Geschikt voor patiënten van 0 tot 99 jaar

Digitalisering en automatisering zijn aan de orde van de dag. Sommigen kijken die (r)evolutie met angst tegemoet en vrezen overbodig te worden. Maar in ziekenhuizen kan automatiseren van een aantal standaardprocedures een ware efficiëntieslag betekenen. Joris Wille, CEO van BeWell Innovations, legt ons uit hoe hij ziekenhuizen tijd en kosten helpt besparen.
WellPoint kiosk
Guy Hans (l) en Joris Wille (r) bij de Wellpoint kiosk

Onze oplossing is zowel voor het ziekenhuis als voor de patiënt voordelig. Zorgverstrekkers kunnen hun tijd voor de patiënt beter benutten en de patiënt raakt meer betrokken bij zijn eigen zorgtraject. 

Joris Wille, CEO Bewell Innovations
Joris Wille
CEO Bewell Innovations

Joris was tien jaar geleden nog piloot en had zich voorgenomen zo weinig mogelijk een ziekenhuis te betreden. Waarom dan toch de vliegmicrobe inruilen voor de ziekenhuislucht? 'In mijn onmiddellijke omgeving werd iemand met diabetes gediagnosticeerd. Acht jaar geleden waren er nauwelijks digitale toepassingen om diabetespatiënten op te volgen. Daarom bedacht ik zelf iets: een simpel softwarepakketje, genaamd Goliath, waarmee je je gewicht, bloeddruk, zuurstofsaturatie en glucosegehalte kon opvolgen, cruciale parameters voor een diabetespatiënt', legt Joris uit.

Goliath wekt interesse bij farmareuzen

Wat ooit begon als een huis-tuin-keuken-programmaatje evolueerde al snel naar een medisch pakket en werd omgedoopt tot 'Appi@Home'. In 2012 vroeg Prof. dr. Guy Hans, hoofd van het pijncentrum in het UZA, of hij de software mocht gebruiken voor een wetenschappelijke studie. Joris: 'Daarmee toonden we aan dat Appi@Home betrouwbaar was. Ook andere spelers uit de gezondheidszorg zagen potentieel. Farmareus MSD vroeg ons een toestel te bouwen waarmee patiënten hun eigen bloeddruk, gewicht en zuurstofsaturatie kunnen meten. Ze wilden deze in apotheken plaatsen. Dat toestel werd de voorloper van de medische kiosk, WellPoint, die we momenteel aanbieden binnen België, Nederland, Duitsland en de UK. In België staat de kiosk onder andere in het UZA, waar deze als eerste werd geïmplementeerd.'

Wat je zelf doet, doe je beter

'Met de WellPoint kiosk kunnen patiënten momenteel hun gewicht, hartslag, bloeddruk en zuurstofsaturatie meten. Als de testen voltooid zijn, krijg je een ticket met de resultaten. Ook wordt een digitale kopie in het EPD (elektronisch patiëntendossier) weggeschreven. Wanneer de patiënt de consultatieruimte binnenstapt, is de arts reeds op de hoogte van de resultaten', vertelt Joris ons.

Joris Wille, CEO Bewell Innovations

We hadden nooit investeringen aan dit tempo kunnen doen zonder de hulp van VLAIO en CrossRoads2. We moeten investeren, daarin hebben we geen keuze. Maar nationale en internationale initiatieven maken dit dragelijker.
 

Joris Wille
CEO Bewell Innovations

De voordelen? Joris: 'Onze oplossing is zowel voor het ziekenhuis als voor de patiënt voordelig. Zorgverstrekkers kunnen hun tijd voor de patiënt beter benutten en de patiënt raakt meer betrokken bij zijn eigen zorgtraject. We zien dat patiënten hun ticketjes bijhouden en vergelijken met elkaar. Ze merken bijvoorbeeld op dat ze bijgekomen of afgevallen zijn. Ze denken actiever na over hun gezondheid, waardoor ze zelf ook meer de touwtjes in handen nemen.'

Wikken en wegen

'Je zou kunnen denken: zo moeilijk is het toch niet om een weegschaal, bloeddrukmeter en kaartlezer op één toestel te plaatsen? Wel dan heb je het mis', verzekert Joris ons. 'Het is een werk van lange adem geweest. Naast het technische, moet je ook rekening houden met de psychologie van de mens. Zo kan het gebruik van kleuren groen en rood misleidend werken. En dit hele proces moet je door om tot een kwalitatief medisch gevalideerd systeem te komen.

De WellPoint is intussen vijf jaar op de markt en registreert 50 à 60 patiënten per dag. We blijven continu vernieuwen en verbeteren. Momenteel ontwikkelen we een volgende versie met meer functionaliteiten. We voegen bijvoorbeeld een sensor toe die de temperatuur van het gezicht meet. Zo kunnen virale infecties sneller gedetecteerd worden. De meting gebeurt contactloos zodat het toestel niet gedesinfecteerd moet worden. Snel én efficiënt!'

Guy Hans (l) en Joris Wille (r)
Guy Hans (l) en Joris Wille (r) bij de Wellpoint kiosk

1 + 1 = 2M

Voor het ontwikkelen van die sensor doet BeWell een beroep op 2M Engineering, een Nederlandse producent van innovatieve sensorproducten. Joris: 'Ze bleken de ideale partner om de temperatuursensor te ontwikkelen. Alleen gaat het hier om een erg dure investering. Daarom klopte ik aan bij VLAIO waar we al eerder een internationaal project hadden ingediend. Bedrijfsadviseur Bert Reekmans bracht me in contact met zijn collega Yves Ozog. Hij wist me alles te vertellen over het Interreg-project CrossRoads2 dat de samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse kmo’s stimuleert. We hebben die kans met twee handen gegrepen, want we dienden twee innovatieprojecten in. Beide projecten lopen nog en Yves staat altijd paraat als we met vragen of problemen zitten.'

Begeleiding op maat

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken.