Laser cladding oftewel lassen 2.0

LCV ontwikkelde een innovatief procéde waardoor zwaarbelaste metalen onderdelen in industriële installaties minder snel verslijten. De combinatie van laserlassen met thermisch spuiten verbetert de slijtageweerstand opmerkelijk én biedt op termijn ook mogelijkheden voor 3D-printtoepassingen.
 Laserlassen

 “LCV (Laser Cladding Venture) is operationeel sinds 2015. Maar via onze “roots” bij VITO bouwt ons team op 18 jaar expertise.” vertelt Tom De Bruyne, COO van LCV. “Laser Cladding is een techniek om metalen componenten te bekleden met specifieke coatings tegen corrosie en slijtage. Hiervoor verwerken we metaalpoeders die we opspuiten en vervolgens gebruiken we lasertechnologie om de metallurgische hechting tot stand te brengen.”

Tal van voordelen in vergelijking met conventionele methodes

“Ongelijksoortige metalen kan je ook verbinden met traditionele methodes zoals conventioneel lassen en thermisch spuiten, maar laser cladden heeft een aantal voordelen.” legt Tom uit. “Je brengt weinig warmte in. Daardoor krijg je een specifieke metallurgische structuur die ervoor zorgt dat de oplas doorgaans harder is. Ook maakt deze methode dat de laag dunner uitgevoerd kan worden: een kostefficiënte materiaalbesparing. Tot slot is er verlaagd risico op vervorming wat voor tal van hersteltoepassingen een “killer” kan zijn. Met minder materiaal halen we zo een langere levensduur. We halen met onze Laser cladding technologie een weerstandsslijtage die tot 4x beter is dan de conventionele technieken.”

Van Spin-off naar seriematig produceren

De techniek werd ontwikkeld in de labo’s van VITO in Mol. De oprichting van Laser Cladding Venture is dan ook een spin-off van het Kempense onderzoeksinstituut met financiële inbreng van LRM.
“In het begin richtte LCV zich op herstellingen.”, legt Tom uit. “Gaandeweg groeide echter het inzicht dat Laser Cladding ook voor serieproductie in aanmerking kwam. Een strategische keuze om het bedrijf te laten groeien. De eerste horde was het verbeteren van de productiviteit om zo competitief te zijn. Voor een start-up best een opgave. We klopten aan bij VLAIO en lieten ons begeleiden door bedrijfsadviseur Peter Lesage. Hij adviseerde ons bij het Hydraclad-onderzoeksproject. Dat was specifiek gericht op het aanbrengen van slijt- en corrosievaste coatings op hydraulische stangen. Fast-forward naar vandaag kunnen we melden dat onze HydraClad lagen gevalideerd zijn, toegepast worden in maritieme toepassingen en dat we de ontwikkelde technologie ook gebruiken bij applicaties voor staal-, chemie- en energienijverheid.”

Tom De Bruyne

“Ik heb geen enkel gesprek met VLAIO bedrijfsadviseur Peter Lesage gehad dat niet relevant was. Een heel waardevolle partner die zich snel kan verplaatsen in de context van een bedrijf.”

Tom De Bruyne
COO van LCV

Marktverbreding: 3D printing

“Het preventief coaten is natuurlijk onze core business“, gaat Tom verder, “maar ondertussen zijn we met FormClad een tweede VLAIO-project aan het afronden rond 3D printing. De doelstelling is infeite dezelfde: de productiviteit verhogen maar dan met de bijkomende complexiteit van een derde dimensie. We geloven dat de techniek binnen de metaalverwerking mainstream kan worden. Vandaag zitten we in de pilootfase waarbij we “grotere” componenten als proto of single-part opleveren.”

Niet sexy, wel duurzaam

“Onze toepassingen zijn misschien niet erg sexy”, zucht Tom, “maar ze leveren wel veel toegevoegde waarde. Onze coatings worden ingezet in industriële installaties waar niet-geplande stilstand eigenlijk geen optie is. Onze innovatieve materiaaloplossingen zijn een wezenlijk onderdeel om die doelstelling te behalen. Bovendien bezorgt onze technologie afgeschreven werkstukken een tweede adem,” besluit Tom. “En dat past dan weer heel goed in de nieuwe kijk op produceren. Die gaat uit van een zo duurzaam mogelijk gebruik van grondstoffen en materialen. Omdat laser cladding een additive techniek is, is er geen materiaalverlies. En met het aanbrengen van onze coatings verlengen we de levensduur van behandelde onderdelen.” Voor Tom is het duidelijk dat LCV zeker en vast bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Wil jij ook groeien en innoveren?

VLAIO Bedrijfsadviseur Peter Lesage en zijn collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak hier een afspraak voor gratis advies op maat.