Artisanale armbandjes te koop

Niet-commerciële verkoop

Occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter

Producten en diensten verkopen voor bepaalde niet-commerciële doeleinden moet steeds occasioneel blijven. Vraag bij de gemeente waar je jouw verkoop wil organiseren na wat de voorwaarden voor dergelijke occasionele verkopen met een niet-commercieel karakter zijn. Soms moet je voorafgaand aan jouw verkoop de toestemming van de gemeente hebben.

Niet-commerciële doeleinden

Jouw verkoopactie moet ten bate zijn van een van volgende doelen:

  • Menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportief doel
  • De verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproduct
  • Verkopen die plaatsvinden bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade

Verdere voorwaarden kan de gemeente waar je wil verkopen vastleggen. Vraag dus zeker meer informatie op bij de gemeente.

Ook voor ondernemingen mogelijk

Net zoals een particulier of een vereniging kan je als onderneming een occasionele verkoop met niet-commercieel karakter organiseren. Je volgt dezelfde regels, maar houdt best rekening met een aantal bijkomende zaken.

De volledige opbrengst van een niet-commerciële verkoop boven de kostprijs moet naar het opgegeven doel gaan. Je mag dus wel de kosten aanrekenen die de onderneming maakte.

Wil je je eigen producten verkopen en de opbrengst schenken aan een goed doel? Overleg zeker met je boekhouder hoe je dit boekhoudkundig kan verwerken. Anders kan het zijn dat de fiscus er bij een controle vanuit zal gaan dat je bepaalde inkomsten niet hebt aangegeven.  

Giften en collectes

De verkoop van goederen en diensten houdt in dat de koper in ruil iets terugkrijgt. Bij giften of collectes is dat niet echt het geval. Als je geld vraagt voor een goed doel via giften of collectes moet je de regels over occasionele verkopen met niet-commercieel karakter dan ook niet volgen. Maar vaak legt een lokaal politiereglement wel andere beperkingen op aan giften en collectes. Bij de gemeente of politiezone kunnen ze je hier zeker meer over vertellen.

Verkoop van voedingsproducten 

Wanneer je slechts occasioneel voedingsmiddelen voor het goede doel (gelegenheidsverkoop) verkoopt, dan moet je niet in het bezit zijn van een toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Met gelegenheidsverkoop wordt onder meer bedoeld: een jaarlijkse pannenkoekenverkoop, een barbecue van de jeugdbeweging en een wafelverkoop voor het goede doel. Enkele basisvereisten wat betreft hygiëne blijven echter algemeen geldig. Zowel wanneer je de producten verkoopt als wanneer je ze gratis uitdeelt.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: