ImpACT traject - Duurzaam en verantwoord ondernemen in toerisme

Voor wie?

Het ImpACT traject van Westtoer is bedoeld voor alle toeristische organisaties in West-Vlaanderen die overtuigd zijn dat duurzaam en verantwoord ondernemen de toekomst is:

  • Logies (hotels, B&B’s, vakantiewoningen, vakantielogies, campings, toerisme voor Allen-verblijven, …)
  • Restaurants
  • Cafés en brasseries
  • Musea & attracties

Het traject is uniek en gemaakt op maat van toeristische organisaties. We bekijken duurzaam ondernemen mede door de bril van de gast. We focussen op duurzame belevingen.
In tegenstelling tot andere trajecten rond duurzaam ondernemen die worden aangeboden, richten we ons met het traject op kleine en middelgrote ondernemingen die actief zijn in de toeristische enn culturele sector. Zowel in de trainingen, de te gebruiken sjablonen, de coachings, ... wordt hiermee rekening gehouden. Voor de gast wordt duurzaamheid steeds belangrijker. We leren je hierover slim te communiceren. Dit kan helpen om een positief imago op te bouwen. 

Wat kan je verwachten?

Op het einde van het traject mag je een concreet actieplan op maat van jouw organisatie verwachten (ImpACT plan). We stellen je onze experts ter beschikking om duurzaamheid in al zijn vormen in jouw bedrijfsstrategie te krijgen. Je komt samen met andere ondernemers uit de sector om ervaringen te delen, te leren van goede voorbeelden en elkaar te inspireren. Stap voor stap ontdek je hoe je echt een verschil kunt maken.

Concreet voorzien we:

fysieke werksessies: deze sessies zullen doorgaan in kleine groepjes van een 10-tal deelnemers zodat er ruimte is voor interactie. 
Tijdens de eerste lesdag gaan we dieper in op de verschillende aspecten van duurzaam ondernemen en wat deze voor jou kunnen betekenen. We bekijken duurzaamheid steeds in de brede zin van het woord en staan niet enkel stil bij het ecologische aspect, maar dus ook bij het sociale, maatschappelijke aspect. We laten je ook nadenken hoe dit past bij het verhaal van jouw organisatie. Na deze sessie ben je in staat om een nulmeting uit te voeren in jouw zaak aan de hand van een sjabloon. 
Tijdens de tweede lesdag gaan we dieper in op je belangrijkste partners (leveranciers, klanten, omwonenden, …) en hoe je deze kan bevragen en betrekken om te achterhalen wat voor hen echt belangrijk is. We leren je om de prioriteiten uit de nulmeting en de stakeholdersanalyse om te zetten in een concreet actieplan en je doelstellingen ook meetbaar maken. Je krijgt handvaten mee om het plan succesvol uit te voeren en zelf te kunnen evalueren. 
Tijdens dag 3 gaan we dieper in op hoe je jouw bezoeker of gast kan meenemen in het duurzaamheidsverhaal aan de hand van o.a. storytelling en nudging (subtiel maar effectief sturen van gedrag). 

3 ImpACT challenges: na elke werksessie volgt een challenge waarbij je de opgedane kennis gaat toepassen op je eigen organisatie. Om dit ‘huiswerk’ te maken, krijg je van ons handige sjablonen om in te vullen. Na dag 1: nulmeting, na dag 2: stakeholderanalyse, na dag 3: pitch template. Al deze sjablonen worden uitvoerig in de les besproken. Het resultaat van deze challenges vormen de input voor jouw ImpACT plan. 

3 online coachingsessies: omdat deze challenges niet altijd eenvoudig zijn, krijg je ook coaching. Je krijgt begeleiding bij het finetunen en finaliseren van je sjablonen en het opstellen van je ImpACT plan. Hiervoor word je gekoppeld aan een andere deelnemer op basis van een aantal criteria (bv. type onderneming, zelfde uitdagingen, .... ) Zo kunnen jullie een spiegel zijn voor elkaar maar ook een luisterend oor of kunnen jullie elkaar inspireren.

Hoe pakken we dit aan?

Het inschrijven verloopt in twee stappen:

  • Laat ons weten dat je interesse hebt via ons aanmeldingsformulier.
  • Hierna volgt een intakegesprek. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om samen na te gaan of het ImpACT traject de meest geschikte keuze is uit ons opleidingsaanbod. Nadien wordt je inschrijving definitief.

Op onze website vind je praktische informatie rond de fysieke sessies.

Het traject duurt 9 maanden en wordt voorzien in fysieke werksessies (in Brugge) en online coaching (in duo, in te plannen met de coach).

Gelieve rekening te houden met volgende tijdsinvestering:

  • Actieve deelname van 2,5 dagen tijdens de fysieke werksessies
  • Tijd om coaching en challenges voor te bereiden (3 x 2 uur) 
  • 3 x 2 uur (een totaal van 6 uren) actieve deelname aan de online coachingsessies  
  • Indien je medewerkers hebt, (een deel van) hen de sessie van 1 dag laten volgen  
  • Tijd om te werken aan je ImpACT plan (met medewerkers)  
  • Tijd voor de feedbacksessie en inspiratietrip (1,5 dag)

Extra’s: opleidingsdag voor je medewerkers, een feedbacksessies met collega-ondernemers en inspiratietrip op het einde van het traject.

Merk op: onderstaande deelnameprijs is niet de werkelijke kostprijs van het traject, deze bedraagt ongeveer 2.500 euro (excl. BTW). Samen met de provincie West-Vlaanderen wil Westtoer tegemoet komen in de deelnameprijs omdat we het belangrijk vinden zoveel mogelijk organisaties te ondersteunen op weg naar duurzaamheid en regeneratief toerisme. 

Kostprijs
Prijs: 875 euro (excl. BTW) en 475 euro (excl. BTW) voor kleinschalige logies t.e.m. 12 slaapplaatsen. Leden van RECREAD en CJT krijgen 250 euro korting op de deelnameprijs.
Partner
Ecotel Consultancy,
Route 2030,
Westtoer