Unieke herinneringssieraden met een beschermd design

Het Hasseltse bedrijf Tadblu ontwerpt en produceert sinds 2016 herinneringssieraden: ringen, armbanden en hangers voor mannen en vrouwen met daarin een klein beetje as van een overleden geliefde. Hun originele en geregistreerde modellen zijn gemaakt uit roestvrij staal en hebben een grote vulruimte in de ashouder, waardoor uitvaartondernemers ze zelf gemakkelijk kunnen vullen. Tadblu liet deze unieke ontwerpen wereldwijd beschermen.
Tadblu

Herinneringssieraden met as van een overleden geliefde 

Cynthia Buschman: “Vier jaar geleden startten Patrick en ik met handgemaakte herinneringssieraden, volledig op maat. Na een jaar stelden enkele uitvaartondernemingen ons de vraag of we voor hen geen sieraden konden ontwerpen die ze zelf gemakkelijk met een beetje as konden vullen. Zulke sieraden bestaan al en worden vooral in India of China geproduceerd. Het concept is heel simpel.  In een sieraad wordt een gaatje geboord. Daarin komt dan wat as en de vulruimte wordt met een klein schroefje netjes afgesloten. 

Maar zo’n schroefje is een millimeter lang, en het gat twee millimeter groot. Dat zorgt ervoor dat er bijna geen plaats is voor de as. Dat moest dus beter kunnen, vonden we. We wilden een juweel ontwerpen dat elegant en mooi is, maar met een grotere vulruimte. Een uitvaartondernemer moest het ook gemakkelijk zelf kunnen vullen en afsluiten.” 

Origineel ontwerp vraagt om bescherming

Cynthia Buschman: “Onze handgemaakte sieraden zijn van zilver. Maar dat metaal is te zacht als je een grotere vulruimte wil. Al snel dachten we daarom in de richting van roestvrij staal. Dat is een pak steviger en wordt ook door iedereen op de huid verdragen. Ik tekende het ontwerp uit en Patrick onderzocht de technische vertaling daarvan. 

Cynthia Buschman

Onze nieuwe ontwerpen lijken in niets op een standaard herinneringssieraad. We zijn een kleine onderneming, in een niche van een niche. Toch wilden we ons ontwerp al in een vroege fase goed beschermen. Anders zouden de grotere bedrijven in de sector ons snel kunnen inhalen.

Cynthia Buschman
CEO

“Dat was al eens eerder gebeurd met onze herinneringsarmband voor mannen. We ontwierpen als eerste zo’n armband uit leer. Die was uniek, nog nooit gezien. En toen we met ons ontwerp op een uitvaartbeurs stonden, werden we overvallen door – zoals achteraf bleek – concurrenten. Ze kopieerden ons ontwerp en een jaar later verkochten ze allemaal zulke armbanden. Dat scenario wilden we nu vermijden, dus besloten we voor elk van onze ontwerpen modelregistratie aan te vragen.” 

juwelen man en vrouw

Eerst modelbescherming in de Benelux, later in de rest van de wereld 

Cynthia: “Twee of drie keer legden we ons oor te luisteren bij experts, tijdens de IE-zitdagen van VLAIO. We hebben er onze vragen gesteld en kozen op basis van het advies dat we daar kregen voor modelbescherming. Omdat we een klein bedrijf zijn en zo’n bescherming wel wat geld kost, lieten we ons ontwerp eerst alleen beschermen voor de Benelux, via het BOIP. Later breidden we dat uit voor Europa en de rest van de wereld, via de World Intellectual Property Organization (WIPO). En we lieten niet alleen ons design beschermen, ook onze merknaam Tadblu lieten we registreren. 

Patrick Lachapelle

Dat we onze modelbescherming in stappen konden aanvragen, scheelde wel wat in de kosten.

Patrick
CEO

“Heb je eenmaal een modelregistratie in de Benelux, dan gaat het daarna sneller om je bescherming uit te breiden. Die uitbreiding naar Europa en de rest van de wereld was belangrijk voor ons, omdat onze main focus ligt op export. Intussen worden onze sieraden verkocht in Australië, Zwitserland, Nederland, Griekenland, Ierland en de VS. Veel grote internationale uitvaartbeurzen vinden plaats in de Verenigde Staten, dus we zijn heel blij dat we daar ook voet aan wal hebben. Zeker nu onze ontwerpen overal ter wereld beginnen aan te slaan.” 

Wil jij jouw groei of innovatie ook beschermen?

VLAIO Bedrijfsadviseur Marc Sevenants en zijn collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over intellectuele eigendom, over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak hier een afspraak voor gratis advies op maat.