Wil je als internationale student ondernemen?
Beroepskaart en visum
Ben je een buitenlandse student die in België als zelfstandige wil werken, heb je een beroepskaart nodig. Tenzij je een onderdaan bent van een EU-lidstaat of van IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Via deze simulator kan je nagaan of je een beroepskaart nodig hebt om je zelfstandige activiteit in België te starten.
Om een beroepskaart aan te vragen moet je verschillende documenten kunnen voorleggen, waaronder een financieel plan voor tenminste 2 jaar. Daarnaast kan het zijn dat je bepaalde bestaansmiddelen en/of startkapitaal moet aantonen. Dit is echter afhankelijk van het type bedrijf dat je wil starten. Voor een zelfstandige activiteit met een economische meerwaarde heb je een startkapitaal van 21.557 euro nodig. Dit startkapitaal heb je niet nodig als je een activiteit met een innovatieve meerwaarde of een sportieve, culturele of artistieke meerwaarde wil opstarten.
Meer info over de aanvraag van de beroepskaart.
Onderdanen van landen buiten de Schengenzone die langer dan 90 dagen als zelfstandige in België willen werken, moeten ook een verblijfsvergunning van meer dan 90 dagen hebben. Meestal moeten ze een D-visum (visum voor langdurig verblijf) aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat-generaal dat verantwoordelijk is voor hun verblijfplaats en de vereiste documenten voorleggen.
Voorbeeld
“Zoë, een internationale student uit India, studeert aan de AP Hogeschool. Ze heeft een passie voor het maken van handgemaakte houten sculpturen en wil haar eigen kunstbedrijfje starten in België. Omdat zij geen EU-onderdaan is, moet ze een beroepskaart aanvragen om als zelfstandige te kunnen werken. Daarnaast moet Zoë, omdat ze langer dan 90 dagen als zelfstandige in België wil werken, ook een verblijfsvergunning van meer dan 90 dagen hebben. Ze zal een D-visum moeten aanvragen bij de Belgische ambassade in India en de vereiste documenten moeten voorleggen, waaronder bewijs van haar inschrijving aan de universiteit, een businessplan en financiële gegevens.”
Voorwaarden om een beroep uit te oefenen
In Vlaanderen (in tegenstelling tot Brussel en Wallonië) moet je geen specifieke kennis kunnen aantonen of een bepaald diploma kunnen voorleggen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Voor bepaalde beroepen heb je wel een erkenning nodig, zoals vrije beroepen (bv. arts) en intellectuele beroepen (bv. boekhouder).
Hoe start je een bedrijf?
Als internationale student moet je dezelfde stappen doorlopen om een bedrijf te starten als elke andere zelfstandige. Ga vóór de opstart goed na of je aan alle voorwaarden voldoet om te starten in het sociale-fiscale statuut van student-zelfstandige.
Hulp nodig?
Je vindt ondersteuning in je eigen omgeving: de ecosystemen in studentensteden en je eigen onderwijsinstelling staan voor je klaar.
Het kan ook nuttig zijn voor internationale studenten om lid te worden van professionele netwerken en organisaties voor zelfstandigen in België, en om gebruik te maken van ondersteunende diensten en programma's die worden aangeboden. Denk maar aan het aanbod van UNIZO, NSZ of VOKA.