De revolutionaire technologie van chocoladespuitgieten

Chocolade bedrukken? Klinkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Dat blijkt uit dit verhaal van het chocoladebedrijf Saverde in Oostrozebeke, dat hoogtechnologisch te werk gaat om de beste resultaten te verkrijgen. Het innovatieve bedrijf haalt haar inspiratie uit de kunststofsector en werkt met de techniek van 3D spuitgieten met fondant.
Saverde

Saverde, actief in de chocolade- en bakkerijmarkt, is gespecialiseerd in de productie van transfer sheets en stencils. Die worden gebruikt om chocolade of gebak van gepersonaliseerde dessins te voorzien. Saverde levert die sheets niet alleen vlak, maar ook in 3D, zodat klanten meerdimensionale chocolade kunnen produceren.  

“Voor sommige klanten produceren wij meteen het afgewerkte product”, vertelt Steve Verschoore, managing partner bij Saverde. “Dus niet alleen de chocoladevorm, maar ook de gepersonaliseerde bedrukking. Bijvoorbeeld de chocoladeschildjes op taarten met ‘gelukkige verjaardag’ die je bij de bakker vindt.”

Inspiratie uit de kunststofsector

Dat klinkt niet meteen hoogtechnologisch, maar het project dat ze nu ontwikkelen is dat wel. Alles draait hierbij rond spuitgieten, een techniek waarvoor Saverde naar de kunststofsector keek. “De meeste chocoladevormen – paaseieren, sinterklaasfiguren … – komen vandaag uit een klassieke matrijs of mal. Dat heeft zijn beperkingen: niet alleen moet je investeren in die matrijzen, qua complexiteit zijn ze eerder beperkt. Daarom hebben wij als alternatief gekeken naar spuitgieten. Dat laat - zowel in vorm als componenten - meer complexiteit toe. Zo kan je – in theorie, dat wil ik wel benadrukken – een specifieke vorm met meerdere chocoladesoorten spuitgieten. Bijvoorbeeld een koffiekopje in melkchocolade met een oortje van fondant.”

Katelijne Strubbe
Een innovatie puur sang. Eentje om van te smullen. Een kruisbestuiving uit de kunststofsector als inspiratie voor innovatie in voeding. Komt daarbij mijn zwak voor chocolade, de gedrevenheid van Steve, en voila, de goesting om Saverde te begeleiden was heel groot.
Katelijne Strubbe
VLAIO bedrijfsadviseur

Zestien parameters controleren

Saverde is nu al bijna twee jaar bezig om met vallen en opstaan de technologie te ontwikkelen en verfijnen. “Simpelweg omdat ze nog niet bestond in deze sector. We zijn dus letterlijk van nul begonnen en moesten dus in eerste instantie kunnen bewijzen dat we konden chocoladespuitgieten – een project waarvoor we een ontwikkelingsproject hebben ingediend dat werd goedgekeurd. In de tweede fase, waar we nu volop in zitten en waar we opnieuw de steun van VLAIO voor kregen, moeten we bewijzen dat we voldoende volume kunnen produceren om de investering in specifieke matrijzen te verantwoorden.”  

“De grote uitdaging zit in het feit dat goede chocolade een heel specifiek karakter heeft, met een mooie glans en ‘kraak’. Het is uiteraard de bedoeling dat spuitgietchocolade diezelfde eigenschappen behoudt. We hebben ontdekt dat we hiervoor tijdens het proces zo maar even zestien parameters onder controle moeten houden. Dat vraagt gigantisch veel tests en finetuning, waardoor we vandaag met een bijna volledig andere machine bezig zijn dan de klassieke spuitgietmachine waarmee we begonnen. We weten dus wel zeker dat er momenteel niet veel andere partijen zullen zijn met de goesting hier ook mee te starten (lacht).”

De grote uitdaging zit in het feit dat goede chocolade een heel specifiek karakter heeft, met een mooie glans en ‘kraak’. Het is uiteraard de bedoeling dat spuitgietchocolade diezelfde eigenschappen behoudt.
Steve Verschoore
Steve Verschoore
managing partner bij Saverde
 

Wil jij ook groeien en innoveren?

VLAIO Bedrijfsadviseur Katelijne Strubbe en haar collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak hier een afspraak voor gratis advies op maat.