Steun, expertise en regelgeving voor bedrijvige kernen

Publicatiedatum
De VVSG organiseerde van 7 tot 21 maart samen met VLAIO in elke provincie een Regionale Overlegtafel. Opnieuw waren de ambtenaren economie uit de steden en gemeenten present. De beleidsmedewerkers detailhandel van VLAIO en de Kernmeesters waren er ook bij. Zij gaven toelichting bij het ondersteuningsaanbod van VLAIO voor lokale besturen die met hun beleid inzetten op bedrijvige kernen.
Regionale Overlegtafel op 14 maart 2023 te Oostende

Vlaanderen wil de verweefbare economische activiteiten in de kernen in stand houden en stimuleren. De voorbije jaren kregen de lokale besturen dan ook verschillende handvaten aangereikt met projectsubsidies, met expertise gericht op het opbouwen van competenties en met een evaluatie en bijsturing van de wetgeving. Ook de komende jaren gaat VLAIO in die richting verder. De Regionale Overlegtafels vormden dus een mooi moment om terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken.

Steun

VLAIO deelde kort de resultaten van de oproepen kernversterking uit de voorbije twee jaren, gevolgd door een toelichting van de nieuwe oproepen ‘Duurzame bereikbaarheid van de kern’ en ‘Leegstaande of vrijkomende handelspanden en bedrijfsruimten’. Het betreft herhalingen van deze oproepen die respectievelijk in 2022 en 2021 werden gelanceerd. Beide oproepen staan ondertussen ook effectief opnieuw open. Uit de bespreking bleek dat dergelijke subsidie- oproepen vooral een welgekomen opportuniteit zijn voor steden en gemeenten die al even rond de thematiek werken. Voor gemeenten die pas na de eerste oproepen hierop zijn beginnen inzetten, biedt deze derde indieningtermijn in elk geval een nieuwe kans. 

Expertise

De Profploeg is nog steeds actief in meerdere gemeenten. Op deze begeleiding intekenen is niet meer mogelijk. Wel zullen alle steden en gemeenten er de volgende maanden mee de vruchten van kunnen plukken. De kennis en geleerde lessen die tijdens de trajecten opbouwde, bundelt de Profploeg gaandeweg in zes ‘Kernwijzers’. Die publicaties verschijnen over enkele weken op de Vitrine, het recent gelanceerde inspiratieplatform op de VLAIO-website rond bedrijvige kernen. Met de Kernwijzers zal elke stad of gemeente zich verder kunnen verdiepen in één of meerdere deelaspecten van de bedrijvige kern.

Ook de Kernmeesters waren aanwezig om toelichting te geven bij de collectieve leertrajecten. Ze nodigden gemeenten uit om er op in te tekenen. De kernmeesters zullen namelijk vanaf eind april, in opdracht van VLAIO, in thematische groepen lokale ambtenaren begeleiden in het uitrollen van concrete acties om hun kernen te versterken, de zogenaamde collectieve leertrajecten. Uiteraard zal er in die groepen ook voldoende tijd zijn om onderling ervaringen uit te wisselen.

Regelgeving

Vervolgens gaf VLAIO ook een inkijk in de lopende hervorming van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid. Het moet voor steden, gemeenten, provincies en Vlaanderen nieuwe mogelijkheden geven om de doelstellingen van dit beleid vlotter te bereiken. De Vlaamse Regering kan een Vlaams beleidskader opmaken. VLAIO voert hiervoor enkele verkennende studies en oefeningen uit.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.

Delen: