Bouw een robuust energiebeleid uit voor je kmo

Bescherm ook jouw kmo tegen energieonzekerheid met een sterk energiebeleid. Dankzij deze opleiding word je weerbaarder op de schommelende markt én pak je de energietransitie slim aan op de lange termijn.

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 12.00 uur
09.00 - 12.00 uur
09.00 - 12.00 uur
Situering

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen

De energiemarkt is grilliger dan ooit. Hoe hou je als kmo grip op je energiebudget terwijl prijzen schommelen en regelgeving verandert? Wacht je af, of neem je strategische beslissingen die je bedrijf energiezeker maken? Een doordacht energiebeleid gaat niet alleen over kosten besparen, maar ook over een toekomstgerichte langetermijnaanpak. Door in te zetten op een robuust energiebeleid, voorkom je budgettaire verrassingen en maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie en andere nieuwe contractvormen.

Deze opleiding maakt je in drie sessies wegwijs in slimme energie-aankoop, duurzame alternatieven die écht iets opleveren, en de voordelen van energiedelen. Maak jij ook komaf met de schommelende prijzen en bijhorende onzekerheid? Schrijf dan snel en bouw aan jouw robuust energiebeleid. 

Sessie 1

Energie aankopen

Energieprijzen zijn onvoorspelbaar. Wat betekent dat voor jouw budget? Je ontdekt hoe energietrading werkt, hoe je contracten optimaliseert en welke impact nieuwe technologieën zoals PV, batterijen en PPA’s hebben op je energiefactuur. We duiken ook in de capaciteitstarieven en de vraag of België nog concurrentieel is op de energiemarkt. Deze items komen aan bod:

  • Uitdagingen bij aan- en verkoop
  • De onderdelen van je energiefactuur
  • Hoe werkt energietrading?
  • Slimme aankoopstrategieën: een gemengd contract met duidelijke strategie
  • Aandachtspunten (blok- & profielkliks, dynamische contracten, negatieve prijzen en de impact op PV injectiecontracten, onbalanskosten, OTC-prijzen vs. settlementprijzen, groene stroom)
  • Netkosten: capaciteitstarief en piekvermogens
  • Integratie en impact van nieuwe mogelijkheden (PV impact, batterijen, EV, energiedelen, power purchase agreement)

Spreker

Chris Elbers, Odot

Sessie 2

Hernieuwbare energie en de weg naar zelfvoorziening

Zonnepanelen, windenergie, warmtetransitie… zijn het loze buzzwords of haalbare investeringen voor jouw bedrijf? Experts van ODE Vlaanderen en VLEEMO tonen welke hernieuwbare energiebronnen interessant zijn, wat 'the way to go' is en de link met elektrificatie, hoe dit zich vertaalt voor een kmo in Vlaanderen en de overkoepelende systeemintegratie.

Spreker

  • Nathalie De Vriendt, ODE
  • Vleemo

Sessie 3

Energiedelen en energiegemeenschappen

Waarom zou je als bedrijf massa's energie inkopen als je het ook slim kunt delen? Leer hoe energiecoöperaties bedrijven helpen met gezamenlijke investeringen en ontdek de juridische en financiële voordelen van energiedelen op bedrijventerreinen.

  • Wat zijn energiecoöperaties en hoe kunnen ze bedrijven ondersteunen met consulting of financiering als derde partij? (REScoop Vlaanderen)
  • Concrete cases van energiedelen uit Antwerpen (ZuidtrAnt)
  • Energiedelen op bedrijventerreinen: wat kan, hoe werkt het, waar lukt het, en wat is het huidige kader? (Flux50)

Sprekers

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Leden: €660 (ex. 21% BTW) / Niet-leden: €795 (ex. 21% BTW)
Organisator
Voka i.s.m. Odot, VLEEMO, ODE, Rescoop Vlaanderen en ZuidtrAnt

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 12.00 uur
09.00 - 12.00 uur
09.00 - 12.00 uur
Situering

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen

Situering

Adres

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen