Klimaatneutrale bedrijfsvoering
Vertaal Europese klimaatdoelstellingen naar een concrete bedrijfsstrategie! Aan de hand van vijf praktische sessies, begeleid door het studiebureau Encon, geven we je de inzichten en methodologie om jouw bedrijf klimaatneutraal te maken.
Dit event is afgelopen
Vertaal Europese klimaatdoelstellingen naar een concrete bedrijfsstrategie !
De uitdaging is gekend: via de Europese klimaatwet werd verankerd dat de Europese economie en samenleving tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Dat betekent dat de emissies van de Europese lidstaten gezamenlijk naar netto nul moeten evolueren tegen dan. Dit moet bereikt worden door de uitstoot te beperken, in groene technologieën te investeren en het milieu te beschermen. Meer en meer bedrijven plaatsen CO2-neutraliteit daarom nu al hoog op de agenda. Inderdaad, om als maakbedrijf een voorsprong te nemen op uw concurrenten start u best nu al met de opmaak van een plan om uw bedrijf klimaatneutraal te maken. Aan de hand van vijf praktische sessies, begeleid door het studiebureau Encon, geven we u de inzichten en methodologie om uw bedrijf klimaatneutraal te maken.
Doelgroep
15 à 20 middelgrote Vlaamse bedrijven in de maakindustrie. We mikken hierbij vooral op profielen uit het milieu, energie, aankoop, facility of algemene management.
Programma
Sessie 1: Inleiding: CARBON STRATEGY (woensdag 11 september 2024 - 9:30u - 12:30u)
De internationale en Europese klimaatdoelstellingen vormen een kader voor bindende broeikasgasemissiereducties tegen 2050 en worden vormgegeven in verschillende beleidsmaatregelen, zowel op Europees, nationaal als regionaal niveau. In de inleidende sessie schetsen we het Europese en nationale beleidskader rond de CO2-doelstellingen, en geven we een overzicht van de belangrijkste concepten rond de implementatie van een CO2 strategie, die de deelnemende bedrijven dan kunnen toepassen voor hun bedrijfsvoering
Sessies 2 en 3: CARBON FOOTPRINT BEREKENEN (woensdag 23 oktober 2024 - 13:30u - 16:30u)
Meten is weten, en vormt dus de logische eerste stap én referentiepunt in de transitie naar CO2-neutrale bedrijfsvoering.
In deze tweede sessie starten we met de theoretische opbouw voor de berekening van de verschillende emissie-scopes op basis van internationale duurzaamheidsrapporteringstools. Er is voldoende aandacht voor de grote, directe CO2-uitstoters en hoe deze zich verhouden ten opzichte van de rest van de industrie. We gaan in deze sessie ook in op concrete voorbeelden van scope 3 emissies zoals de CO2-uitstoot van bepaalde veelvoorkomende materialen. Deelnemers gaan zelf aan de slag om enkele basiselementen van de eigen carbon footprint te berekenen. Hiervoor zal bij de eerste sessie aangegeven worden welke gegevens verzameld moeten worden.
Sessie 4: MITIGATIE – FUEL SWITCH (woensdag 20 november 2024 - 13:30u - 16:30u)
Voor de reductie van de scope 1 emissies dient het bedrijf zelf directe stappen te ondernemen. In de technologiesector zal dit vaak gaan om de omschakeling van gasgestookte productie-en verwarmingsprocessen naar low-carbon alternatieven zoals elektrificatie, biobrandstoffen, waterstof en eventueel CCU. Na deze sessie kan elk deelnemend bedrijf een haalbaarheidsanalyse opmaken van de alternatieven voor de gasgestookte processen, zowel naar beschikbaarheid, kostprijs & timing.
Sessie 5: KLIMAATROADMAP (woensdag 11 december 2024 - 13:30u - 16:30u)
Steeds vaker wordt in het kader van compliance het opstellen van een klimaatroadmap meegenomen als vereiste (vb VLAIO, EBO,...). Een klimaatroadmap geeft weer van welke actuele toestand een onderneming vertrekt, welke streefdoelen ze zich stelt met betrekking tot een koolstofarme toekomst en hoe ze daar denkt te geraken. De onderneming bouwt ook een langetermijnperspectief uit binnen de Europese ambitie van klimaatneutraliteit in 2050.
Adhv een voorbeeldcase behandelen we de do’s en don’ts mbt het opstellen van zo’n klimaatplan en overlopen we de verschillende doelstellingen van de klimaatroadmap. Bovendien staan we stil bij de link tussen een klimaatplan, science-based reductiedoelstellingen en het Science Based Targets initiative.
Praktische informatie
- Sessies 1 & 2 vinden plaats van 9:30u - 12:30u. Broodjeslunch vanaf 12:30u
- Sessies 3, 4 en 5 vinden plaats van 13:30u - 16:30u. Broodjeslunch vanaf 12:30u
Kostprijs
De volledige kostprijs voor deelname aan het lerend netwerk bedraagt € 2.365. De eigen bijdrage van het deelnemende bedrijf bedraagt € 800. Binnen deze bijdrage kunnen 2 personen van eenzelfde bedrijf deelnemen.
Het lerend netwerk wordt georganiseerd binnen het industrie partnerschap. Dit initiatief komt niet in aamerking voor de kmo-portefeuille.
Voorbereiding
- Van de deelnemers wordt vóór elke sessie enige voorbereiding verwacht, opdat de sessie zo praktisch en optimaal mogelijk kan ingevuld worden.
- Bijstand tussen de verschillende workshops wordt verleend om inhoudelijke vragen van de deelnemers te beantwoorden.
Schrijf nu snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!
Voor meer informatie: heidi.vanwaes@agoria.be