De kracht van waardenvol ondernemen in Life Sciences

Joy, Partnership, Extra mile en Getting things done. Dat zijn de vier waarden die Quality by Design hoog in het vaandel draagt. Met de eerste letters vorm je spelenderwijs "jpeg", een afkorting die uitnodigend aan de muur prijkt van hun recent feestelijk geopende bedrijfspand in Wilrijk. Makkelijk te memoriseren zo’n snapshot van je bedrijfs-dna. Zeker als je weet dat QbD zijn mooie onderkomen in de Fotografielaan vond. Werkelijk niets laten deze mannen en vrouwen - die consultancy aan farmaceutische en biotech bedrijven aanbieden - aan het toeval over.
Quality by Design
Quality by Design

Joy

Eindelijk. Een eigen kantoorruimte in Vlaanderen. Na acht jaar innoveren en internationaliseren mag dat wel. Uitnodigend, open en licht. Een doordachte architectuur waar flexibiliteit en toekomstige groei werden ingecalculeerd en waar teleconferencing en tele-opleiding in optimale omstandigheden plaatsvinden. Managing Partner Martijn Reniers: "We groeien snel. En om als gespecialiseerde nichespeler de goede en de juiste mensen aan te trekken, moet je wat te bieden hebben als werkgever. In de eerste plaats zijn dat vanzelfsprekend de technische en technologische uitdagingen waar je hier je tanden in kan zetten. Maar in de war for talent zijn zaken als sfeer en werkomstandigheden niet onbelangrijk. We zetten daar stevig op in. Zo organiseerden we tijdens het wereldkampioenschap voetbal deze zomer een open house. Mensen konden voetbal kijken en ons (beter) leren kennen. Dat werkte aanstekelijk. Naast veel fun hebben we op die manier ook twee nieuwe medewerkers kunnen aanwerven."

Good Manufacturing Practices 

Quality by Design helpt productieprocessen van bedrijven actief binnen de farma, biotech, healthcare, medical devices en cosmetica te managen. Het valideert processen, toepassingen en apparatuur, optimaliseert het kwaliteitsbeheer en verbetert de technische overdracht van de ene ontwikkelingsfase naar de andere of van het ene land naar het andere. 

Een hele mond vol, maar Martijn licht graag toe: "Kwaliteitscontrole is cruciaal in de farma. Simpel gezegd: als een medicijn niet aan de juiste norm voldoet, gaan er mensen dood. Procesbewaking, op punt stellen van procedures, trainingen, audits van nieuwe leveranciers, horen allemaal bij onze dienstverlening. En ook, helemaal op het einde van een productieproces is er iemand hoofdelijk aansprakelijk om een batch op de markt te brengen. Voor kleinere bedrijven is het vaak niet rendabel om zo’n hooggekwalificeerde industrieel apotheker aan boord te hebben. Een van de diensten die we aan bedrijven leveren is dat we zulke kwaliteitsbeoordelaars ter beschikking stellen. Als je maar één of twee keer per week een batch vrijgeeft, loont het niet om zo iemand fulltime in dienst te hebben. QbD biedt de oplossing."

"De koninginnensport van de farma is echter de 'TechTransfer' en ook daarin zijn we erg actief. Hier komt al onze expertise samen. Enerzijds gaat het om het succesvol opschalen van een kleinere productie (typisch voor een R&D omgeving) naar een hoger volume. Anderzijds praten we graag mee wanneer een product in een nieuw land geïntroduceerd wordt. Het gaat vaak om grotere projecten waar de snelheid van verwerking cruciaal is.”

Het nieuwe QbD-gebouw in Wilrijk.
Het nieuwe QbD-gebouw in Wilrijk.

Partnership

Martijn: "Samen bereik je meer. Vanuit die gedachte is PILS ofte ‘Partners in Life Sciences’ ontstaan. Een initiatief dat groeide uit een training die onze oprichter Bart Van Acker gaf, en waarbij we regelmatig afstemmen met collega's uit onze sector. Ondernemers onder elkaar, heel open, heel transparant. We zijn geen concurrenten van elkaar, maar we kunnen wel sterk samen- en netwerken. Om de 2 maanden komen bedrijfsleiders en sales mensen samen om te kijken of er opportuniteiten zijn. 

Het belang dat we hechten aan partnership heeft ook tot een ambitieuze en beloftevolle samenwerking met Antleron uit Leuven geleid. Ambitieus en veelbelovend omdat we artificiële intelligentie willen inzetten om gepersonaliseerde celtherapieën breder beschikbaar te maken. Celtherapie vergt vandaag nog heel wat manueel werk. Om aan een groeiende vraag te voldoen, moet het stabieler, robuuster en voorspelbaarder. Samen denken we hier vooruitgang te kunnen boeken door deze geavanceerde therapieën te automatiseren. 

Best spannend want daarmee zijn we als onderneming plots in een domein terechtgekomen waar aan de toekomst wordt gesleuteld. Dergelijke innovatieve projecten zijn bovendien interessant om goede medewerkers aan boord te houden. Die willen immers de toekomst van health care en life sciences mee helpen vormgeven, hebben uitdagingen nodig. Binnen 5 à 10 jaar wordt dat een heel grote markt. Daar nu mee bezig zijn is ontzettend belangrijk. Alvast vertrouwenwekkend dat dit ontwikkelingsproject door VLAIO ondersteund wordt."

Eigenlijk zou ik iedereen aanraden om eens zo’n template te downloaden en in te vullen. Je ontdekt altijd wel zaken waar je niet aan gedacht hebt. Zelfs als je niet in aanmerking komt voor subsidies, levert het de nodige inzichten op waar je als onderneming sterker uit komt.

Martijn Reniers
Martijn Reniers
Managing Partner QbD

Extra Mile

Eigenlijk paste de samenwerking met Antleron ook onder deze pijler, merken we op. "Natuurlijk", lacht Martijn. "Alles hangt aan elkaar vast. Maar misschien is onze Scilife (QbD Software werd in 2021 Scilife, nvdr.) ook een goede illustratie van wat we bedoelen. En zo hebben we VLAIO ook leren kennen, tenslotte. Het startte bij onze kwaliteitscontrole en de vaststelling dat de software die daarvoor op de markt was, erg duur uitviel. Onbetaalbaar voor kleine ondernemingen. Het gevolg daarvan: kleine bedrijven deden nog heel veel zaken op papier, het managen van hun documenten, het opvolgen van change controls, … Weinig efficiënt allemaal. We wilden die ruimte voor verbetering opvullen met een solide maar betaalbare software-oplossing. Op advies van VLAIO bedrijfsadviseur Hendrik Baudrez hebben we dan een haalbaarheidsstudie uitgevoerd: is de markt er klaar voor? Maar ook is alles wat we willen ook technisch haalbaar? En finaal, kunnen weer een businessplan rond bouwen? Een leerrijk proces."

"Ik hoor mensen die zo'n subsidieaanvraag overwegen, vaak klagen over het vele werk. En toegegeven, de eerste keer dat je er voor staat is dat ook zo. Je moet er je weg in vinden, en het komt bovenop wat je dagelijks al doet. Gaandeweg ontdek je welke documenten je nodig hebt, wat en waarom VLAIO van je wil weten, … Dan is het handig dat je bij de Vlaamse overheid een bedrijfsadviseur als sparring partner hebt, die jou de eerste keer door dat proces leidt. Als ondernemer krijg je er overigens wel wat voor terug. De vragen helpen je te ontdekken of je er eigenlijk wel helemaal klaar voor bent. Zijn er voldoende resources? Klopt onze planning? Kunnen we medewerkers vrijmaken en toewijzen aan ons project? Je krijgt meteen zelf een goed beeld of jouw wilde idee haalbaar is of niet.” 

Getting things done

Scilife zou ook onder deze noemer passen, ware het niet dat Martijn nog een beter voorbeeld heeft van hun doorzettingsvermogen. Wat dacht je van een bedrijfspand in vier maanden tijd realiseren? Martijn: "Zo zitten we hier in elkaar. De dag zelf dat we de koopakte tekenden, lagen de plannen al klaar, waren de aannemers al in stelling gebracht. Vier maand later leverden ze kwaliteitsvol design op waar onze medewerkers zich aan hun dagtaak kunnen wijden. Als we iets in ons hoofd hebben, ... of hoe luidt dat spreekwoord precies?

Het zegt iets over gedrevenheid, over resultaatgerichtheid. In 2017 werden ze nog door Voka in de bloemetjes gezet als 'excellente onderneming van het jaar'. Martijn: "We werden weliswaar slechts tweede, maar als je weet dat de eerste prijs naar één van onze klanten ging, weet je dat je eigenlijk tweemaal gewonnen hebt! En op die manier hebben we ook uitgebreid kennis kunnen maken met de Accelero-activiteiten van Voka en zijn we opnieuw een interessant netwerk rijker.

Hebben we daarmee de foto van Quality by Design helemaal scherp? Martijn: “Niet helemaal. Onze uitgebreide internationale expansie blijft een beetje onderbelicht. We zijn onder meer actief in Nederland, Mexico, Spanje, Colombia. En we zijn vast van plan om de volgende maanden en jaren verder te groeien. Onze jpeg-waarden zullen ons daarbij scherp gefocust houden.

#innovatie, #lifesciences, #healthtech, #pharmaceutics, #celltherapy, @VOKA, @antleron, @PILS

Kan jij ook begeleiding op maat gebruiken voor jouw plannen?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.