Tips & tricks voor startende ondernemers
1. Kom naar buiten!
Als startende ondernemer is het goed om je eerst even te bezinnen over hoe je het allemaal gaat aanpakken. Verschillende tools zoals bijvoorbeeld ons Startkompas of het business model canvas van Flanders DC kunnen je helpen om aan alle details te denken. Maar blijf niet té lang enkel op papier denken: kom naar buiten en test ook zo snel mogelijk je assumpties. Ga zeker praten met potentiële klanten, leef je zoveel mogelijk in in hun situatie en ontdek of er echt nood is aan jouw aanbod.
2. Ken je markt en omgeving
Als starter heb je misschien een fantastisch idee voor een bepaalde sector, maar hoe goed ken je die? Ga op zijn minst na of jouw idee nog niet bestaat, welke alternatieve oplossingen er eventueel al bestaan en hoe de markt waarin je wil starten functioneert. Analyseer ook de concurrentie: waarin maak jij het verschil?
3. Zorg voor voldoende financiële ademruimte
Bereid je voor op het beste én het slechtste. Maak zelf of samen met een boekhouder een financieel plan en kasplan op voor een best en een worst case scenario. Becijfer wat je maximale financieringsbehoefte zal zijn over de eerste drie jaar. Zeker voor startende ondernemers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet in cashflow-problemen geraakt: volg je betalingen goed op, onderhandel met leveranciers en leer je eventuele voorraad optimaal te beheren. Onze subsidiedatabank geeft je een overzicht van alle subsidies en financieringsmaatregelen voor starters.
4. Vraag de juiste prijs
Het is niet omdat je starter bent dat je prijs een pak lager hoort te liggen dan die van gevestigde waarden. Weet minstens aan welke prijs je al je kosten kan dekken, maar ga vooral na wat je klanten willen betalen voor je product of dienst en hoe zij de waarde inschatten van wat je doet. Hou ook je ogen open voor de prijzen van je concullega’s.
5. Laat je goed omringen en blijf leren
Erken je sterktes en zwaktes. Focus je op waar jij goed in bent en betrek anderen voor zaken waar je weinig kaas van hebt gegeten of die je helemaal niet liggen. Er is heel wat professioneel advies beschikbaar en ook tal van trajecten waar je je in groep of individueel kan laten bijstaan.
6. Verbeter jouw ondernemerschapscompetenties
Er bestaan heel wat tussenkomsten voor het volgen van opleidingen. Of je minder of geen inschrijvingsgeld moet betalen, is afhankelijk van je situatie:
- Ben je werknemer en heb je geen hoger onderwijs diploma? Maak gebruik van opleidingscheques.
- Ben je werkzoekende of ben je een jongere in de inschakeltijd? Je kan je aanbieden voor ‘Jumpstarters’ of je kan een (gedeeltelijke) vrijstelling van inschrijvingsgeld krijgen om opleidingen te volgen aan een centrum voor volwassenenonderwijs.
- Ben je al langdurig ziek of invalide? Je kan onder bepaalde voorwaarden ook gedeeltelijke vrijstelling van inschrijvingsgeld krijgen voor opleidingen georganiseerd binnen de centra voor volwassenenonderwijs. Meer info: onderwijs Vlaanderen of vraag na bij een centrum voor volwassenenonderwijs.
- Ben je een jongere en zou je graag naast je reguliere onderwijstraject bijkomend initiatieven nemen om je ondernemerschapscompetenties bij te schaven? Neem zeker een kijkje op deze website in het luik 'Waar vind je ondersteuning?'.
- Ben je al ondernemer? Je kan voor je eigen opleiding, net als voor die van je werknemers, terecht bij de kmo-portefeuille.