Nieuw postgraduaat helpt jonge ondernemers op weg

Publicatiedatum
Bouwen aan je eigen onderneming met hulp van experten, business coaches en ervaren ondernemers? Het gloednieuwe postgraduaat Ondernemen helpt je als startende (student-)zelfstandige op weg in het uitbouwen van een eigen bedrijf. Start: oktober 2020.
jonge starter zit op een trap

Nieuw vanaf oktober 2020

Hogescholen HOGENT en Odisee slaan op initiatief van Broeikas de handen in elkaar om vanaf oktober 2020 het postgraduaat Ondernemen aan te bieden voor studenten en jongeren uit heel Vlaanderen. Het aantal student-ondernemers neemt al verschillende jaren toe. De ecosystemen in studentensteden, waaronder ook het Aalsterse Broeikas spelen hierop in en hebben de trend mee versterkt.

Nood aan extra ondersteuning voor starters

Uit onderzoek naar de behoeften van startende (student-)zelfstandigen blijkt dat er meer dan ooit nood is aan een opleiding die focust op een eigen startup en de persoonlijkheid als ondernemer. Jongeren en studenten hebben tot ze afstuderen hun aandacht verdeeld over de studies en de onderneming en komen plots op een punt waar ze moeten beslissen of ze voltijds doorgaan met het ondernemerschap of niet. De onzekerheid over de haalbaarheid van de onderneming is dikwijls groot en extra inhoudelijke ondersteuning blijkt meer dan wenselijk.

Bouw een eigen portfolio

Inhoudelijk biedt het postgraduaat Ondernemen alles behalve eenheidsworst. Anja Cornelis die het postgraduaat coördineert, noemt het een unieke opleiding: “Elke deelnemer werkt aan eigen doelstellingen en een eigen traject op basis van de situatie van zijn startup.” Medecoördinator Joris De Lee vult aan: “Deelnemers gaan met elkaar in interactie. Elke week is er een gezamenlijke vormingssessie van een halve dag met zowel gastsprekers, individuele gesprekken met experten, als feedbacksessies en coaching door een persoonlijke adviesraad die bestaat uit een businesscoach en een ondernemer-mentor.” Het postgraduaat van 27 studiepunten omvat geen klassieke examens: de deelnemers ontwikkelen een portfolio en worden daarop geëvalueerd.

Meer info over de opleiding, inschrijvingsmogelijkheid en contactgegevens vind je hier.

 

Wie organiseert dit postgraduaat?

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen HOGENT en Odisee op initiatief van Broeikas. Broeikas maakt deel uit van de ecosystemen voor jong ondernemerschap in studentensteden met steun van VLAIO, Hermes en EFRO in samenwerking met de stad Aalst, de Aalsterse hogescholen HoGent en Odisee en de jongerenwerking VONK. Lees hier meer over Broeilkas.