Ready, kor-set, go: 3D geprinte scoliosekorsetten

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom. Die treft vooral 10- tot 18-jarigen. De klassieke correctieve korsetten die patiënten aangemeten krijgen, bieden door hun zware structuur erg weinig comfort. BMC, producent en leverancier van orthopedische producten, besloot daarom innovatieve scoliosekorsetten in 3D te printen. Op maat, licht, comfortabel en sterk.
Korset

BMC, met hoofdvestiging in het West-Vlaamse Oostkamp, is met 2 activiteiten actief in de orthopedische sector: ze zijn enerzijds groothandel in materialen voor orthopedische ateliers en anderzijds produceren ze in onderaanneming voor orthopedische bedrijven en bandagisten.  Voor de productie op maat beschikt BMC over een atelier bandages en een atelier steunzolen. Aan die ateliers werd nu een derde atelier toegevoegd : het gloednieuw ‘3D OrthoFab’, dat zich vanaf maart 2021 integraal focust op het 3D-printen van innovatieve scoliosekorsetten. 

De voordelen van 3D

Patrick De Vos, gedelegeerd bestuurder van BMC: “De orthopedische sector is van nature eerder traditioneel. Toch begint men ook daar stilaan de troeven in te zien van 3D printing (ofte additional manufacturing): ruimere keuzemogelijkheden, lagere kosten, meer controle bij ontwerp en uitwerking, …  En aangezien wij met BMC non-stop zoeken naar nieuwe diensten en producten, besloten we daar – na grondig marktonderzoek – op in te spelen met een eigen 3D-printing service.”

BMC werkt dus niet alleen met een voor de sector vrij nieuwe technologie, ook het resulterende product is baanbrekend. “We kiezen specifiek voor scoliosekorsetten, omdat die het moeilijkst te maken zijn en ons daarmee een voorsprong op de markt geven. Maar vooral omdat de patiënt er zoveel baat bij heeft. Zo kan er doorheen het hele proces veel nauwkeuriger gewerkt worden: van bij  de start met een digitale maatname met 3D-scanner, een digitale correctie van het te maken korset tot de daadwerkelijke productie met 3D-printing. Dat laatste door gebruik te maken van filamenten van polypropyleen, een specifiek plastic dat thermisch vervormbaar is.” 

Geen passieve patiënten

Het resultaat is een lichter, mooier, maar vooral comfortabeler én ademend korset. Met als bijkomend voordeel dat 3D-printing garant staat voor minder afvalproductie en energieverbruik.

“Kortom, ons 3D-scoliosekorset is in alle opzichten een superieur product en zal bijgevolg in de traditionele orthopedische sector zeker zijn plaats vinden”, klinkt het overtuigd. “Zeker omdat nieuwe technologie niet tegen te houden valt. En omdat patiënten vandaag niet langer passief het voorschrijfgedrag van hun arts ondergaan, maar ook zélf innovatieve ontwikkelingen op de voet volgen. Daar spelen wij met onze 3D-scoliosekorsetten mooi op in.” 

Als Vlaamse kmo zijn de middelen om te investeren in innovatie sowieso beperkt. “Zonder de ondersteuning door VLAIO waren wij niet in staat geweest om ons 3D-printatelier te ontwikkelen”, besluit Patrick. “VLAIO bedrijfsadviseur Kim Smets heeft ons nauwgezet bijgestaan bij de indiening van ons dossier.”

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 
Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.