IE – stap voor stap

Ben jij een ondernemer met een uitgewerkt idee, een innovatief concept dat je wil vermarkten? Dan kan je maar best voor jouw vinding IE-rechten aanvragen. Hier lees je hoe je dat best aanpakt, welke strategie je best gebruikt en bij wie je daarvoor terecht kan.

First things first – de basis

In onderstaand filmpje spijkeren VLAIO bedrijfsadviseurs Annemie Hautekiet en Matthias Marescaux je ‘snel&slim’ bij over alles wat je moet weten over Intellectuele Eigendom, maar nooit durfde te vragen.

Of knoop het in je oren

VLAIO bedrijfsadviseur Elke De Rijck adviseert en begeleidt kmo’s. Regelmatig komt daar de bescherming van intellectuele eigendom ter sprake. In onderstaande podcast loodst ze je door een handig 5-stappen plan: Identificatie – Eigenaarschap - Freedom to operate - Bescherming   -Vermarkting. Intellectuele Eigendom voor beginners. Een must hear!

 

Beluister hier de podcast ‘Tips & Tricks: IE’ op Soundcloud. Ook de volledige playlist van de VLAIO-podcast vind je makkelijk terug op Soundcloud of Spotify.

Abonneer je gratis op het VLAIO-podcastkanaal

iOS-gebruikers kunnen onder andere gebruikmaken van de 'Apple Podcasts'-app. Je wordt automatisch doorverwezen naar onze podcast via Itunes. Uiteraard kan je ook een andere app gebruiken. Android-gebruikers hebben veel keuze. Een populaire app is 'Podcast Addict'. Zoek naar ‘VLAIO’ en abonneer je zodat je geen enkele podcast mist.

 

Doe de IdeeSCAN

Om te kijken of jouw concept, innovatief idee, jouw vinding of creatie in aanmerking komt voor bescherming, ontwikkelden VLAIO en Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) - de officiële instantie voor de registratie van merken en modellen in de Benelux – de IdeeSCAN. Deze gebruiksvriendelijke digitale tool neemt een tiental minuten in beslag en scant jouw idee op basis van een hele reeks vragen. Heb je die doorlopen, dan kan je het rapport downloaden. Je zal zien dat voor elk onderdeel van je mogelijke rechten nuttige tips en suggesties worden meegegeven. Een handig vertrekpunt voor verdere stappen.

i-DEPOT met geheimhoudingsovereenkomst

logo i-depot

Een schitterend idee? Een wereldschokkend concept? …. Helaas zijn dergelijke zaken niet te beschermen. Pas als je je idee of concept uitwerkt in een schets, tekening of product… dan kan het wel. Wat je best wel doet in de beginfase van je idee, is zorgen voor een ‘vaste datum’, zodat je kan bewijzen dat jij op dat moment dat welbepaald idee al had. Eén van de methoden om zo’n ‘vaste datum’ te verkrijgen is via het online i-DEPOT van BOIP. Dan krijg je een officiële datumstempel als wettelijk bewijs.

Meestal wil je je idee met anderen bespreken om na te gaan of iemand interesse heeft om jouw idee verder mee te helpen uitwerken, mee te financieren, of gewoon om er advies over te vragen. Maar natuurlijk wil je niet dat diegene met jouw idee gaat lopen…. Daarom is het belangrijk om met diegene waarmee je spreekt een geheimhoudingscontract (of NDA) af te sluiten! In zo’n contract leg je vast onder welke voorwaarden jij jouw idee deelt en wat de andere partij wel en niet met jouw vertrouwelijke informatie mag doen, en wat de gevolgen zijn als de andere partij die voorwaarden schendt.

Via BOIP kan je nu online een dergelijk NDA maken, gekoppeld aan jouw i-DEPOT. Het gaat om een gestandaardiseerde NDA waarin een aantal vaste gegevens ingevuld worden en die je na invulling en ondertekening kan uploaden bij jouw i-DEPOT. De kostprijs voor deze NDA is 15 euro. Zo ga je goed voorbereid de onderhandelingen in!

Vraag via idepot@vlaio.be een ID-code aan, dan krijg je 10 euro korting!

Ga op gesprek

Regelmatig organiseert VLAIO over heel Vlaanderen zogenaamde ‘IE-zitdagen’. Daar kan je als ondernemer vrijblijvend advies inwinnen bij experts rond jouw creatie of vinding. Kijk even op de VLAIO website onder events en filter op IE, dan krijg je alle geplande events te zien en kan je je inschrijven voor een zitdag in jouw buurt.

 

Ook handig: abonneer je nu op onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Ook daarin worden de IE-events gepubliceerd.

 

Lees eens een kookboek

In de recent upgedate publicatie “Ons patent boekje” doen een schare van experten hun boekje open over Intellectuele Eigendom. De kennis en kunde rond het beschermen van intellectuele eigendom wordt er als een kookboek gepresenteerd. Ze bespreken de verschillende ingrediënten, ze wijzen je op handige hulpkoks, ze schenken aandacht aan verschillende soorten van bereidingen.

Deze publicatie kwam tot stand in nauwe samenwerking met o.a. de FOD Economie en de verschillende PatLib centra in ons land. Je vindt ze onder publicaties op deze website: in zijn geheel of per hoofdstuk. Sterk aanbevolen lectuur.

Of neem contact op

Genoeg gelezen, gezien en gehoord? Op deze pagina vind je de contactgegevens van organisaties die je verder op weg kunnen zetten. Zij verstrekken je graag algemene informatie  en eerstelijnsadvies. Voor een diepgaande dienstverlening zoals het opmaken van een octrooiaanvraag, het registreren van een merk of juridische ondersteuning kan je terecht bij gespecialiseerde adviesverleners.