Verzeker de toekomst met circulair ondernemerschap

Voor wie?

Heb je een onderneming die actief is in één van deze twaalf sectoren? Maakindustrie, automotive, energiesector, engineering, grafische sector, hout- en meubelindustrie, ICT, logistiek, lucht- en ruimtevaart, softwaresector, textielindustrie of voedingsindustrie?

Wil je ontdekken hoe je sterker kan staan dan de concurrentie dankzij circulair ondernemen? Het Industriepartnerschap helpt je graag verder!

Waarom inzetten op circulair ondernemen?

Circulariteit, ook wel de circulaire economie genoemd, is een economisch model waarin de levensduur van producten en materialen wordt verlengd door middel van hergebruik, reparatie, recycling en het minimaliseren van afval. In tegenstelling tot het traditionele lineaire model, dat gebaseerd is op ‘nemen, maken en weggooien’, streeft circulariteit ernaar om grondstoffen zo lang mogelijk in de productieketen te houden, waardoor de noodzaak om nieuwe grondstoffen te winnen wordt verminderd. Voor bedrijven in jouw sector betekent dit het heroverwegen van productontwerpen, productieprocessen en bedrijfsmodellen om verspilling te minimaliseren en waarde te behouden. Dit kan variëren van het ontwerpen van producten die gemakkelijker te repareren of te recyclen zijn, tot het implementeren van efficiëntere productieprocessen en het ontwikkelen van nieuwe diensten, zoals product-als-een-dienstmodellen, waarbij producten worden verhuurd in plaats van verkocht.

Wat kan je verwachten?

Het Industriepartnerschap, geleid door Sirris en Agoria, bundelt de expertise van dertien Vlaamse innovatiepartners: Agoria, Centexbel, Fedustria, Fevia Vlaanderen, Flanders' FOOD, Flanders Make, Imec, Flux50, Sirris, VIGC, VIL, VITO en Wood.be

Met steun van VLAIO bieden deze toonaangevende kennis- en sectororganisaties een geïntegreerde dienstverlening aan om de groei en innovatie van de Vlaamse industrie te stimuleren. Dankzij deze samenwerking krijg je als Vlaams bedrijf toegang tot een schat aan kennis en jarenlange ervaring om technologische vooruitgang te stimuleren binnen 6 verschillende domeinen waaronder circulariteit.  

Hoe pakken we dit aan?

Het Industriepartnerschap biedt diverse ondersteuning op maat om je te helpen met circulariteit, van korte inspiratiesessies tot uitgebreide begeleidingstrajecten. 

Afhankelijk van jouw behoeften kun je deelnemen aan:

  • Inspiratiesessies: in slechts 1 à 2 uur krijg je waardevolle inzichten in beleid, markt en technologie rond een digitaliseringsthema. De sessies omvatten inspirerende keynotes, concrete praktijkvoorbeelden van bedrijven en bieden je een solide basis voor verdere verdieping in het onderwerp.
  • Thematische events: via diverse sprekers en invalshoeken wordt je geïnspireerd. Deze events duren meestal een halve dag en zijn speciaal ontworpen om je waardevolle inzichten en nieuwe perspectieven te geven.
  • Masterclasses: De klassen worden gegeven door experten binnen een innovatiedomein. We gaan hierbij dus diep in op specifieke innovaties of wetgeving. Een masterclass duurt gemiddeld 1 dag, maar kan ook worden opgedeeld in meerdere kortere sessies. 
  • Lerende netwerken: helpen je bij het implementeren van innovatieve oplossingen door middel van groepsbegeleiding en kennisdeling met andere bedrijven. Coaches en experts ondersteunen je specifieke behoeften gedurende maximaal 12 maanden. De duur kan ook korter zijn maar staat steeds vermeld in het specifieke lerende netwerk. 
  • Individuele begeleiding: krijg een gepersonaliseerde analyse en/of advies voor jouw innovatievraagstuk door de innovatie-experts van het Industriepartnerschap. Een analyse duurt gemiddeld 3 werkdagen.

Niet elke innovatiepartner biedt alles aan, dus kijk goed welke ondersteuning bij jouw bedrijf of sector past. Onder 'Evenementen', vind je een overzicht van de begeleiding waarvoor je je momenteel kunt inschrijven. Klik op de gewenste optie voor meer informatie en om je in te schrijven. Bezoek de webpagina van het Industriepartnerschap om het meest actuele aanbod te bekijken. 

Als je op zoek bent naar expertise in de andere domeinen waar het Industriepartnerschap in gespecialiseerd is, verken dan deze pagina's over AI, cybersecurity, digitalisering, industrie 4.0 of klimaat en energie.

Kostprijs
Afhankelijk van de gekozen activiteit
Partner
Agoria,
Centexbel,
Fedustria,
Fevia,
Flanders Make,
Flanders' Food,
Flux50,
Imec,
Sirris,
VIGC,
VIL,
VITO,
Wood.be