Architectenbureau Bressers: herbestemming van Vlaams erfgoed

Architectenbureau Bressers uit Gent integreert hedendaagse architectuur in beschermd erfgoed. We hebben een gesprek met zaakvoerder-architect Peter De Smet.
Zaakvoerders Bressers
© Ignace Roelens

Renovatie Sint-Baafskathedraal

Samen met mijn vennoot Philippe Depotter ben ik zaakvoerder van het 150-jaar oude architectenbureau Bressers. Onze focus ligt op twee domeinen: Enerzijds op restauratie van (beschermde) monumenten, voornamelijk kerken. Zo zijn we momenteel de Sint-Baafskathedraal aan het renoveren. In een tweede fase zullen we ook het interieur aanpakken en een nieuwe locatie voorzien voor het Lam Gods, een belangrijke trekpleister voor de stad Gent en Vlaanderen in het algemeen die duizenden toeristen trekt. We gaan dan ook het parcours voor bezoekers toegankelijker maken.

Onze andere activiteit – nieuwbouw - is vanaf de jaren ’50 geleidelijk gegroeid uit de boom in sociale woningbouw. De voorbije jaren zijn we hier sterk in geëvolueerd en coördineren we diverse projecten: sporthallen, kantines, scholen, ontmoetingscentra, enzovoort.

renovatie Sint-Baafskathedraal
© Ignace Roelens
zaakvoerder-architect Bressers

We kiezen bewust voor kruisbestuiving waarbij we restauratie en nieuwbouw in elkaar laten overvloeien. Een mooi voorbeeld hiervan is de herbestemming van kerken. Heel wat kerken hebben een sterke historische en esthetische waarde, maar komen leeg te staan. Wij zoeken dan samen met de betrokken overheden naar nieuwe functies voor deze gebouwen.

Peter De Smet
zaakvoerder-architect Bressers

Symbiose restauratie en nieuwbouw

We hebben altijd een beetje beide domeinen bewandeld, maar de laatste jaren kiezen we bewust voor kruisbestuiving waarbij we restauratie en nieuwbouw in elkaar laten overvloeien. Een mooi voorbeeld hiervan is de herbestemming van kerken. Heel wat kerken hebben een sterke historische en esthetische waarde, maar komen leeg te staan. Wij zoeken dan samen met de betrokken overheden naar nieuwe functies voor deze gebouwen.

Zo zijn we nu de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle aan het restaureren na een grote brand. Een deel van de kerk blijft behouden voor vieringen, maar daarnaast voorzien we polyvalente ruimte voor kleine concerten, tentoonstellingen en vergaderzalen. We hebben ook het kerkplein herdacht met een beter binnen-buiten contact zodat er opnieuw leven rond de kerk ontstaat.

Een ander voorbeeld is de parochiekerk (St-Martinuskerk te Onkerzele) in fietsstreek Geraardsbergen. Dit stukje erfgoed krijgt een ontmoetingsruimte voor fietsers, het wordt dus een ‘fietskerk’.

Sint-Niklaaskerk te Westkapelle
© Bressers

Uitdagingen van multidisciplinaire aanpak

Onze activiteiten gaan vrij breed, en de laatste jaren komt er steeds meer bij kijken. We zijn dan ook geen kunstenaars, ons werk is meer dan schoonheid. We moeten ook functioneel nadenken over budgetten, haalbaarheid, sociale aspecten, energie, veiligheid, enzovoort. Ons architectenbureau is recent gegroeid naar een 20-tal diverse mensen en we werken samen met tal van andere bedrijven en onderaannemers. We hebben ook vaker samenwerkingsverbanden met andere architectenbureaus om onze sterktes te bundelen bij het meedingen naar mooie projecten.

We zijn dus met veel tegelijk bezig en dat begon te wringen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Deloitte Consultancy ons voorgesteld om ons te begeleiden. Voor dat advies konden we steun vragen bij de kmo-portefeuille. We waren vertrouwd met dit steuninstrument; we hadden in het verleden al enkele keren beroep gedaan op de kmo-portefeuille voor opleidingen. Maar het was de eerste keer voor advies, en financieel was deze steun toch wel een belangrijke stimulans om het proces te starten.

Het doel van de strategische oefening was voornamelijk het beter beheersen van onze efficiëntie: Hoe kunnen we ieders sterktes benutten? Hoe kunnen we een project zo efficiënt mogelijk uitvoeren? 

We zijn met veel tegelijk bezig en dat begon te wringen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Deloitte Consultancy ons voorgesteld om ons te begeleiden. Voor dat advies konden we steun vragen bij de kmo-portefeuille. We waren vertrouwd met dit steuninstrument, maar het was de eerste keer voor advies, en financieel was deze steun een belangrijke stimulans om het proces te starten.

zaakvoerder-architect Bressers
Peter De Smet
zaakvoerder-architect Bressers
team Bressers
© Ignace Roelens

Interne werking stroomlijnen met Management Teamvergadering

De strategische oefening begon met een doorlichting van de organisatie en van elke werknemer. Deloitte bracht in kaart welke sterktes onze mensen hebben en hoe hun taakverdeling eruit ziet. Ook hebben we onze missie, visie en strategie duidelijk gedefinieerd en die identiteit willen we nu extern beter uitdragen.

We hebben een managementteam opgericht om de interne werking van het bureau organisatorisch beter te stroomlijnen. Dat managementteam stelde een actieplan op want het vergt heel wat energie om nieuwe systemen te ontwikkelen. Maar we zijn op de goede weg. We zijn bijvoorbeeld veel systematischer bezig met tijdsregistratie en budgetplanning. De strategische oefening heeft intern heel wat in gang gezet: we zijn geëvalueerd van architecten aan de tekentafel die daarnaast wat papierwerk doen, naar managers. 

zaakvoerder-architect Bressers

De strategische oefening heeft intern heel wat in gang gezet: we zijn geëvalueerd van architecten aan de tekentafel die daarnaast wat papierwerk doen, naar managers.

Peter De Smet
zaakvoerder-architect Bressers

Versterken creatief proces voor verdere groei

Naar de toekomst toe willen we vooral mooie en kwaliteitsvolle projecten blijven binnenhalen. Belangrijk hierbij is meer aandacht te hebben voor het ontwerpproces: hoe komen we samen tot een sterk concept? Hoe kunnen we als architectenbureau creatiever zijn al in onze processen?

We willen projecten die een weerspiegeling zijn van onze creativiteit en specialiteit in restauratie en nieuwbouw, om merkwaardige gebouwen en monumenten een nieuwe toekomst te geven. De ultieme droom van onze collega’s? Het Vaticaan :-)

 

Wat is de kmo-portefeuille?

De kmo-portefeuille is veruit de meest gebruikte en wijdverspreide subsidie voor kmo's van de Vlaamse overheid.  Dankzij deze maatregel krijgt een ondernemer financiële steun voor de aankoop van opleidingen en adviesdiensten.

De kmo-portefeuille wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk bedrijven. Meer info vind je op vlaio.be/kmo-portefeuille.