MateriNex - Nexus voor duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen
Voor wie?
Alle betrokkenen in het innovatie-ecosysteem:
- Vlaamse bedrijven (grote ondernemingen, kmo's, starters)
- onderzoeksorganisaties
- sectororganisaties en speerpuntclusters
die werken aan één of meerdere van de MateriNex-innovatiethema's:
- materialen voor batterijtechnologie (mobiliteit en opslag)
- materialen voor bouw en constructie (lagekoolstofconstructie en grondstoffenefficiëntie)
- strategische en kritieke grondstoffen (verzekeren van de toevoer, duurzame en circulaire waardeketens)
Bovenstaande linken verwijzen naar de routekaarten per innovatiethema. Voor elk innovatiethema van MateriNex is namelijk een routekaart met Horizon 2030 opgesteld die de prioriteiten met betrekking tot basisonderzoek voor de komende werkingsjaren en de financieringsinstrumenten die hiervoor in aanmerking komen vastlegt. Mogelijke financieringsinstrumenten zijn strategisch basisonderzoek (cSBO) en/of interdisciplinair coöperatief onderzoek (ICON). De routekaart zal gehanteerd worden als kader om oproepen voor het indienen van projectvoorstellen te organiseren en de ingediende projectvoorstellen te beoordelen.
Wat kan je verwachten?
Ben je actief rond één of meerdere van de innovatiethema's van MateriNex? Dan kun je gratis deelnemen aan de Common Interest Groups (CIG). In deze groepen bespreken we de laatste ontwikkelingen en delen we belangrijke inzichten. Als lid kun je helpen de innovatie te sturen en de impact van de projecten in jouw sector te vergroten.
Daarnaast kun je als bedrijf of kennisinstelling projecten indienen bij MateriNex binnen het cSBO en ICON projectkader, inclusief haalbaarheidsstudies.
MateriNex helpt bij het opzetten van projecten en het verspreiden van de resultaten. We werken samen met verschillende organisaties, zoals collectieve centra en speerpuntclusters, en hebben regelmatig overleg met de academische wereld.
Hoe pakken we dit aan?
MateriNex organiseert elk jaar een projectoproep voor cSBO en ICON projecten. Haalbaarheidsstudies kunnen continu ingediend worden.
De projecten moeten aansluiten bij één van de drie routekaarten zoals hierboven reeds beschreven.
- materialen voor batterijtechnologie
- materialen voor bouw en constructie
- strategische en kritische grondstoffen
Je moet je projectidee eerst vooraanmelden bij MateriNex. Alleen projecten die goedkeuring krijgen, kunnen verder worden uitgewerkt en ingediend bij VLAIO.
MateriNex helpt je bij de aanvraag van de projectoproep en kan ook helpen bij het vinden van relevante kennispartners of industriële partners. We volgen het project mee op en helpen bij de verspreiding van de projectresultaten.
Voor goedgekeurde projecten vraagt MateriNex een éénmalige succes fee:
- 3000 euro voor een kennisinstelling en grote onderneming
- 1500 euro voor een kmo
Organisaties die willen deelnemen aan de industriële adviesraad van goedgekeurde projecten, betalen een jaarlijkse bijdrage:
- 1000 euro voor een groot bedrijf
- 250 euro voor een kmo