Leertraject Social Intrapreneurship Coach

Sociaal ondernemen en innoveren binnen jouw onderneming kan je leren én aanleren. In dit leertraject leiden de Sociale InnovatieFabriek en Taborgroep jou op tot social intrapreneurship coach. Na 6 workshopdagen ben je klaar om jouw collega’s te coachen om zelf maatschappelijk te innoveren.

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 17.00 uur
Situering

Sociale InnovatieFabriek Treurenberg 5 1000 Brussel

Innoveren, een must voor wendbare organisaties

Onze maatschappij kent veel uitdagingen: vereenzaming, een grote vraag naar zorg, klimaatverandering, stijgende kansarmoede... Sommige daarvan hebben een impact op jouw onderneming en de klanten voor wie je werkt. Als organisatie of bedrijf heb je de keuze: onderga je die veranderingen of grijp je het moment aan om te innoveren?

Innoveren is vandaag een must voor ondernemingen. Het houdt hen wendbaar, klaar voor de toekomst en aantrekkelijk voor huidige en toekomstige werknemers. Een succesvolle innovatieve onderneming begrijpt waar de uitdagingen in onze samenleving liggen en hoe ze tot impactvolle vernieuwing kan komen.

Is jouw onderneming nog niet zo ver? In het 6-daagse leertraject ‘Social Intrapreneurship Coach’ leiden we je op tot social intrapreneurship coach. Je leert hoe je jouw collega’s kan begeleiden om maatschappelijke innovaties op te starten.

Dit mag je van het traject verwachten

We werken rond verschillende thema's

  • Welke maatschappelijke uitdagingen zijn een opportuniteit voor jouw onderneming?
  • Hoe stel je goede innovatieteams samen?
  • Hoe kan je jouw management èn de basiswerkers samen laten innoveren?
  • Welke drempels leven er in jouw organisatie om innovatie permanent te vergroten en hoe bespreek je die?

Uniek is dat we je als coach klaarstomen om zowel met je management als met basiswerkers (zorgkundigen, sporttechnisch personeel, fabrieksmedewerkers...) te innoveren. De ene denkt strategischer, de andere vanuit de praktijk. Beide hebben unieke ervaringen en talenten.

Na de 6 workshopdagen ...

... ben je klaar om jouw collega's te coachen rond social intrapreneurship. Je gaat naar huis met een rugzak vol inspiratie, kennis, tools en praktische oefeningen, die je kan gebruiken wanneer je een innovatietraject opstart in jouw onderneming. Met de theorie én de eerste ervaring in de hand, ben je gesterkt om je collega's te begeleiden in intrapreneurship.

Begeleiding van ervaren trainers

Je wordt stap voor stap begeleid door trainers van de Sociale InnovatieFabriek en de Taborgroep. In deze opleiding bundelden ze hun jarenlange ervaring in het stimuleren van maatschappelijke vernieuwing bij groepen en bedrijven.

Een diploma!

Na afloop van het traject krijg je een diploma Social Intrapreneurship Coach. Iets om mee uit te pakken.

Programma

3 april 2025 (Dag 1): Kick-off - Ik en wij als sociaal intrapreneurship coach

Tijdens de kick-off ontdek je wie jouw collega deelnemers zijn en leer je elkaars sterktes en uitdagingen kennen. We onderzoeken welke skills we zelf nodig hebben als innovatiecoach aan de hand van de Inner Development Goals (IDG’s). We zetten onze persoonlijke leerdoelstellingen als social intrapreneurship coach op scherp.

23 april (Dag 2): Wij en de wereld - selecteren van maatschappelijke uitdagingen

We introduceren de theorie van maatschappelijk innoveren en hoe dit linkt aan een ruimer systemisch geheel. Jullie selecteren twee maatschappelijke uitdagingen waarvoor jullie tijdens het leertraject impactvolle oplossingen willen bedenken. Daartoe stellen jullie zelf 2 innovatieteams samen. Enkelen onder jullie duiken tijdens deze dag reeds in een facilitatierol om bovenstaande te begeleiden. Uitproberen en persoonlijke feedback zijn ‘key’. We eindigen met een plan om de maatschappelijke uitdagingen te onderzoeken in aanloop naar dag 3. Met als doel om écht begrip van/ ervaring met het vraagstuk te ontwikkelen.

13 mei (Dag 3): Van maatschappelijke uitdaging tot concrete ontwerpopgave

Welke inzichten leveren de data en informatie uit ons onderzoek ons op? En hoe leidt dit tot het formuleren van onze échte ontwerpopgave? Voor welke concrete en werkbare probleemstelling gaan we een oplossing bouwen? Een behoorlijke uitdaging, die we ons eigen maken op dag drie. Opnieuw op twee niveaus: het innovatieproces zelf beleven en parallel jouw begeleiding hiervan als coach. Doen, testen en reflecteren wisselen elkaar voortdurend af. We evolueren van een onduidelijk naar een duidelijk probleem en leren dat we onze aannames zeker moeten onderzoeken.

5 en 6 juni (Dag 4&5): Van ontwerpopgave naar prototype, van prototype naar impact businessmodel (tweedaagse inclusief overnachting)

Welke oplossingen kunnen we bedenken voor de gekozen ontwerpopgaves? Wat leert ons het testen van onze ideeën? Wat werkt niet en nemen we dus afscheid van en wat ontwikkelen we door? Hoe lanceren we ons prototype in de markt en komen we finaal tot een duurzame implementatie van onze oplossing? Jouw creatief en ondernemend denken wordt stevig aangewakkerd tijdens deze 2-daagse. Tezelfdertijd worden ook je facilitatieskills verder doorontwikkeld. Het is nl. jouw kans om begeleidingen die jij in jouw eigen organisatie zou willen doen, uit te testen op de andere deelnemers. Hun feedback helpt jou om je coaching skills te verfijnen.

17 juni (Dag 6): Kick-in – Ik en mijn organisatie/netwerk, maatschappelijke innovatie verankeren

We onderzoeken en identificeren voor de eigen organisatie eerste concrete stappen om maatschappelijke innovatie (meer) aan te moedigen en te verankeren. Hoe verduurzamen we social intrapreneurship in cultuur, structuur, leiderschap, strategie, capaciteit? We staan ook stil bij je persoonlijk leertraject. Hoe zien jij en jouw collega’s jezelf in de rol van coach, welke sterktes kan je zo inzetten en waarin zal je jezelf nog tegenkomen?

Huiswerk

Naast deze workshopdagen verwachten we dat je tussendoor ook - soms samen met je collega-deelnemers - opdrachten voorbereidt en leest. Dit zijn zowel offline oefeningen (bv. een interview doen) als online (bv. een filmpje bekijken). Reken hiervoor op ongeveer 8u aan werktijd.

Ik wil graag deelnemen!

Dat horen we graag. Dan wil je vast nog wat meer praktische info:

Criteria om je kandidaat te stellen:

  • Je werkt zelf in een onderneming die de intentie heeft om het ondernemend en innoverend vermogen van de medewerkers straffer aan te boren.
  • Je hebt het mandaat van je management om dit traject te volgen en toe te passen in de onderneming.
  • Je hebt interesse in of ervaring met het begeleiden van groepstrajecten. Je haalt plezier uit het faciliteren van processen en mensen te laten groeien in hun talenten.
  • Je bent aanwezig en neemt actief deel aan alle workshopdagen.
  • Je maakt tijd om tussen de workshopdagen door het aangeboden materiaal en de oefeningen zelfstandig of in een klein projectteam voor te bereiden. Je kan vlot online werken en vergaderen.

Wie? Wat? Waar?

  • We organiseren dit leertraject voor een kleine groep deelnemers (max. 12) van verschillende ondernemingen (profit, non-profit, overheid, sociale economie...).
  • Deelnameprijs is 2400 euro (excl btw). Heb je meer dan 250 medewerkers in dienst? Dan is de deelnameprijs 2900 euro (excl btw).
  • De locaties worden vastgelegd in samenspraak met deelnemers die mogelijks een locatie aanbieden.
  • Data: de start van dit traject stond gepland op 17 oktober 2024, maar we stelden dit uit naar het voorjaar 2025. Data zijn nu: 3 & 23 april, 13 mei, 5, 6 en 17 juni.
  • Deadline: Schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier vóór 1 maart 2025.
  • Infosessie 10 december (12u tot 13u): Meer duiding bij de opbouw van het traject, wat je mag verwachten en welk engagement we van jou verwachten. Gebruik dit moment om vragen te stellen.
Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 2400 (excl. btw)
Organisator
Sociale Innovatiefabriek i.s.m. Taborgroep

Praktisch

Datum
Tijdstip
09.00 - 17.00 uur
Situering

Sociale InnovatieFabriek Treurenberg 5 1000 Brussel

Situering

Adres

Sociale InnovatieFabriek Treurenberg 5 1000 Brussel