Kunnen lama’s ons tegen COVID-19 beschermen?

Onderzoekers van de VIB-UGent zijn erin geslaagd een antilichaam uit een lama te isoleren dat zich kan binden aan het SARS-CoV-2 virus.
een witte lama

Lama’s leveren mogelijk antilichaam 

Sinds de uitbraak zijn heel wat onderzoekers op zoek naar sterke oplossingen om het coronavirus te verslaan. Zeker ook in Vlaanderen. Zo is het labo van VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie - in samenwerking met het labo van Jason McLellan van de Universiteit van Texas in Austin (VS) - erin geslaagd een antilichaam te isoleren dat kan binden aan het SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het antilichaam werd geïsoleerd uit een lama.

Het antilichaam bindt meer specifiek aan een deel van het ‘spike-eiwit’ dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Voor het virus zijn deze eiwitten van vitaal belang om gastheercellen binnen te dringen. Dus door deze eiwitten in het vizier te nemen, kan het antilichaam het virus onschadelijk maken. En dit kan een mogelijke oplossing zijn voor een antiviraal middel tegen COVID-19. 

Baanbrekend onderzoek aan VIB-UGent

Een laboratoriumvariant van het virus werd door dit antilichaam onschadelijk gemaakt en dat betekent een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een potentieel antiviraal middel tegen COVID-19.

Deze ontdekking - gepubliceerd in het vermaarde wetenschappelijke tijdschrift Cell - toont precies aan waar het antilichaam zich bindt aan de spike-eiwitten van het virus. Dit baanbrekend onderzoek werd deze week ook in de New York Times vermeld. 

Bescherming mogelijk 

Het onderzoek, dat mee gefinancierd wordt door FWO en via een VLAIO onderzoeksproject, levert het eerste bewijs dat dit antilichaam mogelijk kan verhinderen dat het coronavirus menselijke cellen infecteert. Ook veelbelovend is dat het antilichaam op grote schaal geproduceerd kan worden met productieprocessen die gebruikelijk zijn in de biofarmaceutische industrie.  

Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen COVID-19 en mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van mijn team.

prof. dr. Xavier Saelens
prof. dr. Xavier Saelens
onderzoeker VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie

Antilichamen werken anders dan een vaccin 

Een antilichaam biedt in vergelijking met een vaccin onmiddellijke bescherming die echter van kortere duur is. Het voordeel ten opzichte van vaccins is dat patiënten hun eigen antilichamen niet hoeven aan te maken. De meest kwetsbare groepen, zoals ouderen, vertonen vaak maar een beperkte respons op vaccins, waardoor hun bescherming niet optimaal is. Zorgverleners en andere mensen die een verhoogd risico lopen, kunnen ook voordeel halen uit een onmiddellijke bescherming. Een antilichaam kan dus een belangrijk hulpmiddel zijn bij het bestrijden van de huidige pandemie. 

Preklinische testfase 

Momenteel bereiden de VIB-onderzoekers een preklinische testfase voor. Die moet het volledige potentieel van dit op antilichamen gebaseerde geneesmiddel tegen COVID-19 bevestigen. Bij de klinische ontwikkeling van dit kandidaat-geneesmiddel voor COVID19 bieden de technologietransfer- en Discovery Sciences teams van VIB ondersteuning. 

Teamwerk 

 “Goed teamwerk is bij dit onderzoek absoluut cruciaal”, vertelt dr. Bert Schepens, stafwetenschapper in het team van Xavier Saelens. “We kunnen rekenen op de expertise in het onderzoekscentrum, en op collega’s van over heel VIB. Het moment waarop we aantoonden dat het virus geneutraliseerd werd, voelde oprecht als een collectieve overwinning.” 

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

Met deze ondernemersverhalen willen we jou inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart tijdens en na de coronacrisis. Op www.vlaio.be/heropstart vind je alle belangrijke adviezen en nuttige tips gebundeld. 

Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank. Blijf op de hoogte van nieuws door je in te schrijven op de VLAIO corona-update voor bedrijven en door FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.