Onderzoek de haalbaarheid van je plannen
Wil je weten of je zal kunnen leven van je eigen onderneming? Onderzoek dan zeker de haalbaarheid van je project!
Wat is haalbaarheid?
Een project is haalbaar als je de doodpuntomzet (= de omzet die je moet realiseren om alle kosten te dekken) kan realiseren.
Je kan op verschillende manieren naar de haalbaarheid van je project kijken:
- Interne haalbaarheid: Kan je op die locatie, met de voorziene openingsuren/werkuren, met het voorziene team deze omzet realiseren?
- Externe haalbaarheid: Is er een voldoende grote markt voor je product/dienst? Hoeveel concurrentie is er? Is er nog plaats voor jou op die markt?
Bereid je voor op het beste én het slechtste. Becijfer wat je maximale financieringsbehoefte zal zijn over de eerste jaren en ga na of je over voldoende middelen beschikt. In de subsidiedatabank vind je een overzicht van alle subsidies en financieringsmaatregelen voor starters.
Het startkompas
Wij ontwikkelden het startkompas, een instrument om de haalbaarheid van jouw zaak te onderzoeken. Het startkompas bestaat uit een beschrijvend luik en een financiële analyse. In het beschrijvend luik buig je je over vragen zoals wat is je idee, welke concurrenten zijn er, wie zijn jouw klanten, welke prijs ga je hanteren, hoe zal je je organiseren enz. Met de financiële analyse zet je je concept om in cijfers over een periode van drie jaar.
Is het project niet haalbaar of is er een groot risico? Herbekijk je project: doorloop opnieuw het startkompas en sleutel aan je project. Zien de haalbaarheid en de risicograad er positief uit? Werk het definitief ondernemingsplan dan uit. Het Startkompas is nu beschikbaar in een digitale versie.
Hoe gebruik je het digitale startkompas?
Je beantwoordt de vragen telkens in invulvelden. Bij moeilijkere termen uit de administratie, boekhouding, financiële wereld, … voegden we pop-ups toe met de nodige uitleg. Zo begrijp je alles meteen. Tussendoor kan je jouw voortgang opslaan om later opnieuw verder te gaan. Nadat je het startkompas hebt ingevuld kan je de haalbaarheidsanalyse downloaden als pdf. Je moet hiervoor telkens de laatste stap doorlopen bij het luik ‘omzetprognose’ waarbij je op de knop ‘opslaan en volgende’ moet klikken. Na een paar minuten kan je dan via het dashboard de pdf downloaden. Je kan ook een korte handleiding met verklarende woordenlijst downloaden indien gewenst.
Wil je enkel het financieel gedeelte van de haalbaarheidsstudie invullen? Enkele vragen moet je wel eerst verplicht beantwoorden vooraleer je naar dit gedeelte kan verdergaan, namelijk de rubrieken 'commercieel plan - product', 'commercieel plan - prijs' en 'organisatieplan'.
Vul je het startkompas in, maar merk je tijdens het invullen dat je twijfelt over bepaalde zaken? Dan kan je het delen met je bank, accountant, adviseur, ... Zij ontvangen een mail om de gegevens te bekijken in de digitale omgeving, waarna ze kunnen bijsturen waar nodig.
Wil je liever met een Excel-bestand werken? Dan kan je nog een template downloaden om de haalbaarheid te berekenen over een periode van 2 jaar (startkompas 2 jaar) of over een periode van 5 jaar (startkompas 5 jaar).
Wie kan jou helpen bij een haalbaarheidsonderzoek?
Wij ondersteunen heel wat coaching- en adviestrajecten voor starters en ondernemers. Er zijn vele mogelijkheden, afhankelijk van de fase waarin je zit. Er zijn ook trajecten waarin je ondernemersidee diepgaand geanalyseerd wordt zodat je zicht krijgt op de haalbaarheid en in de sterke en zwakke punten van jouw plan.
Voor ondernemende jongeren en studenten is er een bijzonder ondersteuningsaanbod.
Zelf kan je ook al aan de slag met onze startersgids, boordevol tips & tricks voor de startende ondernemer!