Europese investeringssteun in opkomende industrieën en ontwikkelingslanden

Laatst gewijzigd op 17 dec 2020 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
kmo's & grote ondernemingen
Voor wat
investeringen in opkomende industrieën en ontwikkelingslanden
Subsidie
bedrag/steunpercentage varieert per oproep

Wat houdt de maatregel in

De Europese Unie investeert niet alleen in Europa maar kijkt ook voorbij de grenzen om kmo’s te ondersteunen. Zij doet dit o.m. via de instellingen DG Development and Cooperation (Europe Aid) en Europese Bank voor herstel en ontwikkeling (EBRD), die kmo’s en organisaties ondersteunen die willen investeren in ontwikkelingslanden en/of opkomende industrieën.

Wie komt in aanmerking

De doelgroep is afhankelijk van programma tot programma en van gebied tot gebied. Sommige zijn gereserveerd voor organisaties maar de meeste zijn gericht op bedrijven inclusief kmo's (+/- 80%).

Wat komt in aanmerking

DG Development and Cooperation (Europe Aid)

Dit is de organisatie binnen de Europese Unie die alle ontwikkelingsprogramma’s uitvoert. Het DG werkt zowel per thema als geografisch.

Meer info over de werking van het DG Development and Cooperation.

Europese Bank voor herstel en ontwikkeling (EBRD)

De EBRD werd opgericht in 1991 als gevolg van de val van het ijzeren gordijn. Het doel van deze instelling was om de reconversie naar een democratische markteconomie te financieren en te stimuleren. Het wordt daarom omschreven als een transitiebank. In een eerste fase na een omwenteling heeft een land meestal geen stabiele banken die geld kunnen verstrekken aan bedrijven en organisaties. De EBRD kan dit wel.  Naast het verstrekken van kapitaal ligt er een belangrijke rol in het begeleiden naar een markteconomie. Vandaag is de EBRD actief in 29 landen zoals Turkmenistan, Mongolië, Kosovo, Polen, …

Meer info over de werking van de EBRD.

Er zijn enerzijds projecten die gedragen worden door non-profit organisaties maar anderzijds zijn er veel opportuniteiten voor bedrijven. Tenslotte is er ook de mogelijkheid om overheidsopdrachten uit te voeren voor deze instellingen.

Aanvraagprocedure

Bij alle organisaties gebeurt dit via projectoproepen die tijdig aangekondigd worden. Daarom is het handig om de websites van deze organisaties op geregelde tijdstippen te raadplegen om te kijken of er geen interessante oproepen gepubliceerd worden. DG Development and Cooperation (Europe Aid) en EBRD publiceren meestal ook hun opdrachten op de website ted.europa.eu .

Contact

Afdeling / Dienst
Enterprise Europe Network Vlaanderen
Adres

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon