CoDE - Collectief Duurzame Energie
Voor wie?
Het Collectief Duurzame Energie richt zich op ondernemingen in diverse sectoren, waaronder kmo's en innovatievolgers die hun energieverbruik willen verduurzamen en innoveren.
De doelgroep omvat :
- kmo's uit industrie, landbouw en tuinbouw
- ondernemingen in de energiesector zoals leveranciers van de verschillende technologieën, installatiebedrijven en studiebureaus
- projectontwikkelaars en toeleveranciers
- producenten van organische reststromen
- bestaande biogasinstallaties die nieuwe technologieën willen integreren
- steden, gemeenten en intercommunales met interesse in gft-vergisting
- bestaande gft-vergisters
- toeleveranciers en constructeurs
- grootkeukens van ziekenhuizen, woonzorgcentra…
- industriële bakkers
- andere bedrijven met veel vergistbare reststromen
- syndici en verenigingen van mede-eigenaars (VME)
Wat kan je verwachten?
CoDE, het Collectief Duurzame Energie, ondersteunt bedrijven bij hun duurzame transitie. Het collectief bestaat uit vier partners:
- ODE: de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen.
- Flux50: stimuleert samenwerking tussen energie-, IT- en bouwbedrijven om slimme energieoplossingen te versterken.
- Biogas-E vzw: het aanspreekpunt voor alles rond biogas en biomethaan.
- COGEN Vlaanderen: wil de energietransitie versnellen door warmtekrachtkoppeling te bevorderen en diverse actoren uit de energiesector te verenigen.
Via CoDE krijg je toegang tot innovatieve technieken, belangrijke regelgeving en praktische begeleiding voor de implementatie van een duurzaam energiesysteem.
We richten ons op thema's die cruciaal zijn voor de klimaattransitie. Hieronder vind je een overzicht en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
- Duurzame energie: Leer de nieuwste duurzame energietechnieken te begrijpen en implementeren, waardoor de energie-efficiëntie toeneemt en kosten dalen.
- Elektrificatie van transport: Krijg ondersteuning bij de overgang naar elektrische voertuigen en laadinfrastructuur.
- Opslag: Krijg inzicht in oplossingen voor energieopslag voor later gebruik, om piekbelastingen te beheren en energiekosten te verlagen.
- Energiebeheer: Optimaliseer en monitor je energieverbruik met onze tools.
- Integratie van wkk-cogeneratie en warmtepompen: Krijg inzicht in de voordelen van het combineren van warmte-krachtkoppeling (wkk) met warmtepompen.
- Biomethaanproductie: Krijg inzichten in de productie van en regelgeving rond biomethaan, de bijproducten en toepassingen.
- Gft-vergisting: Krijg inzicht in de energetische aspecten, ontwikkelingen en innovaties rond gft-vergisting.
- Lokale vergisting: Ontdek hoe lokale vergisting afval omzet in waardevolle energie, water en nutriënten. Sluit de cirkel en versterk de lokale circulaire economie. Het concept van lokale vergisting wordt opgesplitst in twee hoofdonderdelen: boerderijschaalvergisting en lokale vergisting van groenten, tuin en eetresten.
- Systeemintegratie: Combineer verschillende energiebronnen en technologieën in meerdere sectoren om een robuust en flexibel energiesysteem te realiseren, risico’s te beperken en in te spelen op opportuniteiten in volatiele markten.
Hoe pakken we dit aan?
Aan de rechterkant van deze pagina, onder 'Evenementen', vind je een overzicht van de events waarvoor je je momenteel kunt inschrijven. Klik op de gewenste optie voor meer informatie en om je in te schrijven of ga naar de website van CoDE voor de volledige agenda.
Er worden verschillende types activiteiten aangeboden gaande van eenmalige brede informatiesessies, webinars of matchmaking sessies tot thematische werkgroepen en lerende netwerken, afgestemd op jouw specifieke behoefte. Hieronder zijn ze per thema opgelijst:
- Duurzame energiecursussen: Er worden verschillende eendaagse masterclasses aangeboden, vaak gecombineerd worden met een bedrijfsbezoek.
- Elektrificatie van transport en laadinfrastructuur: Studiedag, masterclass en lerend netwerk.
- Opslagtechnieken: Webinar, een speeddatingevent en een lerend netwerk met een kleinere groep.
- Energiebeheer en aansluitcapaciteit: Studiedag, masterclass en EnergieGrip Tool van Fluvius.
- Integratie van wkk-cogeneratie en warmtepompen en systeemintegratie: We gaan telkens van start met een inleidend webinar en nemen je vervolgens mee in diepgaandere masterclasses. Ben je gebeten? Dan nemen we je graag verder mee in een lerend netwerk, waarin je als deelnemer mee beslist welke aspecten aan bod komen.
- Rond biomethaan, gft en lokale vergisting organiseren we diverse initiatieven:
- Studiedagen voor iedereen, ongeacht je voorkennis.
- Verdiepende masterclasses waarin geavanceerdere concepten en toepassingen worden behandeld.
- Lerende netwerken, met 4 bijeenkomsten per jaar, gericht op toegepaste kennis, interessante bedrijfsbezoeken en interactieve Q&A's.
- Speeddating-sessies waar je als deelnemer snel waardevolle contacten legt en specifieke kennis opdoet. Deze sessies worden afgestemd op vragen uit eerdere initiatieven.