De vlucht vooruit: Van ERP-software naar drones.

Drones zijn al lang geen nieuws meer. Ze worden ingezet bij filmopnames, maken de indrukwekkendste foto's van wegen en landschappen, leveren pakjes aan huis, ... En stilaan vinden ze ook in de bedrijfswereld hun plek. Daar is de bijdrage van Frank Vanwelkenhuyzen van Dronematrix, volbloed ondernemer, niet vreemd aan. In Limburg introduceerde hij de dronetechnologie in de bedrijfswereld. Wij vertellen het hele verhaal.
Dronevlucht
Dronevlucht

Dronevlucht, droomvlucht

“Vandaag boeken drones kleine succesjes. De grote succesverhalen volgen binnen een aantal jaren als de markt volledig opengaat”, steekt Frank enthousiast van wal.  "Je moet in de verte durven kijken, voorbij de horizon. Een beetje zoals een drone eigenlijk. Maar Laten we eerst even terug in de tijd gaan, zo'n 10 jaar ongeveer.”, gaat Frank verder. “Riskmatrix is dan een softwarebedrijf dat een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) bouwde voor de bewakingswereld. Dat is een omvangrijk automatiseringssysteem dat uiteenlopende bedrijfsprocessen integreert en bedrijfsgegevens centraal registreert en opslaat. Heel eenvoudig uitgelegd: Ik haal een klant binnen. Ik bied services aan, plan die in, zet medewerkers aan het werk, lever prestaties. Ik meet en registreer de uitvoering ervan, betaal salarissen uit en stuur facturen naar de klant.

De bewakingswereld had nood aan één zo'n systeem dat alle operationele activiteiten overzag en centraliseerde. Intussen zijn we in bijna 20 landen actief. En juist omdat je heel nauw betrokken bent  bij die bedrijven en die sector, pikken we snel een aantal evoluties op. Zo merken we dat de toegevoegde waarde in de secturitysector erg klein wordt, dat er een moordende concurrentie op die markt ontstaat. Dat er snel behoefte is aan nieuwe ideeën."

Dronematrix
Dronematrix

Het EU(RE)KA-moment

“Vanuit de vraag wat bewakingsfirma's doen, nodig hebben, wat hen onderscheidt, kwamen we bij drones uit. We merkten al dat technologie stilaan haar intrede deed in de sector. Gewone bewakingscamera's werden slim. Maar toen ik zeven jaar geleden twee mensen naar een UAV (Unmanned Aerial Vehicle) conventie in New York stuurde, kwamen ze met fantastisch nieuws terug: ze spraken over vliegende toestellen waaraan een camera hing. Onmiddellijk zagen we tal van tepassingen voor de beveiligingswereld.

Tegelijkertijd met onze aha-erlebnis kwam de vraag van Minister Muyters om een technologische roadmap te ontwikkelen. Samen met een goede kennis Mark Vanlook en met VLAIO bedrijfsadviseur Marc Sevenants gingen we aan de slag en dienden we een businessproject in.

Op dat moment was drones besturen enkel nog een dure hobby. Wij wilden toepassingen voor de bedrijfswereld. We voerden een marktonderzoek in de beveiligingssector uit, spraken met alle stakeholders en met een aantal bedrijven verkenden we de technologie. Dat resulteerde finaal in een uitgebreide roadmap van waaruit heel wat initiatieven gestart zijn. Eentje daarvan was dat er een kenniscentrum moest komen. Dat werd EUKA, de dronecluster voor Vlaanderen. 

Van een software bedrijf naar een innoverend hardware bedrijf 

Uit die roadmap zijn verder ook bedrijven ontstaan, zoals Dronematrix, met als missie “Wij gaan die drone bouwen voor de beveilingswereld”.

“Om die drone te bouwen, ging ik ten rade bij heel wat Limburgse bedrijven. En samen begonnen we eraan”. In 2015 ging Frank met een eerste primeur aan de haal. Als eerste ter wereld bouwde hij een drone die 360°-heelden kon maken. En Frank zit niet stil. hij blijft innoveren. Heel wat drones vlogen (figuurlijk, natuurlijk) tegen hun beperkingen aan, nl. hun beperkte batterijduur. Tot Frank heel nuchter suggereerde om er gewoon een stroomkabel aan te bevestigen. “Dronematrix mag nu als eerste in Europa officieel vliegen met een drone – Tythus – die aan een stroomkabel is bevestigd.” vertelt hij heel trots.

Frank Vanwelkenhuyzen

Marc Sevanants, bedrijfsadviseur van VLAIO mag deze pluim op zijn hoed steken. Zonder hem was deze cluster er wellicht nooit zo gekomen.

Frank Vanwelkenhuyzen
CEO Dronematrix

Frank: “ik ken Marc Sevenants, VLAIO bedrijfsadviseur al jaren. Ik kwam met hem in contact naar aanleiding van de vraag van Minister Muyters.  Het klikte onmiddellijk. Hij initieerde mee ons businessproject, verzamelde informatie, connecteerde met ontzettend veel mensen en volgde mee het project op tot aan de opstart. Daarna moet je het natuurlijk zelf doen. Al kan en mag ik te allen tijde een beroep doen op Marc. Weten dat je er niet alleen voor staat, is belangrijk. Toegegeven, we hebben ook regelmatig op elkaar gevloekt. Ook dat moet kunnen."

Yacob, de nieuwste Dronematrix telg

Dronematrix innoveert intussen gestaag verder. Zo is er nu Yacob, een autonome drone die naar incidenten vliegt, alles filmt en informatie doorgeeft aan de bevoegde instanties. Zo hebben politie en/of brandweer nog voor ze ter plaatse zijn, een inzicht in de situatie. Na zijn taak vliegt de drone terug naar zijn dockingstation om terug op te laden. “Dat lijkt zeer eenvoudig, maar dat is het allerminst. Ik ben enorm blij dat het ons gelukt is.” sluit Frank enthousiast af.

Groeiwaarts

VLAIO Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Ook op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.