BROWNFIELDS - ten minste houdbaar tot?
In de voormalige conservenfabriek Marie Thumas werpen we een inspirerende blik op 15 jaar brownfieldconvenanten en kijken we vooruit naar de toekomst.
Dit event is afgelopen
Om de herontwikkeling van verwaarloosde en verontreinigde sites te stimuleren en te faciliteren werden in 2007 de ‘brownfieldconvenanten’ in het leven geroepen. Intussen zijn we meer dan 100 convenanten en 14 oproepen verder.
15 jaar na de ondertekening van de eerste brownfieldconvenanten willen we samen met jullie een round up maken. Tijdens een netwerkevent willen we de opgebouwde kennis en ervaring delen, blikken we terug en vooral vooruit. De voormalige conservenfabriek en brownfieldsite Marie Thumas in Leuven zorgt voor een inspirerend decor.
Voor wie?
Het event richt zich tot alle betrokkenen bij de herontwikkeling van brownfields: private en publieke ontwikkelaars, investeerders, studiebureaus, lokale besturen, Vlaamse en regionale overheidsdiensten en alle andere betrokken of geïnteresseerde personen.
Programma
- 11u: rondleiding site Marie Thumas (optioneel – plaatsen beperkt)
- 12u: Ontvangst / lunch
- 13.30u: Namiddagprogramma:
- Verwelkoming - 15 jaar brownfieldconvenanten
Bart De Wandeleer (voorzitter van de Brownfieldcel, VLAIO) blikt terug op het ontstaan van de brownfieldconvenanten en de vernieuwende aanpak van de brownfieldconvenantenwerking. - Kritische succesfactoren om tot de herontwikkeling van een brownfield te komen
- Introductie: wat kenmerkt een brownfieldontwikkeling?
Eddy Wille (onderhandelaar Brownfieldconvenanten, OVAM) analyseert de kenmerken van een brownfieldontwikkeling t.o.v. een traditionele vastgoedontwikkeling en haalt de belangrijkste kritische succesfactoren aan. - Draagvlakontwikkeling: hoe krijg je alle neuzen in dezelfde richting?
Bij een brownfieldherontwikkeling zijn veel partijen betrokken, o.a. de omwonenden, eventuele actiegroepen, … Sofie Verstraete en Laila De Bruyne (head of development en impact manager bij Revive) bespreken hoe je de verschillende stakeholders kan meekrijgen in een reconversieverhaal en hoe je kan omgaan met risico’s. - Financiële zekerheid: wie gaat dat betalen?
Brownfieldprojecten zijn vaak belast met zware sanerings- en herontwikkelingskosten. Filip Borremans (vennoot bij 11 advice & management), geeft vanuit zijn ervaring met verschillende projecten aan hoe je kan omgaan met moeilijke financiële haalbaarheid. - Pauze
- Afstemming procedures: hoe geraak je van concept naar vergunningverlening en realisatie?
Bram Vermeulen (urban manager bij MG Real Estate) gaat in op het vaak moeilijke proces om van een concept naar realisatie te komen. Hoe kunnen administratieve procedures worden afgestemd, in overleg en met openheid tussen de juiste betrokkenen? - Ambitieniveau: hoe buig je knelpunten om naar ontwikkelings- en innovatiekansen?
Agnieszka Zajac (senior projectverantwoordelijke bij Sogent), bespreekt vanuit haar ervaring bij het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken hoe uit diverse knelpunten, innovatieve en toekomstgerichte oplossingen kunnen ontstaan.
- Introductie: wat kenmerkt een brownfieldontwikkeling?
- Panelgesprek - Een blik op de toekomst
Enkele prominente actoren en betrokkenen bij de brownfieldwerking bespreken een aantal prangende stellingen:- Isabel Jacobs (departement Omgeving)
- Johan Geeroms (BVS)
- Carl Devlies (Stad Leuven)
- Ann Cuyckens (OVAM)
- Joël Bijnens (De Vlaamse Waterweg)
- Dirk Cleiren (POM Antwerpen)
- Verwelkoming - 15 jaar brownfieldconvenanten
- 17u: Afsluitende netwerkreceptie
Bereikbaarheid
We raden aan om via het openbaar vervoer te komen. Marie Thumas is ongeveer 15 minuten wandelen van het station van Leuven. Je kan niet parkeren op de site. Als je toch met de wagen komt, parkeer je best in een van de openbare parkings in de omgeving.