Duurzaam watergebruik

Financiële steun voor investeringen in duurzaam waterverbruik

Ecologiesteun: ecologiepremie plus en strategische ecologiesteun 

Ecologiepremie+

Kleine, middelgrote en grote ondernemingen die een aantal goedgekeurde ecologische investeringen uitvoeren in het Vlaamse Gewest kunnen genieten van ecologiesteun. Ecologische investeringen zijn investeringen in energiereductie, hernieuwbare energie, verbetering van het klimaat (CO2-reductie en tegen droogte) en het milieu en in circulaire economie.  

Via de ecologiepremie+ kunnen ondernemingen investeringssteun verkrijgen voor investeringen die voorkomen op de limitatieve technologieënlijst (LTL). De technologieën die momenteel in aanmerking komen, houden verband met de thema’s koeling, transport, verlichting, warmte, water en diverse. De steun bedraagt 15 tot 55% op de ecologische meerkosten van de essentiële investeringscomponenten naargelang de technologie en de grootte van de onderneming. 

Lees meer over de ecologiepremie+.

Strategische ecologiesteun 

Onderneming specifieke strategische investeringsprojecten vanaf 3 miljoen euro kunnen genieten van de strategische ecologiesteun. De steun bedraagt 20 tot 40% op de ecologische meerkosten van de in de aanmerking komende investeringscomponenten naargelang de technologie en de grootte van de onderneming. De ecologiesteun geldt niet voor land- en tuinbouw, openbare besturen en vzw's. 

Lees meer over de strategische ecologiesteun.

Waterscan

Bedrijven met een minimaal waterverbruik van 500 m3 kunnen sinds 2023 een gratis waterscan laten uitvoeren. Deze scan visualiseert de waterbalans en stelt concrete acties voor waterbesparing voor. VLAIO en kenniscentrum VLAKWA staan samen in voor het beheer en de kwaliteit van de waterscans.

Eerstelijnsscan

De eerstelijnsscan is gratis voor alle kmo’s die wettelijk niet verplicht zijn om een waterscan te laten uitvoeren en jaarlijks minimaal 500 m3 water verbruiken. Twee vestigingen van dezelfde onderneming kunnen doorgelicht worden. Een deskundige van één van de geselecteerde studiebureaus komt langs om een zicht te krijgen op de waterhuishouding. Een drietal weken later krijgt de onderneming een rapport met een gedetailleerde waterbalans en concrete suggesties voor waterbesparingen. De onderneming kan hier meteen mee aan de slag gaan en zijn waterverbruik drastisch minderen.

Uitgebreidere waterscan

Ondernemingen die ambitieuzer zijn in het beperken van hun waterverbruik, kunnen ook een uitgebreidere waterscan aanvragen. Bij de meer diepgaande scan vinden metingen plaats en wordt het waterbesparingspotentieel economisch onderbouwd: Hoe groot is de nodige investering? Hoeveel water wordt bespaard? Wat is de terugverdientijd? Deze uitgebreidere scans worden voor 80% van de reële kostprijs gesubsidieerd. Het begunstigde bedrijf staat in voor de overige 20%.

Interessant is ook dat de verhoogde steun voor geavanceerde waterzuiveringstechnieken via de Ecologiepremie+ behouden blijft. Het gaat hierbij om elektrocoagulatie, omgekeerde osmose, nanofiltratie of (membraan)elektrodialyse, een combinatie van ultrafiltratie en omgekeerde osmose of een combinatie van membraanbioreactor en omgekeerde osmose. 

Ontdek hier alles over de waterscan.

Landbouw (LA-)trajecten 

De doelstelling van LA-trajecten is om vanuit een concrete probleemstelling of vraaggedreven opportuniteit van een collectief van ondernemingen, innovatieve oplossingen aan te bieden. Deze oplossingen zijn op relatief korte termijn toepasbaar en resulteren in zichtbare veranderingen met een duidelijke (economische) meerwaarde voor een ruime doelgroep. 

Kenmerkend voor LA-trajecten is de integratie van het volledige traject van kennisverwerving tot kennisoverdracht en het concreet toepassen van die kennis bij de doelgroepondernemingen binnen één project. Het werkprogramma wordt modulair samengesteld in functie van de behoeften en de noden. 

Alle informatie over Landbouw (LA-)trajecten.

Water4All 

Het co-funded Europese partnerschap Water4All zal onderzoeks- en innovatieprojecten ondersteunen gericht op het leveren van kennis, modellen, benaderingen, instrumenten en methodologieën om hydrologische processen op verschillende schaalniveaus beter te begrijpen en om efficiënter te reageren op waterproblemen gerelateerd aan extreme klimatologische gebeurtenissen. 

Lees meer over de Water4All oproep.

Op zoek naar andere steunmaatregelen rond duurzaam watergebruik? 

Raadpleeg de meest recente opportuniteiten via onze subsidiedatabank.  

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: