Factory of the Future (West)
Agoria lanceert een lerend netwerk rond Factory of the Future (West en Oost-Vlaanderen-West-Brabant). Het doel is het samenbrengen van de maakindustrie bij Factories of the Future, mét Vlaamse digitale technologiebedrijven die concrete toepassingen op de productievloer gerealiseerd hebben.

Dit event is afgelopen
Agoria lanceert voor Vlaamse bedrijven een lerend netwerk rond Factory of the Future (West en Oost-Vlaanderen-West-Brabant). Uniek is dat we bedrijven van de maakindustrie samenbrengen bij Factories of the Future, mét Vlaamse digitale technologiebedrijven die concrete toepassingen op de productievloer gerealiseerd hebben bij Factories of the Future.
Agoria hecht veel belang aan Factories of the Future, om de productiviteit van onze bedrijven te verbeteren, en om zo bij te dragen aan een welvarende, duurzame en levenslang lerende samenleving.
Daarom lanceren we een lerend netwerk rond de 7 transformaties van de Made Different methodologie, en brengen we aan deelnemers inzichten én oplossingen om belangrijke stappen te kunnen zetten richting Factory of the Future. Naast een belangrijke focus op hoe productiviteit verhoogd kan worden door nieuwe, marktrijpe en haalbare technologie, schenken we vooral ook aandacht aan duurzaamheid en aan een aanpak waarbij de mens centraal staat in een "human centered" organisatie.
Agoria biedt hierbij expert-ondersteuning aan in de verschillende thema’s. Best practices komen aan bod. We brengen u in contact met een ruim netwerk van bedrijven uit de maakindustrie, technologie-aanbieders en kennisinstellingen.
Doelgroep
Met dit lerend netwerk wil Agoria bedrijfsleiders, operationele verantwoordelijken en HR-verantwoordelijken van verschillende bedrijven de kans bieden om elkaar op regelmatige tijdstippen te ontmoeten, kennis uit te wisselen en oplossingen te vinden voor gedeelde uitdagingen. Dit netwerk is bedoeld voor Vlaamse bedrijven ten westen van de as Antwerpen-Brussel; een maand eerder starten we met een gelijkaardig netwerk in Antwerpen, Limburg en Oost-Brabant.
Deelnemers zullen de presentaties ontvangen. Van de deelnemers wordt vóór elke sessie enige voorbereiding verwacht, opdat de sessie zo praktisch en optimaal mogelijk kan ingevuld worden. Bijstand tussen de verschillende workshops wordt verleend om inhoudelijke vragen van de deelnemers te beantwoorden. Datums zijn indicatief, en zullen minstens twee weken vooraf bevestigd worden met verdere details.
Programma
1. Smart en digital factory (sessie bij Altachem in Harelbeke - woensdag 13 december)
"De fabrieken die vandaag in staat zijn om met dezelfde productie-efficiënte, kleine lotgroottes producten af te leveren zonder compromissen te nemen op vlak van productkwaliteit, hebben een concurrentieel voordeel." Smart manufacturing (slim gebruik maken van de capaciteiten van de medewerkers en van technologie) en doorgedreven digitalisatie op de productievloer zijn hiervoor de belangrijkste transformaties. Experten tonen je hoe je alle data in de productie correct koppelt en hoe je inzichten uit deze data haalt om slimmer te produceren.
2. Eco factory (sessie bij TE Connectivity in Oostkamp - donderdag 14 december)
“Door voorop te lopen op het gebied van een milieubewuste productie - een productie waarbij economie en ecologie met elkaar in balans zijn - profiteren bedrijven van voordelen, zoals kostenbesparing, lagere risico's m.b.t. de levering van grondstoffen en een goed duurzaam imago.” Aan de hand van een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden tonen experten hoe je efficiënter kan omgaan met energie en met materialen, en hoe je buiten de grenzen van je eigen bedrijf materiaalkringlopen kan sluiten en hoe je kan deelnemen aan een project over circulaire economie.
3. Advanced Manufacturing en Integrated Engineering (sessie bij BMT Aerospace in Oostkamp - woensdag 24 januari 2024)
“Advanced Manufacturing" is gebaseerd op de inzet van de modernste productiemiddelen. Factories of the Future ontwikkelen hun eigen processen op hun state-of-the-art productie-apparaat, en beschikken zo over productieprocessen die wereldwijd uniek zijn. "Integrated engineering" omvat co-creatie van product en proces. Denk hierbij aan CAD, CAE en PLM-systemen die niet enkel in het kantoor, maar ook op de productievloer zichtbaar zijn. "Advanced Manufacturing" bij BMT betekent heel erg nauwkeurig fabriceren van onderdelen van vliegtuigen.
4. Human Centered Organisation en networked factory(sessie bij Delaware in Gent – woensdag 21 februari 2024)
“Bedrijven zijn meer en meer in staat extern geleerde vaardigheden binnen de eigen organisatie slim te hergebruiken. Bedrijven ontwikkelen hun producten, productieprocessen en diensten met de volledige (digitale) waardeketen in gedachten. Ze evolueren van solisten naar genetwerkte organisaties die risico en kapitaal delen in ecosystemen om zo hoogwaardige innovaties mogelijk te maken.” Hoe zijn de Factories of the Future tewerk gegaan om samen met hun medewerkers een bedrijf te bouwen waarbij de medewerker centraal staat ? En wat betekent dat voor hen ? Hoe worden zij betrokken en welke taken en rollen krijgen zij in de Human Centred Organisation? En welke lessen trekken Factories of the Future hieruit? Met welke digitale oplossingen ondersteun je dit op de productievloer ?
5. Terugkom moment met netwerklunch (tbd).
Het lerend netwerk wordt georganiseerd binnen het industrie partnerschap met VLAIO.
Schrijf nu snel in, want de plaatsen zijn beperkt!
De volledige kostprijs voor deelname aan het lerend netwerk bedraagt € 2.579. De eigen bijdrage van het deelnemende bedrijf bedraagt € 800, dankzij de tussenkomst van VLAIO. Binnen deze bijdrage kunnen 2 personen van eenzelfde bedrijf deelnemen. Het lerend netwerk wordt georganiseerd binnen het industrie partnerschap. Voor de kmo-portefeuille komt dit initiatief niet in aanmerking.