Staand werken, waar je maar wil

De flexibele en duurzame sta-bureaus van Notadesk verhogen de productiviteit en verlagen het stressniveau van thuiswerkers. Meer dan twee jaar lang sleutelde oprichter en ontwerper Andreas De Smedt aan zijn ontwerp. Voor het bevestigingsmechanisme vroeg hij een octrooi aan en ook de Notadesk liet hij registreren als merk.
Sta-tafel

Andreas De Smedt: “Notadesk is geen toevalstreffer. Er steken jaren van onderzoek en prototypes bouwen in. Mijn eigen ervaringen als net afgestudeerde ingenieur elektromechanica liggen aan de basis van Notadesk. Ik had het geluk snel werk te vinden bij een interessante internationale autobouwer, maar kwam daar terecht in een gigantisch landschapsbureau met meer dan driehonderd mensen. Al de prikkels die ik daar te verwerken kreeg, zorgden ervoor dat ik me niet goed kon concentreren. Ik was snel afgeleid en mijn productiviteit daalde. Ik heb schoonheid en ruimte nodig om te kunnen dromen en creatief te zijn.”

Duurzaam, flexibel en mobiel

“Meer dan twee jaar lang zocht ik naar een setting of product dat mensen productiever kon maken, zonder dat daarvoor grote investeringen nodig zouden zijn. Veel van mijn ideeën waren interessant, maar bleken te complex of te duur en belandden in de prullenbak. Uiteindelijk ontwikkelde ik een prototype van een mobiel bureau dat je kon vastgespen rond een boom. Ideaal als de zon schijnt. En ook oké als het regent, want de boom fungeert dan als een grote paraplu. Het bureau was makkelijk te bevestigen en terug los te maken als je van werkplek wilde veranderen.”

“Met het idee van dat mobiele bureau ben ik naar de Solvay Business School-incubator gestapt. Ik werkte het plan verder uit en kwam uit bij wat nu Notadesk is: een duurzaam, flexibel en mobiel bureau dat je met een zuignap aan elk raam kan bevestigen.”

Sta-tafel

Van idee naar octrooi

Andreas De Smedt: “ik wilde de Notadesk graag beschermen, maar hoe? Ik schreef me in voor de VLAIO-IE zitdag waar ik met experten kon spreken over auteursrecht, merken, modellen en octrooien. 

Tijdens die zitdag had ik een gesprek met Bruno Vanderschoot van Benelux Office for Intellectual Property (BOIP). Hij adviseerde me bij de merkaanvraag. “Notadesk” zelf kon ik niet als woordmerk registeren. Het was te beschrijvend. Maar met een logo kon het wel, want dat logo maakt Notadesk voldoende uniek. Het design was erg belangrijk want dit logo maakt deel uit van de creatieve eigenheid. Ik kreeg net te horen dat mijn merkaanvraag werd goedgekeurd.”

Om een product te beschermen met modelrecht moet het nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Maar omdat creatief werk aan de basis ligt van mijn ontwerp, krijg ik er ook auteursrechten op.

Andreas De Smedt
Andreas De Smedt
Oprichter Notadesk

“Het belangrijkste is het octrooi op het monteringsmechanisme van Notadesk, want dat is uniek. Omdat ik zelf ingenieur ben, en mijn product zelf ontwikkelde en dus de technische kant ervan door en door ken, schreef ik de octrooiaanvraag zelf. Wel kreeg ik waardevolle feedback en tips van Nico Deconinck, één van de octrooionderzoekers van de FOD Economie, Dienst Intellectuele Eigendom die ik ook leerde kennen op de VLAIO-zitdag. Aan zijn opmerkingen en suggesties heb ik veel gehad: het mechanisme van Notadesk is nu geoctrooieerd in België en als ik de investering wil doen, kan ik dat octrooi ook nog verder uitbreiden naar andere landen in Europa of erbuiten.”

Ik zie veel ondernemers die hun idee of product willen afschermen, er niets over willen vertellen. Maar het is juist door erover te babbelen dat je nuttige informatie krijgt en vooruit kan. Ik raad het iedereen aan.

Andreas De Smedt
Andreas De Smedt
Oprichter Notadesk

Toekomstdroom: marktleider worden

Andreas: “Staand werken verhoogt de concentratie, regelmatig wisselen van werkhouding is goed voor hart en bloedvaten en zicht op de natuur en natuurlijk licht verhogen de serotoninelevels in de hersenen. Notadesk draagt met andere woorden bij tot het welzijn en de gezondheid van thuiswerkers. Ik ben ervan overtuigd dat ik met Notadesk marktleider kan worden in producten voor flexwerkers.

“Meer dan tweehonderd prototypes maakte ik van Notadesk. En ik heb de tijd genomen om met veel mensen te praten over mijn ideeën. Daar heb ik enorm veel uit geleerd. Ik zie veel ondernemers die hun idee of product willen afschermen, er niets over willen vertellen. Maar het is juist door erover te babbelen dat je nuttige informatie krijgt en vooruit kan. Ik raad het iedereen aan.”

 

Duik in de wondere wereld van merken, modellen, octrooien, en auteursrecht

Wat zijn intellectuele eigendomsrechten? En waarom zijn ze voor jou als ondernemer zo belangrijk? En hoe claim je ze? Hoe pak je het aan? En bij wie kan je waarvoor terecht? Op al deze vragen geven we je in dit nieuwe dossier een antwoord.