Wijzigingen aan Flexi-jobs: voordelig tewerkstellen
Flexi-jobbers hebben sinds 1 januari 2024 minstens recht op het sectorale baremaloon voor de uitgeoefende functie. Voor prestaties vanaf 1 januari 2024 is er geen specifiek flexiloon meer. Alleen voor flexiwerk in de horecasector geldt nog een specifiek flexiloon. Door indexering bedraagt dit sinds 1 februari 2025 minstens € 12,53 (incl. flexi-vakantiegeld).
Sinds 1 januari 2025 moeten gepensioneerde flexi-jobbers rekening houden met een grensbedrag van € 7.876 indien de gepensioneerde minder dan 45 loopbaanjaren heeft bij de start van het eerste Belgische rustpensioen (eventueel in combinatie met één of meerdere overlevingspensioenen) én de wettelijke pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt.
De fiscus publiceerde op 7 juni 2024 de Circulaire 2024/C/41 over flexi-jobs. Hierin wordt onder meer de begrenzing van de fiscale vrijstelling van bezoldigingen uit een flexi-job voor niet-gepensioneerden besproken, naast de uitbreiding van het toepassingsgebied. De nieuwe circulaire is na te lezen op Fisconetplus, de datatabank van FOD Financiën.
Voor de sectoren die in de Programmawet van 22 december 2023 het voorwerp uitmaken van een uitbreiding van het systeem, konden de sociale partners er voor opteren om de flexi-jobs volledig of gedeeltelijk niet meer toe te staan (opt-out). Sinds 1 april 2024 kozen onder meer de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector met hoofdactiviteit kinderopvang voor een opt-in, net als het gemeenschaps- en vrij gesubsidieerd onderwijs. Ook zijn flexijobs mogelijk in de sport- en cultuursector. Volgende sectoren kozen om de flexi-job regeling geheel of gedeeltelijk op te schorten voor hun sector (opt-out): het paritair comité voor de landbouw (PC 144), het paritair comité voor het tuinbouwbedrijf (PC 145), met uitzondering van de subsector aanleggen en onderhouden van parken en tuinen, het paritair comité voor het beheer van gebouwen, de vastgoedmakelaars en de dienstboden (PC 323). Hierover is meer te lezen op de website van de RSZ in de 'administratieve instructies' > Flexi-jobs - opt-in en opt-out.
Sinds 1 januari 2024 is dit systeem uitgebreid naar een reeks nieuwe sectoren, waaronder kinderopvang, onderwijs, voeding, sector voor vervoer en logistiek, begrafenisondernemingen, autosector, sport- en cultuur, evenementen, verhuissector, autorijscholen en vormingscentra, vastgoedsector en land- en tuinbouw. Voor onder meer flexijobbers in het onderwijs, de kinderopvang of als redder zijn wel de nodige opleidingen of diploma’s vereist. De volledige lijst met uitbreidingen is te vinden op de website van RSZ in de 'Administratieve instructies > Tussentijdse instructies 2023/4 >Uitbreiding flexi-arbeid en nieuwe regelingen. Dit werd bekrachtigd met de Programmawet van 22 december 2023 (29 december 2023 in het Belgisch Staatsblad). Voor de sectoren die in de programmawet het voorwerp uitmaken van een uitbreiding van het systeem, kunnen de sociale partners er ook later voor opteren om de flexi-jobs volledig of gedeeltelijk niet meer toe te staan (opt-out).