Frisse concepten voor centrummanagement in economisch uitdagende tijden

Publicatiedatum
Meerdere gemeenten willen de handel en horeca in hun kernen maximaal ondersteunen. Kleine en grote initiatieven worden op touw gezet om hun activiteiten in de kijker te zetten. Centrummanagers en verantwoordelijken voor detailhandel van de steden en grotere gemeenten konden inspiratie opdoen op een Thematische Overlegtafel van de VVSG op 24 oktober.

Lokale besturen aan het woord

Tijdens de overlegtafel kwamen 3 lokale besturen aan het woord over enkele actuele inhoudelijke topics. Een concrete getuigenis werd aangevuld met de voornaamste uitdagingen. Nadien was er ruimte voor dialoog en ervaringsuitwisseling.

Het eerste topic was het organiseren van de eindejaarsperiode. Dat is dit jaar extra uitdagend door de verminderde koopkracht en de hoge energieprijzen. Daarna kwamen evenementen aan bod. Hoe kan je als lokaal bestuur evenementen maximaal inzetten ten voordele van handel en horeca? En hoe kan je als gemeente inspelen op stadsbrede evenementen en op initiatieven van derden? Tot slot werd ook leegstand besproken. Wie neemt welke rol op zich bij het invullen van leegstaande panden en hoe ga je in de praktijk met leegstand aan de slag, zijn enkele vragen die daarbij aan bod kwamen.

De Profploeg begeleidt acties in 93 gemeenten

VLAIO nam ook deel aan de overlegtafel en gaf kort een stand van zaken van de Profploeg. De Profploeg, een team van experten gesteund door VLAIO, begeleidde de laatste maanden verschillende trajecten om de bedrijvige kernen in de Vlaamse steden en gemeenten te ondersteunen. In de loop van volgend jaar zullen gemeenten in collectieve leertrajecten zich verder in deze acties kunnen verdiepen. Goede praktijken, nieuws, tips en andere inspiratie van en voor de bedrijvige kernen bundelen we binnenkort op een online platform De Vitrine.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen

Delen: