RONDuit eenvoudig

Een rekensommetje: "Als je weet dat een elektricien € 40 per uur kost en een stopcontact € 12 en de elektricien er 30 minuten over doet om een stopcontact te plaatsen. Hoeveel kost het plaatsen van 50 stopcontacten dan?" Inderdaad, duizend zeshonderd euro! En dan heb je nog niet de rest van je elektriciteitsnet bekostigd. Bart De Backer, oprichter van ROND, bedacht een nieuw concept van stopcontacten en schakelaars die drie keer zo snel in je wand zitten en half zo duur zijn.
Bart De Backer presenteert zijn innovatieve oplossing.
Bart De Backer presenteert zijn innovatieve oplossing

1, 2, 3 en schuiven maar!

Waarom is het plaatsen van stopcontacten en schakelaars zo tijdsintensief? Bart De Backer: “In zeventig jaar tijd is er amper iets veranderd aan de installatie van stopcontacten en schakelaars. De installatie gebeurt nog altijd in drie stappen: tijdens de ruwbouwfase moeten het inbouwdoosje en de kabels ingebracht worden. Na de pleisterwerken volgt de tweede fase, waarin het stopcontact geïnstalleerd en op het net aangesloten wordt. In de afwerkingsfase moet de elektricien opnieuw langskomen om het afdekplaatje te monteren. Het stopcontact kan dus niet in één tijd door één persoon geïnstalleerd worden. Nog een bijkomend nadeel: het kan ook niet meteen getest worden. Een erg inefficiënt en tijdrovend proces dus.” 

“Ik ben al jaren actief in de bouwsector,” gaat Bart verder, “onder meer als integrator bij BDB Concepts. Daar merkte ik de nood aan een vereenvoudiging van de installatietechnieken. Als aannemer is het namelijk heel moeilijk in te schatten hoeveel manuren er op de werf gepresteerd zullen worden. Een stopcontact of schakelaar die in één bouwfase geïnstalleerd kan worden, zou die taak in ieder geval verlichten en zou de totale kost sterk reduceren. Nu kost de installatie minstens twintig euro, met onze uitvinding zal die kost meer dan gehalveerd worden.”

Om welke innovatie het dan precies gaat? Bart bedacht een regelbare wandcontactdoos die in één tijd gemonteerd wordt. Dat klinkt misschien niet erg hoogtechnologisch, innovatief is het wel. In de ruwbouwfase installeer je het stopcontact. De stukadoor schuift het nadien uit tot de gewenste hoogte. Ook het afdekplaatje is niet meer nodig. Voor deze innovatieve wijze van integratie heeft ROND ondertussen een patent verkregen.

Een vliegende start

Omdat elk idee moet rijpen, ging er ook hier best wat tijd overheen om van concept tot product te komen. “Ik ben installateur en geen productontwikkelaar”, vertelt Bart. “Ik had dus geen idee bij wie ik hiervoor terecht kon. Om te beginnen ben ik gaan luisteren bij de banken voor de financiering van mijn project. Belfius gaf me het advies om deel te nemen aan de selectieronde van The Birdhouse. Word je geselecteerd, dan krijg je voor zes maanden een gratis werkplek en coaching aangeboden. Hoewel mijn product nog niet was uitgewerkt, nam ik in juni 2017 deel aan de selectierondes. In de jury zetelde o.a. Lemon Companies, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in web- en productdesign. Zij waren zo enthousiast over het idee dat ze niet enkel een samenwerking voorstelden, maar ook nog eens een belangrijke aandeelhouder van ROND werden.”

“Belfius bracht niet enkel een waardevolle partner aan. De bank verwees me ook door naar de bedrijfsadviseurs van VLAIO. Zo leerde ik Jan Nachtergaele kennen die me heel wat kostbaar advies verleende en mij wegwijs maakte in de VLAIO-dienstverlening voor ondernemers. Zo kon ik een innovatieproject indienen waarbij ik op de inhoudelijke expertise van Jan kon rekenen. Ook VLAIO-projectadviseur Yvon Massyn dacht heel actief mee met mijn project, onder andere voor de materiaalkeuze. Personen met dergelijke expertise en toewijding geven je als starter een comfortabel gevoel”, besluit Bart.

Bart De Backer – oprichter ROND

Voor een starter is het VLAIO-netwerk goud waard. De bedrijfsadviseurs, Flanders Investment & Trade, … ieder expert droeg zijn steentje bij. Stap voor stap en mede dankzij hen kreeg ROND vorm.

Bart De Backer
Oprichter ROND

Verlichting 2.0

“Naast het uitwerken van een innovatieve wandcontactdoos, heb ik ook de klassieke schakelaar onder de loep genomen. Veel bouwheren zijn moe gekeken op de saaie witte schakelaar en vragen om iets nieuws, iets minimalistischer dat beter blendt in moderne interieurs. In het design van onze schakelaars hebben we dus ook rekening gehouden met de esthetiek van het product.

Maar nog veel ingrijpender is de intelligentie van onze producten”, belooft Bart. “Draadloos is de toekomst in onze sector. Internet of Things, Energy harvesting en Bluetooth 5 konden dus ook niet ontbreken in dit verhaal. Alle producten van ROND zullen slim geconnecteerd worden, een meerwaarde voor zowel de installateur als de eindgebruiker. Voor de installateur betekent dat geen gepruts meer met bedrading, wat een snellere en minder risicovolle installatie oplevert. En wij, de eindgebruikers, krijgen meer controle over ons verbruik. Software moet er namelijk voor zorgen dat lichten automatisch doven als er lange tijd geen beweging meer is in de ruimte. Maar ook onze stopcontacten moeten uitgerust worden met slimme technologie. Wat dacht je van een stopcontact dat automatisch stopt met stroom geven als je gsm 100% opgeladen is?”

In de week van 14 tot 19 januari 2019 schiet ROND uit de startblokken op de BAU-beurs in München; in se al een hele prestatie als je weet dat enkel de meest innovatieve bedrijven geselecteerd worden om er hun product tentoon te stellen. 

Ook nood aan begeleiding op maat voor jouw plannen?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.