Automatisch gezond

Weinig tijd of zin om te koken en toch gezond blijven eten? Met de lekker suikervrije koolhydraatarme en eiwitrijke voeding van YUMS kan dat nu. Oprichters Sofie Schoebrechts en Sophie Van Spauwen leggen het enthousiast uit. “Een simpel idee, eigenlijk”, vertellen ze, "we vinden het nog altijd vreemd dat wij de allereersten zijn." Zelf zijn ze al veel langer gezonde foodies. En nu dragen ze die boodschap uit.
 Sophie Van Spauwen (l) en Sofie Schoebrechts (r), zaakvoersters van YUMS
Sophie Van Spauwen (l) en Sofie Schoebrechts (r), zaakvoersters van YUMS

Absoluut lekker!

Actief in de fitnesswereld, zocht Sophie naar een alternatief voor de proteïneshakes die daar erg gangbaar zijn. (Proteïnen oftewel eiwitten zorgen voor het behoud en de groei van spiermassa). “Iedereen weet dat te veel koolhydraten dik maakt. Dat is een probleem in de maatschappij. We zeggen niet dat het koolhydraatvrij moet zijn, dat kan trouwens niet. We willen een evenwichtige voeding naar de mensen brengen, met zo veel mogelijk groenten en de juiste vleessoorten.”, zegt Sophie. “We vertrekken veelal van een Vlaams gerecht en passen het dan aan. Zo maken wij witloof met hesp, met een bechamelsaus zonder de klassieke maïzena als bindmiddel. De aardappelpuree vervangen we door bloemkoolpuree. Heel eenvoudig, gezond én lekker. Dat laatste is de absolute voorwaarde: het moet lekker zijn”.

YUMS gezonde maaltijd.
YUMS gezonde maaltijd.

Van bits en bytes naar beet

Eerst werkten ze nog samen in een IT-bedrijf. “Tijdens onze lunchpauze proefden we regelmatig mekaars lekkernijen of wisselden ideeën en recepten uit. Het klikte. We koken allebei graag, maar soms wil je het jezelf gemakkelijk maken of heb je niet veel tijd en wil je snel iets uit eten halen. Dat kan: frieten, pizza’s en kebabs genoeg in de buurt. Alleen lekker én gezond, dat vind je nergens. Waarom doen we het niet zelf?” Zoals het cliché wil, maakten we van onze hobby ons werk. Al voelt het absoluut niet als werken aan. Zelfs na een vakantie kijken we er naar uit om terug aan de slag te gaan.”

In het begin deden ze het nog in bijberoep maar al snel ruilden ze de Corda campus in Hasselt in voor een plaatsje achter de kookpotten in St-Lambrechts-Herk.

Gezond op de werkvloer

“We hebben overwogen om catering te doen, maar we willen een grotere maatschappelijke impact. Je kan onze producten wel in ons winkeltje kopen hoor,” voegt Sofie snel toe, “maar onze focus ligt op Business-to-Business (B2B). Gezonde voeding is sowieso een trend en bedrijven gaan daar graag in mee. “Maar hoe krijg je gezonde voeding op de werkvloer? Vaak zijn er wel gezonde alternatieven in de bedrijfskeuken. Maar wat als je vergadering uitloopt of je werkt ’s avonds laat en de keuken is dicht. Waar vind je dan gezond eten? De oplossing: een gezonde automaat!”

Van op de bureaustoel naar achter de kookpotten.
Van op de bureaustoel naar achter de kookpotten.

Gezonde automaat

Door een automaat met gezonde voeding te plaatsen op de werkvloer, heb je altijd gezond eten binnen handbereik. Wie wil dat nu niet? Binnenkort vind je de eerste YUMS-automaat al ergens op een Limburgse werkvloer. Waar kunnen de dames nog niet zeggen, omdat de onderhandelingen nog bezig zijn. Je zal er ontbijt, tussendoortjes, maaltijden maar ook dessertjes in terugvinden. Uiteraard allemaal koolhydraatarm, eiwitrijk en zonder suiker. Naar gelang de vraag vullen we bij. Via monitoring kunnen we ook van op afstand zien wat het goed doet en wat niet. Zo passen we ons assortiment aan.”, legt Sofie uit.

“Het is de meest schaalbare manier om aanwezig te zijn in bedrijven, het is ook makkelijk te beheren.”, vult Sophie aan. We hopen in alle grote bedrijven in België – en op termijn in heel de wereld – ja we dromen graag – gezonde automaten te plaatsen.”

Nu doen Sofie en Sophie nog alles zelf, koken, klanten zoeken, de winkel, … “We hebben wel één flexi-jobber die voor ons werkt op dit moment. Maar we moeten uitbreiden wanneer we meer automaten in omloop hebben. Zowel voor de logistiek als voor het bereiden van de maaltijden. We leveren nu ook onze suikervrije – wat heel uniek is – granola aan de Carrefour in Diepenbeek. Dat is mooi voor de visibiliteit en hopelijk kunnen we er in de toekomst ook andere producten aanbieden.”

Enthousiast onthaald

Een goed idee is natuurlijk niet alles. Een onderneming starten en een businessplan maken, leerden de dames in het Go for Business-traject bij Unizo. Met een sterk businessplan trokken ze naar LRM. De Limburgse investeringsmaatschappij biedt een KlimOp-lening aan voor kleine ondernemingen met een beloftevol project. “Met mijn ervaring als projectmanager en Sophie als boekhoudster hebben we business-ervaring. Dat merkten de mensen van LRM ook op. Ze zijn onmiddellijk meegestapt in ons verhaal. Een enorme ruggesteun.” “Maar het is en blijft een risico, een eigen zaak starten” gaat Sophie verder. “Je businessplan mag nog zo sterk zijn, er komen altijd onverwachte zaken op je pad. Dat hoort nu eenmaal bij ondernemen. Beslissingen nemen en knopen doorhakken. Op dat vlak vullen we elkaar heel mooi aan.”

Tijdens het begeleidingstraject van Unizo hoorden ze voor het eerst over de bedrijfsadviseurs van VLAIO. “We maakten onmiddellijk een vrijblijvende afspraak. Het is altijd leerrijk om een klankbord te hebben, mensen die een andere invalshoek kiezen. De bedrijfsadviseur van VLAIO komt zelf met ideeën waar je niet altijd zelf aan denkt. Zo bracht Erik Keustermans, bedrijfsadviseur bij VLAIO, ons in contact met de hogeschool PXL. Zij bieden allerlei communicatiediensten voor starters. Zo hebben ze ons geholpen met de copywriting van onze site.”

Nog niet uitgelezen over gezonde voeding? Lees dan zeker ook dit artikel op onze website.
#voeding, #gezondheid, @unizo, @groeiwaarts, @LRM.

Groeiwaarts

VLAIO Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Ook op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.