoefeningen van de laatste jaren leggen bovendien een toenemend aantal uitdagingen op de plank van de gemeenten.

Dit event is afgelopen

De stap zetten van een bescheiden en reactieve instelling naar een meer ambitieuze en proactieve houding op het vlak van economie en ondernemerschap vergt echter de nodige investeringen. En die zijn niet evident. Beperkingen op het vlak van personeel en budget leiden soms tot een (onhoudbaar) grote kloof met die ondernemersverwachtingen. Sommige gemeenten gingen daarom onderling – en op velerlei manieren – samenwerken zodat ze hun dienstverlening aan ondernemers duurzaam en kwalitatief kunnen versterken.

Tijdens een webinar op donderdag 23 november (9u – 10u30) loodst VVSG je graag door de samenwerkingsmogelijkheden die vandaag al bestaan. We gaan in op de veranderende context en de gestegen verwachtingen, de verschillende manieren van samenwerking, de inhoud en vorm van een eventuele samenwerking, concrete aandachtspunten bij het delen van een ambtenaar economie en we belichten tot slot ook enkele succesfactoren.

Na een algemene toelichting door Bart Van Herck (IDEA Consult), laten we ook de betrokkenen bij enkele bestaande samenwerkingen zelf aan het woord, met name Neteland (Herentals en buurgemeenten) en Jabbeke-Zedelgem.

Na afloop ontvang je de bijgewerkte Leidraad Intergemeentelijke Samenwerking op het vlak van economie.

Kamp je zelf met capaciteitsproblemen om economie volwaardig op de gemeentelijke kaart te zetten? Of wil je uit eerste hand horen hoe anderen een dergelijke samenwerking ervaren? Dan hopen we van harte jou te mogen verwelkomen op deze webinar, georganiseerd in het kader van het project ‘Overlegtafels Economie & Smart Cities’ (met steun van VLAIO).

Programma

9u - Introductie
Bart Palmaers, VVSG

9u10 - Context, samenwerkingsvormen en inhoud van de samenwerking
Bart Van Herck, senior expert, IDEA Consult

9u30 - Case Neteland
Lies Michiels, ambtenaar economie, stad Herentals

9u45 - Case Jabbeke-Zedelgem
Ann Devriendt, schepen economie, gemeente Zedelgem
Julie Messiaen, intergemeentelijk ambtenaar economie, gemeenten Jabbeke en Zedelgem

10u - Andere cases en succesfactoren
Bart Van Herck, IDEA Consult

10u15 - Interactie en vraagstelling 
 
10u30 - Einde    

Praktisch

Digitaal (MS Teams) Wie inschrijft, ontvangt daags voordien een deelnamelink.

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht

Doelgroep

  • Ambtenaren en schepenen economie
  • Diensthoofden en afdelingshoofden, verantwoordelijk voor het beleidsdomein economie 
  • Algemene directeuren, adjunct-algemene directeuren en relevante leden van het MAT
Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
VVSG i.s.m. VLAIO

Dit event is afgelopen