App je hartritmestoornis?

Onze smartphones staan vol apps, maar als je hartpatiënt bent, kan daar op doktersvoorschrift nog eentje bij: FibriCheck. In 2014 nog een ontwikkelingsproject, vandaag de eerste medische app in België op voorschrift, die het pad effent, prijzen binnenhaalt, maar vooral levens redt.

een app op voorschrift van je dokter
Een gebruiksvriendelijke interface voor een levensreddende app.

We lopen voor op de innovatietrend

“Grote spelers zoals Apple, Samsung en Fitbit tonen interesse in onze app”, vertelt Lars Grieten, CEO van Qompium en één van de bezielers van de Fibricheck. “Zij hebben miljoenen gebruikers, wij de medische app en knowhow. Hopelijk kunnen we tot een soort van partnership komen. Maar eigenlijk is het mooiste compliment dat zulke grote spelers interesse tonen en op dezelfde kar springen. Dat toont aan dat we in 2014 met de juiste mensen het juiste pad hebben gekozen. We lopen voor op de innovatietrend. Dat doet wel deugd. Het zijn interessante en spannende tijden voor ons bedrijf.”

Harde wereld

De voedingsbodem is er, ik werk met enorm getalenteerde mensen samen, er is ondersteuning en “the time is right.” Je krijgt als bedrijf veel mogelijkheden om dingen te realiseren. Maar het is potverdikke een harde wereld om in te werken. Net omdat we de eerste zijn, moeten we het pad op alle vlakken effenen. We moeten mensen overtuigen: artsen, cardiologen, de medical device regulators, zowel in België als Europa. Er zijn nog heel wat barrières: hoe gaat de medische wereld om met apps, hoe organiseren we de terugbetalingssystemen, … De digitalisering in/van de medische wereld staat nog in zijn kinderschoenen. Maar dat maakt het net zo boeiend. Vandaag hou ik graag mee de pen vast voor een kader dat geschreven wordt.”

Überization

“Ik bekijk het een beetje als de überization van de medische wereld. Het grootste taxibedrijf in de wereld heeft geen taxi’s, het grootste hotel geen kamers, het grootste warenhuis geen winkels en binnenkort het grootste ziekenhuis geen bedden. Dat is echt de toekomst. Ik zie potentieel in medische apps. Met de data die ze via apps binnenkrijgen zullen dokters patiënten nog accurater opvolgen. Bij hoeveel mensen gaat de bloeddruk niet de hoogte in bij de gedachte aan de dokter? Nu kunnen dokters zelf beslissen wie moet langskomen en wie niet. Zelfs wie voorrang in de wachtkamer krijgt. We maken het voor dokters efficiënter.”

Post-its en een viltstift

“Tijdens de startfase van ons bedrijf zaten we nog te veel in de research. We hadden een businessplan en fondsen nodig. Tijdens een infosessie kwamen we hier op de Corda Campus in contact met een bedrijfsadviseur van VLAIO. Dat bleek en blijkt een “match made in heaven”. Mieke Maertens luisterde naar ons verhaal en ontwarde de chaos. Daar had ze niet veel voor nodig: post-its en een viltstift.

Wij spuwden een waterval van ideeën en plannen en de bedrijfsadviseur haalde er alle nodige informatie uit. Dat gaf ons een leidraad. Synthetiseren van informatie vanuit een andere invalshoek is zeer waardevol.

Het team van Quompium
Het team van Quompium

Met VLAIO-steun hebben we onze plannen in een plan van aanpak gestructureerd en hebben we een aantal subsidies van de Vlaamse overheid binnengehaald zoals een ontwikkelingsproject en een kmo-groeisubsidie. We hebben veel geleerd door al die projecten te doen.”

“Ik doe het natuurlijk niet alleen, er staat een heel team achter me.” benadrukt Lars.

 

Met zijn vieren

“Ik neem het medische luik voor mijn rekening. Jo Van der Auwera legt zich toe op het regulatory, zeg maar het juridische aspect. Kobe Leysen verzorgt de technische kant. En dan al de rest: het commerciële, de marketing, het financiële en het strategische komt op de schouders van Bieke Van Gorp terecht. Deze vier componenten heb je nodig om FibriCheck tot een product te brengen.”

Uren in de wachtzaal

Aanvankelijk bezochten we individuele dokters. Uren hebben we in wachtkamers doorgebracht om de dokter te overtuigen van onze app. Maar dat bleek niet zo eenvoudig. Niet elke dokter ziet onmiddellijk het potentieel van de app. “Hoe kan een smartphone het werk van een EKG (elektrodiagram) overnemen?”, vroegen ze kritisch. En ook het ontbreken van terugbetaling bleek een struikelblok. Enorm tijdrovend allemaal en door het scepticisme van de dokters haalden we niet zo veel resultaat.

Maar het kan anders. Een tijdje geleden konden de lezers van Het Belang van Limburg de app gratis gebruiken. Met een fantastisch resultaat: Op 48 uur hebben we 10.000 mensen gescreend. 150 daarvan hebben we zo naar de huisarts doorverwezen met voorkamerfibrillatie en 300 met ernstige hartritmestoornissen. Nu vragen patiënten zelf naar de app bij hun dokter, en zitten dokters bij ons in de wachtzaal om meer informatie van ons te krijgen.”

Drie jaar geleden lachten veel mensen ons uit, “wat gaat ge toch met een app beginnen?” Maar vandaag zijn we in België de voorloper op vlak van digitale gezondheid en worden we door andere spelers gewaardeerd voor de waarde die we hebben bijgebracht.

Lars Grieten
ceo Quompium